Mokslininkai patalpino daugiau kaip 1000 branduolių kompiuterio luste  (9)

Procesoriaus branduolys (angliškai „core“) yra pagrindinė kompiuterio veiksmų apdorojimo vieneto dalis, kuri skaito ir vykdo užduotas komandas. Pradžioje kompiuteriai buvo kuriami su vieno branduolio procesoriumi, bet dabar jau įprasta, kad kompiuterio procesorius turi du, keturis ar net šešiolika branduolių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dr. Wim Vanderbauwhede su kolegomis iš Masačiusetso Lovelio Universiteto (University of Massachusetts Lowell) sukūrė procesorių, kuris turi net daugiau kaip 1000 branduolių viename luste. Tam jie panaudojo specialų lustą (FPGA), kuris kaip ir daugelis mikrolustų turi milijonus tranzistorių – mažų elektros srovės jungiklių. Mokslininkai padalijo lusto viduje esančius tranzistorius į mažytes grupes ir nustatė, kad kiekviena jų vykdytų skirtingas užduotis. Sukurdami daugiau kaip 1000 elektros srovės grandinių lusto viduje, jie pavertė lustą į 1000 branduolių procesorių, kurio kiekvienas branduolys vykdo tik jam pavestas komandas.

Naujai sukurtas procesorius buvo išbandytas vykdant algoritmą, naudojamą MPEG filmų formate. Šis formatas, pavyzdžiui, naudojamas YouTube filmukuose. Pasiektas algoritmo atlikimo greitis buvo lygus penkiems gigabaitams per sekundę. O tai yra apie dvidešimt kartų daugiau nei pasiekia naujausi dabartiniai staliniai kompiuteriai.

Dr. Wim Vanderbauwhede pasakė, kad panaudotas specialus FPGA lustas nėra dedamas į standartinius kompiuterius, nes jį labai sunku programuoti. Tačiau jų skaičiavimo galia yra milžiniška, o sunaudojama energijos labai mažai. Tokiu būdu, tai būtų aplinkai „draugiškesnis“ pasirinkimas.

Dabartiniuose kompiuteriuose, kurie turi daugiau nei vieno branduolio, vykdančio skirtingas komandas, procesorių, skaičiavimai atliekami panaudojant vieną atminties šaltinį, o tai lėtina skaičiavimų greitį. Mokslininkai padidino greitį priskirdami kiekvienam branduoliui apibrėžtą kiekį esamos atminties.

Dr. Wim Vanderbauwhede, kuris planuoja pristatyti grupės atliktą tyrimą tarptautiniame simpoziume (angliškai „International Symposium on Applied Reconfigurable Computing“) pasakė, kad tai yra tik koncepcinis darbas, siekiant parodyti kelią FPGA lusto programavimui. Nors dabar šie lustai ir yra plačiai naudojami plazma ir LCD televizoriuose bei kompiuterinio tinklo maršrutizatoriuose, jų panaudojimas standartiniuose staliniuose kompiuteriuose yra ribotas. Tačiau jau rinkoje yra ženklų, rodančių, kad kai kurie gamintojai bando mikrolustuose sutalpinti standartinius procesorius bei FPGA lustus. Tyrėjų nuomone, ateityje būtent tokie procesoriai pasidarys populiarūs ir padės padidinti kompiuterių greitį.

Priminsime, jog bendrovės „Intel“ inžinieriai spėja, kad ateityje gali būti pradėta procesorių, kuriuose bus iki tūkstančio branduolių, komercinė gamyba. Tiesa, kuomet toks procesorius, kad ir prototipinis, bus pagamintas „Intel“ kompanijoje, neužsimenama.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)

Susijusios žymos: