„88,8 %. Visam rajonui 1 generatorius.“ Lietuva gali likti be šilumos

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

sigun 2024-10-16 18:41
Kai pradeda pasakoti apie centrinį šildymą iki vienkiemių, ties tuo galima ir baigti. Netgi didžiuosiuose miestuose, kur atstumai nedideli, o vartotojų koncentracija didžiulė, biokuro katilinės-elektrinės po visų kaštų vartotojui gaunasi ne taip jau pigesnės už paprastas dujas. O iki vienkiemių... Ir dar stebisi, kodėl vyriausybė neplanuoja jų remti.
Hmz 2024-10-16 19:18
Ir koks gi čia anonimas teikia pranešimą spaudai? Labai norėtųsi sužinoti, kas slepiasi už tų "aš" ir "mes".
immortallt 2024-10-17 07:17
Didesnio briedo nesu skaitęs. Sigun, CŠT gaunasi daug pigiau, kai įtrauki visus kaštus, ne tik kuro. Na ir dar jei nustotum subsidijuoti, tiek vienus, tiek kitus. Negali būti jokių subsidijų šildymui ar energijai. Tie, kurie skursta, gauna paramą. O šiaip visiems energiją reikia taupiai naudoti, susitvarkyti pastato apšiltinimą, vėdinimą ir t.t. O kai subsidijuoji energiją, tai renovacija pradeda nebeatsipirkti. Tas pats galioja ir dujų subsidijoms.
gytis13 2024-10-20 09:46
Didžiuosiuose miestuose centrinis aišku atsiperka. Mažesniuose kur kaina iki 2 kartus didesnė likęs kaip sovietinis reliktas atseit reikalingas ir laikosi tik ant kolchozų (daugiabučių) šildymo. Šilumos siurbliai mažesne kaina šilumos energiją generuoja negu centrinis šildymas. Aišku, vėl galima pasakoti apie pilnus kaštus, nemokėjimą skaičiuoti ir masinį gyventojų nesupratingumą. O viskas labai paprasta - įranga eksploatuojama tol kol sugriūva, nekeičiama "profilaktiškai" kai "moraliai pasensta" todėl ir gaunasi jeigu ne pigiau tai tikrai patraukliau. Lygiai taip pat kaip apsimoka senom mašinom važinėti nors pagal ekonominius skaičiavimus reikia į skolas lįsti ir naujas pirkti. Tad gyventojų ūkyje truputį kitokia ekonominė logika galioja negu verslo organizacijoj.
immortallt 2024-10-21 07:33
Problema, su tais mažais, kad ten darbo kaštai sudaro labai didelę kaštų dalį. Šilumos siurblys pajungtas CŠT vis tiek bus pigiau, nei individualiai įrengtas, jei admin'as ir valdymas bus pakankamai plačiai išdalintas, bet problema, nudėvėta infrastruktūra, tiek CŠT, tiek namuose. O šilumos siurblys gali būti pigiau nei CŠT dabar mažuose tinkluose, bet jei elektros įvadas yra reikiamos galios, o dažniausiai nėra. Beje, CŠT, ypač maži tinklai ir pradės judėti prie šilumos siurblių.