Vokietija nusisuka nuo elektromobilių. „Dar niekada nebuvo taip blogai“  (3)

Krizė, susijusi su susidomėjimo elektromobiliais stoka, gilėja.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© eVgo Network, CC BY 2.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nissan_LEAF_got_thirsty.jpg

Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-09-23 Vokietija nusisuka nuo elektromobilių. „Dar niekada nebuvo taip blogai“  (3)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujausiais Europos automobilių gamintojų asociacijos duomenimis, didžiausioje Europos rinkoje – Vokietijoje – elektromobilių pardavimai sumažėjo 69 % ir rugpjūtį siekė tik 27 000 transporto priemonių. Kodėl tai vyksta?

Europos elektromobilių rinka kelis mėnesius vis traukiasi, o naujausi Europos automobilių gamintojų asociacijos paskelbti duomenys nėra optimistiški.

Ataskaitoje teigiama, kad elektrinių transporto priemonių pardavimai didžiausioje automobilių rinkoje Vokietijoje rugpjūčio mėnesį krito dar vieną mėnesį iš eilės. Tačiau šį kartą nuosmukis stebėtinai didelis ir yra maždaug 69 %, palyginti su praėjusių metų rugpjūčio mėn. Tai reiškia, kad praėjusį mėnesį iš salonų išvažiavo tik 27 000 tokių transporto priemonių, o 2023 metų rugpjūtį jų buvo per 86 000. 

Tuo tarpu ekspertai prognozavo dinamišką pardavimų augimą, dėl kurio 2035 metais elektriniai automobiliai natūraliai pakeis vidau degimo variklius. Šiandien žinome, kad taip nebus.

Mažėjantys elektromobilių pardavimai. Kas vyksta?

[Mažiausios kainos] El. dviračių TOP! Specialūs nuolaidų pasiūlymai tik Technologijos.lt skaitytojams + žaidimas laimėti dviratį (Video)
4287 4

Pristatome Jums ypatingai kokybiškus el. dviračius. Juos ir patys išbandėme, ir absoliuti dauguma pirkėjų su apžvalgininkais giria. Ir dabar dar juos galite įsigyti su specialiai Jums skirtais nuolaidų kuponais už mažiausias kainas istorijoje.

Išsamiau

Ekspertai neturi iliuzijų –  tokiai situacijai yra daug priežasčių, tačiau pagrindinių priežasčių reikėtų ieškoti politikų veiksmuose. Pasibaigus elektromobilių subsidijavimo programoms verslo klientams, elektromobilių pardavimai 2023 metų rugsėjį smigo. Netrukus po to buvo paskelbtas sprendimas nutraukti subsidijų programą įsigyti elektromobilį ir individualiems klientams, o tai dar labiau pagilino krizę. 

Panašus poveikis pastebimas ir kitose rinkose. Elektromobiliai turėjo atpigti, tačiau jie brangsta, todėl be dirbtinio rinkos stimuliavimo (subsidijų programų) jų pardavimai krinta. Situaciją gali pakeisti pigūs elektromobiliai iš Kinijos. Bėda ta, kad jų gamyba subsidijuojama Kinijos vyriausybės, todėl Europos Sąjunga, norėdama išlaikyti konkurencines sąlygas, ketina jiems įvesti didelius muitų tarifus.

Sumažėjusi elektromobilių paklausa gamintojams kelia didelių problemų

 

Klientai masiškai nusisuko nuo elektromobilių, o gamintojai, kurie dar visai neseniai savo gamybos pajėgumus keitė prie nulinės emisijos automobilių kūrimo, dabar susiduria su tikru iššūkiu.

Pavyzdžiui, „Volkswagen“ – didžiausia automobilių gamintoja Europoje – pripažino, kad dėl mažėjančių pardavimų neatmeta kai kurių gamyklų Vokietijoje uždarymo, o neoficialiai kalbama, kad vien Vokietijoje darbo gali netekti 30 000 žmonių.  BMW buvo priversta sumažinti visų metų pelno prognozę, o „Mercedes“ paskelbė, kad reikia įgyvendinti naują brangią strategiją ir  perorientuoti gamybą prie hibridinių automobilių.

 

Kartu sumažėjus elektromobilių pardavimui Europos gamintojams gresia didelės finansinės baudos. Kitų metų sausio 1 d.  Europos Sąjunga įveda naujus CO2 emisijos standartus, už kurių nesilaikymą įmonės turės sumokėti astronomines sumas.

Jų atitikimą papildomai apsunkins ir tai, kad bus skaičiuojamas vidutinis išmetamųjų teršalų kiekis kiekvienam parduotam automobiliui. Teoriškai gamintojai turėtų pasiūlyti kuo daugiau nulinės emisijos modelių, kurie kompensuotų degimo varikliu varomų automobilių pardavimus. Tačiau tai nevyksta, todėl pasigirdo raginimų atidėti esamus reglamentus.

Jei taip neatsitiks, maži elektromobilių pardavimai lems drastišką degimo varikliu varomų automobilių kainų augimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(51)
(11)
(40)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (3)