„Adobe“ sukūrė įrankį „Flash“ paversti HTML5 kodu  (23)

„Jei Mahometas neateina pas kalną, tai kalnas ateis pas Mahometą“, - šią frazę galima pritaikyti naujajai „Adobe“ programai „Wallaby“. Ji skirta „Flash“ animacijas paversti HTML5 kodu. Taip jos taptų prieinamos mobiliesiems įtaisams, tokiems kaip „iPhone“, kuriuose „Flash“ technologija iki šiol draudžiama gamintojo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Adobe“ praneša, jog „Wallaby“ šiuo metu dar bandomojoje stadijoje. Ji gali konvertuoti animacijas iš FLA formato į HTML kodą, kurį vėliau galima įskiepyti į tinklapį, skirtą mobiliesiems, nepalaikantiems „Flash“. Tokių mobiliųjų telefonų rinkoje išties nemažai. Tik pačios pažangiausios mobiliosios operacinės sistemos palaiko „Adobe Flash 10.1“. Šiai sistemai reikia gana nemažų techninių resursų, tad kompanija „Apple“, didžiausi „Flash“ kritikai, „Flash“ sistemą iškeitė į HTML5.

HTML5 kodas yra atviras ir kuriamas bei vystomas interneto bendruomenės su „Apple“ kompanija priešakyje. Styvas Jobsas, kompanijos generalinis direktorius, teigė, kad kitaip negu jų taikoma operacinė sistema „iOS“, interneto produktai turi būti atviri ir į juos lygias teises turėtų turėti visi kuriantys programas. Būtent tokia HTML5 kodo vizija.

Be to, ši technologija techniškai pranašesnė negu „Flash“, kadangi vaizdo įrašai, animacija ar kita informacija yra apdorojama išsyk techniniame lygyje. Taip sutaupoma išteklių, laiko ir energijos. Ji labai brangi mobiliesiems telefonams. Tuo tarpu grojant vaizdo įrašus su „Flash“, prieš apdorojant juos techniniame lygyje reikia tą padaryti programiniame lygmenyje. Dėl to procesorius turi atlikti dvigubą darbą. Negana to, „Apple“ teigia, jog „Flash“ buvo sukurta kompiuterių ir pelių eroje – dabar liečiamų ekranų laikotarpis, tad ji visiškai netinkama.

„Adobe“ ilgą laiką mėgino įtikinti „Apple“ naudoti „Flash“, tačiau tai nebuvo pasiekta. Darbai pristatyti „Flash“ sistemą telefonams prasidėjo 2008 metais, nuo to laiko išleidimo data buvo vis atidėliojama dėl kylančių problemų. Tik pernai, gegužės 8 dieną išleista „Flash 10.1“ versija veikė su mobiliaisiais telefonais, tačiau net po ilgų atidėliojimų ir partobulėjusių procesorių  „Flash“ sparta nebuvo pakankama. Šiuo metu su „Flash“ turiniu susidoroja tik patys pažangiausi išmanieji.

Dėl šių priežasčių „Adobe“ ieškojo alternatyvaus sprendimo. Ar „Wallaby“ teisingas pasirinkimas – parodys laikas. Turinį su „Flash“ kuriantys programuotojai gali išmėginti šią programą atsisiuntę ją iš šios svetainės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mobium.lt
Mobium.lt
Autoriai: Antanas Dapkus
(0)
(0)
(0)

Komentarai (23)