Pavojus TKS. „SpaceX“ gudrybė padidinti „Starlink“ interneto greitį kelia nerimą  (1)

SpaceX nori pažeminti Starlink palydovų orbitą, kad delsa sumažėtų 5-6 ms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

SpaceX kompanija planuoja sumažinti Starlink palydovų orbitą, kad sutrumpėtų duomenų perdavimo delsa. Elonas Muskas pareiškė, kad nauji palydovai skries 350 kilometrų aukštyje, o ne dabartiniai 550 kilometrų. Tai turėtų pastebimai sutrumpinti atsako laiką ir pagerinti interneto paslaugos kokybę, tačiau reguliatorius JAV neramina tai, kad žemesnės orbitos paveiks 390-420 km aukščių diapazone skriejančios TKS ir kitų palydovų darbą.

SpaceX jau pavyko sutrumpinti vidutinę delsą iki 28 milisekundžių, tačiau Muskas nori ją sumažinti iki 20 milisekundžių ir dar trumpesnės. Jis pažymėjo, kad šviesos greitis yra neįveikiamas faktorius, tad naujų rodiklių galima pasiekti sutrumpinus atstumą tarp Žemės ir palydovų. Tikimasi, kad nauji palydovai delsą sumažins iki 5-6 milisekundžių vietoje dabartinių 8.

Siekdama realizuoti šiuos planus, SpaceX pateikė paraišką JAV Federalinei ryšių komisijai (FCC) iškelti iki 19 440 palydovų į orbitas nuo 340 iki 360 kilometrų aukščio. Tačiau FCC neramina galimos tokio žingsnio pasekmės. Komisija paprašė SpaceX pateikti daugiau duomenų apie palydovų įtaką Tarptautinei kosminei stočiai, kuri skrieja ~400 kilometrų aukštyje (jos orbita driekiasi 390-420 km aukštyje).

Taip pat kilo klausimų dėl naujų palydovų įtakos astronominiams stebėjimams ir radiotrukdžių kitiems palydovams. Komisijai būtiną informaciją SpaceX turi pateikti iki liepos 8 dienos. Ankstesniais pareiškimais Musko kompanija pažymėjo, kad orbitos pažeminimas ne tik sutrumpins delsą, bet ir supaprastins palydovų pašalinimą iš eksploatacjos.

 

 

Elonas tikina, kad per artimiausius 1-2 metus Starlink naudotojai galės pajusti žymų ryšio kokybės pagerėjimą, kas itin aktualu internetiniams žaidimams ir videokonferencijoms. Siekdama išlaikyti pasaulinę lyderystę, SpaceX toliau tobulina savo palydovinį ryšį.


hightech.plus




(5)
(1)
(4)

Komentarai (1)