„Latvijoje nepirktų. Estijoje tokių išvis nėra.“ Išskirtinis Lietuvos bruožas. Kokį būstą perka lietuviai  ()

Karštligiškas varžybas dėl būsto, egzistuojančio dar tik brėžiniuose, pastaraisiais metais keičia nauja tendencija – pirkėjai Lietuvoje, kaip ir Skandinavijoje, vis dažniau renkasi būstą su visa apdaila. Ekspertai tai aiškina visuomenės vartojimo pokyčiais – laiką branginantys žmonės nenori tapti neprognozuojamų statybos procesų įkaitais. Daugėja ir norinčiųjų išvengti statybų dulkių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Karštligiškas varžybas dėl būsto, egzistuojančio dar tik brėžiniuose, pastaraisiais metais keičia nauja tendencija – pirkėjai Lietuvoje, kaip ir Skandinavijoje, vis dažniau renkasi būstą su visa apdaila. Ekspertai tai aiškina visuomenės vartojimo pokyčiais – laiką branginantys žmonės nenori tapti neprognozuojamų statybos procesų įkaitais. Daugėja ir norinčiųjų išvengti statybų dulkių.  

Kaip pasverti riziką ir kaštus?

Vis dėlto pirkimas „iš brėžinių“ nėra visiška praeitis. „Žmonės, gaudantys patraukliausias ar bent jau jiems patogiausias gyventi vietas, renkasi ir tokį sprendimą. Bet įprastai tokio pasitikėjimo nusipelno tik gerą reputaciją rinkoje turinčių vystytojų projektai, – pažymi nekilnojamojo turto bendrovės „Rinvest“ direktorė Inga Račevska. – Netrumpas laikotarpis, kai pirkėjai skubėdavo pirkti būstą dar nė statybos leidimo neturinčiuose projektuose, per skaudžias patirtis išmokė gerų pamokų. Tad dabar sprendimai priimami reikliau įvertinus ir projektą, ir vystytoją, ir įvairius rizikos faktorius.“

Pasirinkimas pirkti būstą su daline apdaila irgi turi iššūkių. Statybinių prekių parduotuvėse sugaištas laisvalaikis, konfliktai su statybininkais ir kaimynais, neplanuotai išaugę kaštai – rūpesčiai, kurie gali užgriūti perkant NT šioje stadijoje. Bet besirenkantieji šį sprendimą tiki jo pranašumais – taip ir susikursiantys išskirtinį interjerą, ir sutaupysiantys.

 

Anot I. Račevskos, besirenkančius skirtingo baigtumo būstą galima skirstyti ir dar pagal vieną požymį: kam perkamas būstas – investicijai ar gyvenimui. Taupyti ir pasirūpinti visa apdaila savo jėgomis labiau linkę perkantys NT kaip investiciją. Ypač, jei tai ne pirmas įsigyjamas objektas, ir jau netrūksta būsto įrengimo patirties. Tuo tarpu žmonės, ieškantys viengungiško ar šeimos būsto, linkę rinktis iš įrengtų butų pasiūlos ir taip išvengti papildomų rūpesčių. 

Kodėl dažnam vystytojui nepatinka įrenginėti būstą iki galo

Kaip nutiko, kad Lietuvoje susiformavo išskirtinė tendencija pirkti būstą su daline apdaila? Kaimyninėje Latvijoje tokie niekada nebuvo paklausūs, Estijoje ir išvis beveik nebuvo, išskyrus tik prabangesnius projektus – kaip ir Skandinavijoje. NT agentūros „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovas Saulius Vagonis mini savo pavyzdį – 2004-aisiais pirkdamas pirmą nuosavą būstą negalėjo net pagalvoti, kad šis galėtų atrodyti kaip kaimyno – įrengtas pagal tipinį projektą. „Išėjus iš sovietinio būsto, norėjosi originalumo – ir kūrėjo džiaugsmą patirti, ir kitiems parodyti“, – pripažįsta NT ekspertas.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! SUP irklentės, 34 colių WQHD žaidimų monitoriai, planšetės, portabili automobilinė multimedijos sistema ir kt.
2369 2

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-07-31/2024-08-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „FunWater SUPFR04A/SUPFR04E“ - pripučiamos SUP irklentės

