„Mes priversti.“ Beprotybė JAV – išmontuojamos atominės bombos  ()

Jie turi daugiau nei pakankamai labai prisodrinto urano.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© U.S. Air Force/Justin Connaher (Public Domain) | https://www.flickr.com/photos/arcticwarrior/48839141103/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Maži moduliniai branduoliniai reaktoriai (agl. small modular nuclear reactors, SMR) žada būti pigesnė ir lankstesnė alternatyva tradicinėms atominėms elektrinėms, tiekiant vietoje mažai teršiančią elektros energiją. Tačiau nuo tada, kai JAV prezidentas Joe Bidenas šiemet pasirašė draudimą importuoti prisodrintą uraną iš Rusijos, branduolinės energetikos mokslininkai ir energetikos įmonės turėjo ieškoti netikėtų ir neįprastų šaltinių.

Pavyzdžiui, CNN teigimu, mokslininkai ir energetikos įmonės dabar naudoja ginklams skirtą uraną iš branduolinių kovinių galvučių, kad sukurtų naujos kartos SMR. Vėl pradėta anksčiau praktikuota veikla, kai ginklai buvo paverčiami energija. Kažkada šis planas vadinosi „Megatonos į megavatus“ ir jo rėmuose buvę sovietiniai branduoliniai ginklai buvo perdirbti į branduolinį kurą. Šiandien ši programa yra pasibaigusi.

[EU+Kuponai] Žaidimų monitorių premjera! Vienų geriausių pasaulyje naujienos už beprotiškas kainas
1477 1

„TITAN ARMY“ žaidimų monitorių premjera!

Nuolaidų kuponai

Iš Europos sandėlių

2 metų garantijos

1) „TITAN ARMY P2510G“ - 24,5 colių, FHD, 180Hz žaidimų monitorius

2) „TITAN ARMY P2710S“ - 27 colių, QHD, 240Hz žaidimų monitorius

3) „TITAN ARMY P32A2S2“ - 32 colių, QHD, 240Hz žaidimų monitorius

Išsamiau

Uranas iš kovinių galvučių nėra vienintelis mokslininkų naudojamas šaltinis. Kai kurios įmonės sukūrė naują vietoje prisodrinto urano tiekimo grandinę, sukurtą specialiai reaktoriui. Tai pareikalaus didelių investicijų. CNN duomenimis, šiais metais JAV vyriausybė į urano sodrinimą investuos daugiau nei du milijardus dolerių.

Nepaisant to, mažesnės įmonės, tokios kaip „TerraPower“ (palaikoma Billo Gateso) ir „Oklo“ (finansuojama OpenAI generalinio direktoriaus Samo Altmano), jaučia vis didesnį spaudimą, kad SMR koncepcija taptų realybe. JAV atsiribojus nuo rusiško sodrinto urano, įmonių padėtis tampa vis įtemptesnė.

 

„Mes artėjame prie taško, kai mums reikia skubesnių vyriausybės veiksmų“, – CNN sakė „TerraPower“ išorės reikalų direktorius Jeffas Navinas.

Nacionalinis susidomėjimas didžiulis, tačiau neaišku, kodėl ši skuba dar nepasiekė Energetikos ministerijos, kad gautų šią medžiagą.

Šiuo metu atominė energija sudaro apie penktadalį JAV pagaminamos elektros energijos.

SMR sulaukė pareigūnų dėmesio dėl mažai prisodrinto urano (angl. high assay low-enriched uranium, HALEU), kurį galima gauti iš senų ginklų atsargų.

 

Kaip alternatyvų sprendimą JAV Energetikos departamentas tikisi atgaivinti vietinę urano sodrinimo pramonę, o tai gali užtrukti ne vienerius metus. Laimei, esamas branduolinis arsenalas suteikia šaliai aiškų pranašumą.

Jie turi daugiau nei pakankamai labai prisodrinto urano, kad galėtų pagaminti daug daug tonų HALEU, CNN pabrėžė Navinas.

Kartu buvo atkreiptas dėmesys ir į tai, kad HALEU kurą galima nesunkiai paversti branduoliniais ginklais, o tokio kuro papildymas reikalauja didesnio branduolinių medžiagų stebėjimo visame pasaulyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(0)
(6)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()