2) „SUITU“ - belaidė pompa, 150PSI

3) „BRAVOBRO“ - akumuliatorinis pjūklas su 2 baterijomis ir įkrovikliu

4) „KOORUI ‎34E6UC“ - 34 colių WQHD žaidimų monitorius

5) „iMars 11.26“ - portabili automobilinė multimedijos sistema

6) „N-One NPad Pro“ - 8+128GB, 4G LTE, 10,4 2K ekrano Android planšetė

Išsamiau

Tokia jo nuostata anuomet nebuvo išskirtinė. Be galimybės patirti džiaugsmą patiems kuriant savo namus, pirkėjams svarbus buvo ir ekonominis motyvas. „Dauguma pirkėjų vylėsi, ir teisingai vylėsi, kad patiems atlikti apdailą bus pigiau – jei ne vien samdai meistrus, bet kažką ir pats darai“, – patikslina S. Vagonis. Visgi šiandien, anot NT eksperto, matyti, kad žmonės ima vis labiau pradėjo branginti savo laiką, o būsto išskirtinumas tapo nebe toks svarbus. Užtat kur kas svarbesnės tapo NT kokybės garantijos ir galimybė išvengti stumdymosi tarp apdailininkų ir statybininkų.“

Klientas renkasi tarp patogumo ir išskirtinumo

Besikeičiančius vartotojų poreikius – augančią paklausą visiškai įrengtam būstui – įvertinę NT vystytojai ėmė tobulinti šią paslaugą.

„Šiandien siūloma jau tikra ne primityvi vienoda sovietmečio apdaila, – sako S. Vagonis. – Ji visada gali būti šiek tiek individualizuota, todėl paketai su visu būsto įrengimu stipriai skinasi kelią. Dar yra vystytojų, kurie sako nedarysiantys visos apdailos, ir jei nepatinka – nepirk. Bet dalis parduoda tik su visa apdaila. Visas pasaulis taip gyvena.“

 

Butus daugiabučių komplekse „B kvadratu“ sostinėje, Bajoruose, siūlanti NT rinkodaros ir pardavimų įmonė „Red M“ pirkėjams irgi suteikia galimybę rinktis. Šie gali arba įsigyti butą su daline apdaila ir leistis į savarankiško namų įrengimo nuotykius, arba užsisakyti visą apdailą pagal vieną iš keturių interjero dizainerių parengtų projektų. Visa apdaila čia siūloma už perpus mažesnę, nei rinkos, kainą.  

„Rinkoje dabar galima rasti stebėtino dydžio nuolaidų būstui, kurios verčia susimąstyti, kokią pelno maržą NT vystytojai yra nusimatę. Bet sumažinti kainą yra lengviausias sprendimas. Mūsų pasiūlymai visada orientuoti į realią pridėtinę vertę. Siūlydami butus su visa apdaila, suteikiame papildomą paslaugą – prisiimame visą žmogaus galvos skausmą, rūpesčius organizuojant darbus“, – dėsto „RED M“ direktorė Elina Mesengiser Garber.

Ji patvirtina S. Vagonio teiginį – ne tik pastato „dėžutę“, bet ir įrengimą siūlantys pardavėjai negali rinktis nekokybiškų medžiagų ir įrangos ar prastai atlikti darbų: „Įrengimui teikiama garantija ir jau vien tai neleistų rinktis prastų sprendimų – juk po to patiems reikėtų juos taisyti“.

 

Siūlomi ir visiškai įrengti butai

Gegužės mėnesį projekte „B Kvadratu“ pardavę daugiausia naujų butų Visoriuose ir Bajoruose, šiandien vystytojai beturi trečdalį laisvų butų iš siūlytų 160-ies. Ir jau gali daryti pirmuosius apibendrinimus – visos apdailos pagal vystytojų pasiūlytus projektus pageidavo apie 20 proc. pirkėjų. Dalis pirkėjų arba nori išbandyti jėgas ir organizuoti darbus patys, arba mano turintys, kas padarys jei ne geriau, tai nemokamai.

Dabar „RED M“ ruošiasi išbandyti dar vieną sprendimą – keliasdešimt butų bus įrengti neturint užsakovo, naudojantis keturiais dizainerių sukurtais stiliais, įsigyti bus galima jau net ir baldais apstatytų butų. „Atlikti visą apdailą užtrunka kelis mėnesius, tad čia bus variantas tiems, kurie nori raktų nuo buto čia ir dabar“, – aiškina E. Mesengiser Garber.

Buvęs Vilniaus miesto vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis yra pažymėjęs pavydėtiną projekto kaimynystę su Bendrojo plano saugomu Verkių regioniniu parku, prie pat esantį vaikų darželį ir netrukus iškilsiančią progimnaziją, gyventojai, jo nuomone, turėtų vertinti patogų susisiekimą viešuoju transportu.

 

Aplinkinė bendruomenė ir pirkėjai atkreipia dėmesį į mažaaukštę statybą, vieno populiariausių Lietuvos aukštosios mados dizainerių sukurtą originalią fasadų apdailą, kokybiškas vaikų žaidimų aikšteles, apželdintą aplinką ir bendrojo naudojimo terasomis bei mažaaukšte statyba, pasakoja „RED M“ direktorė.

Originalios apdailos norisi prabangesnio būsto pirkėjams

Panašias paklausos ir pasiūlos tendencijas atspindi ir kiti populiarūs sostinės NT projektai. Netoli Neries, Bukčių miško apsuptyje, sostinės Lazdynėlių rajone iškilęs kvartalas „Riverland“ potencialiems pirkėjams irgi siūlo pasirinkimą – butus su visa ar daline apdaila. Vystytojas, bendrovė „Rinvest“, tvirtina, kad susidomėjimo sulaukia tiek vieni, tiek ir kiti. „Bet, tiesą sakant, turbūt daugiausia susidomėjimo sulaukia mūsų įrengtų laisvalaikio erdvių gausa – tas labai patrauklu šeimoms su vaikais“, – sako „Rinvest“ plėtros vadovas Giedrius Kražauskas.

 

Panaši praktika vyrauja ir individualių namų segmente. Didelę patirtį sukaupę kvartalo „Spanguolių takai“ Riešėje vystytojai – bendrovė  „NGroup“ – laikosi „politikos“ namus pardavinėti su daline apdaila. „Kaip ir prabangių butų sektoriuje, namą besirenkantiems žmonėms labiau rūpi išskirtinumas, originalumas. Taigi, nors galimybę įrengti namą pagal pirkėjo pageidavimus pasiūlėme, jos beveik neprireikė, – sako bendrovės plėtros vadovas Nerijus Valatka. – Ką gi – visą dėmesį galime skirti kvartale suprojektuoto parko įrengimui. Jis bus skirtas tik kvartalo gyventojams, turi tvenkinį, pliažą, sporto aikštynus, meditacijos zonas, laužavietę ir puikias žaidimų aikšteles.“

„Būsto pirkėjų pasirinkimai rodo, jog mes kaip vartotojų visuomenė pastaraisiais metais ne tik sustiprėjome ekonomiškai, bet ir tapome brandesni – sprendimus priimame ne siekdami padaryti įspūdį aplinkiniams, o atidžiai įvertinę, ar tos naujos namų sienos taps mūsų tvirtove, ar prisidės kuriant geresnę gyvenimo kokybę“, – apibendrina bendrovės „RED M“ direktorė E. Mesengiser Garber.Karštligiškas varžybas dėl būsto, egzistuojančio dar tik brėžiniuose, pastaraisiais metais keičia nauja tendencija – pirkėjai Lietuvoje, kaip ir Skandinavijoje, vis dažniau renkasi būstą su visa apdaila. Ekspertai tai aiškina visuomenės vartojimo pokyčiais – laiką branginantys žmonės nenori tapti neprognozuojamų statybos procesų įkaitais. Daugėja ir norinčiųjų išvengti statybų dulkių.  

Kaip pasverti riziką ir kaštus?

Vis dėlto pirkimas „iš brėžinių“ nėra visiška praeitis. „Žmonės, gaudantys patraukliausias ar bent jau jiems patogiausias gyventi vietas, renkasi ir tokį sprendimą. Bet įprastai tokio pasitikėjimo nusipelno tik gerą reputaciją rinkoje turinčių vystytojų projektai, – pažymi nekilnojamojo turto bendrovės „Rinvest“ direktorė Inga Račevska. – Netrumpas laikotarpis, kai pirkėjai skubėdavo pirkti būstą dar nė statybos leidimo neturinčiuose projektuose, per skaudžias patirtis išmokė gerų pamokų. Tad dabar sprendimai priimami reikliau įvertinus ir projektą, ir vystytoją, ir įvairius rizikos faktorius.“

Pasirinkimas pirkti būstą su daline apdaila irgi turi iššūkių. Statybinių prekių parduotuvėse sugaištas laisvalaikis, konfliktai su statybininkais ir kaimynais, neplanuotai išaugę kaštai – rūpesčiai, kurie gali užgriūti perkant NT šioje stadijoje. Bet besirenkantieji šį sprendimą tiki jo pranašumais – taip ir susikursiantys išskirtinį interjerą, ir sutaupysiantys.

Anot I. Račevskos, besirenkančius skirtingo baigtumo būstą galima skirstyti ir dar pagal vieną požymį: kam perkamas būstas – investicijai ar gyvenimui. Taupyti ir pasirūpinti visa apdaila savo jėgomis labiau linkę perkantys NT kaip investiciją. Ypač, jei tai ne pirmas įsigyjamas objektas, ir jau netrūksta būsto įrengimo patirties. Tuo tarpu žmonės, ieškantys viengungiško ar šeimos būsto, linkę rinktis iš įrengtų butų pasiūlos ir taip išvengti papildomų rūpesčių. 

Kodėl dažnam vystytojui nepatinka įrenginėti būstą iki galo

Kaip nutiko, kad Lietuvoje susiformavo išskirtinė tendencija pirkti būstą su daline apdaila? Kaimyninėje Latvijoje tokie niekada nebuvo paklausūs, Estijoje ir išvis beveik nebuvo, išskyrus tik prabangesnius projektus – kaip ir Skandinavijoje. NT agentūros „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovas Saulius Vagonis mini savo pavyzdį – 2004-aisiais pirkdamas pirmą nuosavą būstą negalėjo net pagalvoti, kad šis galėtų atrodyti kaip kaimyno – įrengtas pagal tipinį projektą. „Išėjus iš sovietinio būsto, norėjosi originalumo – ir kūrėjo džiaugsmą patirti, ir kitiems parodyti“, – pripažįsta NT ekspertas.

Tokia jo nuostata anuomet nebuvo išskirtinė. Be galimybės patirti džiaugsmą patiems kuriant savo namus, pirkėjams svarbus buvo ir ekonominis motyvas. „Dauguma pirkėjų vylėsi, ir teisingai vylėsi, kad patiems atlikti apdailą bus pigiau – jei ne vien samdai meistrus, bet kažką ir pats darai“, – patikslina S. Vagonis. Visgi šiandien, anot NT eksperto, matyti, kad žmonės ima vis labiau pradėjo branginti savo laiką, o būsto išskirtinumas tapo nebe toks svarbus. Užtat kur kas svarbesnės tapo NT kokybės garantijos ir galimybė išvengti stumdymosi tarp apdailininkų ir statybininkų.“

Klientas renkasi tarp patogumo ir išskirtinumo

Besikeičiančius vartotojų poreikius – augančią paklausą visiškai įrengtam būstui – įvertinę NT vystytojai ėmė tobulinti šią paslaugą.

„Šiandien siūloma jau tikra ne primityvi vienoda sovietmečio apdaila, – sako S. Vagonis. – Ji visada gali būti šiek tiek individualizuota, todėl paketai su visu būsto įrengimu stipriai skinasi kelią. Dar yra vystytojų, kurie sako nedarysiantys visos apdailos, ir jei nepatinka – nepirk. Bet dalis parduoda tik su visa apdaila. Visas pasaulis taip gyvena.“

Butus daugiabučių komplekse „B kvadratu“ sostinėje, Bajoruose, siūlanti NT rinkodaros ir pardavimų įmonė „Red M“ pirkėjams irgi suteikia galimybę rinktis. Šie gali arba įsigyti butą su daline apdaila ir leistis į savarankiško namų įrengimo nuotykius, arba užsisakyti visą apdailą pagal vieną iš keturių interjero dizainerių parengtų projektų. Visa apdaila čia siūloma už perpus mažesnę, nei rinkos, kainą.  

„Rinkoje dabar galima rasti stebėtino dydžio nuolaidų būstui, kurios verčia susimąstyti, kokią pelno maržą NT vystytojai yra nusimatę. Bet sumažinti kainą yra lengviausias sprendimas. Mūsų pasiūlymai visada orientuoti į realią pridėtinę vertę. Siūlydami butus su visa apdaila, suteikiame papildomą paslaugą – prisiimame visą žmogaus galvos skausmą, rūpesčius organizuojant darbus“, – dėsto „RED M“ direktorė Elina Mesengiser Garber.

Ji patvirtina S. Vagonio teiginį – ne tik pastato „dėžutę“, bet ir įrengimą siūlantys pardavėjai negali rinktis nekokybiškų medžiagų ir įrangos ar prastai atlikti darbų: „Įrengimui teikiama garantija ir jau vien tai neleistų rinktis prastų sprendimų – juk po to patiems reikėtų juos taisyti“.

Siūlomi ir visiškai įrengti butai

Gegužės mėnesį projekte „B Kvadratu“ pardavę daugiausia naujų butų Visoriuose ir Bajoruose, šiandien vystytojai beturi trečdalį laisvų butų iš siūlytų 160-ies. Ir jau gali daryti pirmuosius apibendrinimus – visos apdailos pagal vystytojų pasiūlytus projektus pageidavo apie 20 proc. pirkėjų. Dalis pirkėjų arba nori išbandyti jėgas ir organizuoti darbus patys, arba mano turintys, kas padarys jei ne geriau, tai nemokamai.

Dabar „RED M“ ruošiasi išbandyti dar vieną sprendimą – keliasdešimt butų bus įrengti neturint užsakovo, naudojantis keturiais dizainerių sukurtais stiliais, įsigyti bus galima jau net ir baldais apstatytų butų. „Atlikti visą apdailą užtrunka kelis mėnesius, tad čia bus variantas tiems, kurie nori raktų nuo buto čia ir dabar“, – aiškina E. Mesengiser Garber.

Buvęs Vilniaus miesto vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis yra pažymėjęs pavydėtiną projekto kaimynystę su Bendrojo plano saugomu Verkių regioniniu parku, prie pat esantį vaikų darželį ir netrukus iškilsiančią progimnaziją, gyventojai, jo nuomone, turėtų vertinti patogų susisiekimą viešuoju transportu.

Aplinkinė bendruomenė ir pirkėjai atkreipia dėmesį į mažaaukštę statybą, vieno populiariausių Lietuvos aukštosios mados dizainerių sukurtą originalią fasadų apdailą, kokybiškas vaikų žaidimų aikšteles, apželdintą aplinką ir bendrojo naudojimo terasomis bei mažaaukšte statyba, pasakoja „RED M“ direktorė.

Originalios apdailos norisi prabangesnio būsto pirkėjams

Panašias paklausos ir pasiūlos tendencijas atspindi ir kiti populiarūs sostinės NT projektai. Netoli Neries, Bukčių miško apsuptyje, sostinės Lazdynėlių rajone iškilęs kvartalas „Riverland“ potencialiems pirkėjams irgi siūlo pasirinkimą – butus su visa ar daline apdaila. Vystytojas, bendrovė „Rinvest“, tvirtina, kad susidomėjimo sulaukia tiek vieni, tiek ir kiti. „Bet, tiesą sakant, turbūt daugiausia susidomėjimo sulaukia mūsų įrengtų laisvalaikio erdvių gausa – tas labai patrauklu šeimoms su vaikais“, – sako „Rinvest“ plėtros vadovas Giedrius Kražauskas.

Panaši praktika vyrauja ir individualių namų segmente. Didelę patirtį sukaupę kvartalo „Spanguolių takai“ Riešėje vystytojai – bendrovė  „NGroup“ – laikosi „politikos“ namus pardavinėti su daline apdaila. „Kaip ir prabangių butų sektoriuje, namą besirenkantiems žmonėms labiau rūpi išskirtinumas, originalumas. Taigi, nors galimybę įrengti namą pagal pirkėjo pageidavimus pasiūlėme, jos beveik neprireikė, – sako bendrovės plėtros vadovas Nerijus Valatka. – Ką gi – visą dėmesį galime skirti kvartale suprojektuoto parko įrengimui. Jis bus skirtas tik kvartalo gyventojams, turi tvenkinį, pliažą, sporto aikštynus, meditacijos zonas, laužavietę ir puikias žaidimų aikšteles.“

„Būsto pirkėjų pasirinkimai rodo, jog mes kaip vartotojų visuomenė pastaraisiais metais ne tik sustiprėjome ekonomiškai, bet ir tapome brandesni – sprendimus priimame ne siekdami padaryti įspūdį aplinkiniams, o atidžiai įvertinę, ar tos naujos namų sienos taps mūsų tvirtove, ar prisidės kuriant geresnę gyvenimo kokybę“, – apibendrina bendrovės „RED M“ direktorė E. Mesengiser Garber.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(1)
(0)

Komentarai ()