Skaitmeninis kodas: Tinklalapių blokavimo būdus siūlę IT specialistai sutinka, kad tai neįmanoma

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Architektas 2011-03-24 15:49
Iš kurios pusės pažiūrėsi... Visiškai užblokuoti gal ir nėra įmanoma, tačiau visada galima šnekėti apie konkretų sprendimą ir jo efektą. Tarkime, elementariausias variantas yra blokuoti svetainių IP/URL ISP įrangoje. Žinoma, tai pakankamai nesunkiai būtų galima apteiti, kad ir su VPN, tačiau klausimas kiek vartotojų tai sugebėtų padaryti? - ypač, kai normalesnės VPN paslaugos yra mokamos. Jei tai daugumą vartotojų atgrasintų nuo svetainės - visiškas blokavimas net nėra būtinas, norint pasiekti patenkinamą efektą.
Di3 2011-03-24 16:20
Savus lažybos punktus palikt, o užsienio užblokuot. Nebloga idėja, tačiau demokratijos trūkumas aiškiai pastebimas.
Plikas 2011-03-24 16:33
Ir kam tai būtų naudinga? Ar tik ne VPN paslaugas teikiančioms įmonėms..? Labai jau "įdomiai" čia gaunasi: VPN paslaugas teikianti įmonė kaip "nepriklausomas ekspertas" pateikia išvadą, kad "techninės galimybės leidžia uždrausti prieigas". Tada galiausiai jei įgyvendinamas teismo sprendimas, tai užsienio lažybų puslapiai vistiek lieka prieinami, tik reikia papildomai susimokėti už VPN paslaugas...
Labb 2011-03-24 16:41
IP blokavimas aplamai blogas sprendimas. Įsivaizduokime multidomeninį serverį su 1 ip adresu - bus nepasiekiamos visos svetainės tame serveryje. Padaryti nesunku - 3-4 lygio (OSI) access-list'as. Apeiti lengva, panaudojus VPN arba Proxy serverius. URL blokavimas - techniškai sudėtingas sprendimas, nes reikia analizuoti duomenis nuo 5 iki 7 lygmens. Maršrutizatoriai (ne linux/unix tipo soft maršrutizatoriai) tam nepritaikyti, todėl reikia atnaujinti/pirkti įrangą. Atsižvelgiant į duomenų srautus (TEO, berods, >= 40Gbps), kainos būtų labai didelės. Apeiti sunku, nebent naudoti VPN ir Proxy kartu. DNS blokavimas - lengvai įgyvendinamas, tačiau apėjimas elementarus. Užtenka nustatyti pvz. google dns ir blokavimo neliks.
Architektas 2011-03-24 18:12
.
Shinigami 2011-03-24 19:02
Čia bando ne kažką pateisinti, o įstatimu uždrausti visiems. Ne manau, kad įstatime bus parašyta, kad tie kurie nesugebės apeiti apsaugų neturės teisės jungtis prie užsienio lažybų svetainių, o tie kurie sugebės - galės. Čia arba visiem draudi arba ne draudi. Interneto tiekėjas už 5 Lt pasiūlis VPN ir ką tau daug žinių nereiks tam, kad apeitum apsaugas. Ir iš vis nesuprantu kodėl turėtu drausti naudotis užsienio lažybos svetainėmis. Internetas sienų neturi. Jei dėl to, kad šios svetainės nemoka Lietuvai mokesčių, tai google už reklamos rodymą man ir už pinigų gavimą iš reklamos pirkėju Lietuvai taip pat nemoka mokesčių. Tada ir ją reikėtu blokuoti. O visu pirma turėtu užblokuoti paypal nes man regis jis taip pat nemoka Lietuvai mokesčių kai kažkas iš Lietuvos perka prekes ar paslaugas užsienio puslapiuose.
dzo 2011-03-24 19:35
Bet turbut nepastebejai vis dar sio reikalo esmes - igyvendinus "nepriklausomo experto" siuloma blokavimo buda, tam paciam neprikalusomam expertui padauges klientu. Vien jau toki "nepriklausoma experta" galima apskusti tesimui
Atlast 2011-03-24 19:49
Shinigami ++ Akivaizdu, kad ne del mokesciu valstybei tai daroma. Bjauri cenzura.
Architektas 2011-03-24 20:07
Nesvarbu kas bus parašyta įstatyme ir nesvarbu kas už kiek kokias paslaugas teiks. Svarbu rezultatas. Jeigu tokios priemonės ženkliai sumažintų tam tikros svetainės vartotojų skaičių (kas pakankamai tikėtina), jos būtų vykusios, jei šnekam apie pačios priemonės tikslingumą. Ar reikia draust ar nereikia ir pan. - apie tai aš nešneku.
rwc 2011-03-25 06:12
Užtenka, kad kuri nors kontora įsikurtų "debesy" per SSL - ir tuomet net teoriškai negali blokuoti, neužblokuodamas gero gabalo interneto. Be to, ar apskritai yra teisinis pagrindas blokuoti įmonės svetainę? Gal pirmiausia reikia įrodyti nusikaltimo faktą? Svetainės nieko nelegalaus nedaro - jos netgi galėtų prie registracijos sąlygų įrašyti "draudžiama lošti iš Lietuvos" (bet nebūtinai tą tikrinti). Vartotojas taip pat gali įmonės svetainėje lankytis legaliai - pvz., verslo reikalais, ieškodamas sporto rezultatų arba norėdamas palyginti prognozes. O jau ką iš tikro jis ten veikia per HTTPS - niekaip nesukontroliuosi. Apskritai, čia VMI reikalas sužiūrėti įtartinus pinigų srautus sąskaitose. Ne tik kad Ebay, Amazon, Paypal, Google Checkout reiktų blokuoti - bet ir visus žaidimų serverius, online darbo paslaugas ir t.t. - nes jie taip pat suteikia galimybę uždirbti nemokant mokesčių, spekuliuojant, lošiant ar dar "baisesniais" būdais. Eikime toliau: reikėtų uždrausti žmonėms apskritai be STT leidimo išeiti iš namų - nes gatvėje potencialiai galima įsigyti narkotikų. O dėl to, anot Architekto, "rezultato"... Kas nelošia, tie ir taip nežino tų adresų. Kas lošia - išgūglins apėjimą per penkias minutes. Jei kelis procentus ir atbaidytų - tai kaip tik mažiausiai azartiškus, ir mažiausiai statančius. Tokius, kurie kartą per metus iš įdomumo pastatyti 10 baksų - jei apskritai tokių esama (nes vis tiek reikia susitvarkyti PayPalus, ko dauguma tingi arba nemoka).
kroitus 2011-03-25 12:06
Šiaip tai jei jau įgyvendint vienų puslapių blokavimą, tada, savaime aišku, reiktų pradėt blokuot ir tuos, kur aprašoma, kaip apeit tokius blokavimus ir taip toliau, taip toliau...
Vytax 2011-03-25 12:54
Dabar taip: Atsidarote „Control Panel“ -> „Network Connections“ -> „Loacal Are Connection 0“ -> „TCP IP Config“ -> „DNS“ ir suvedate ten „8.8.8.8“ arba „208.67.222.222“. -> Spaudžiate OK -> OK. Valio jau vienas blokavimas apeitas. Todėl technologijos.lt portalą dėl šioje žinutėje esančios informacijos reikia uždaryti.
kestutisz 2011-03-25 13:50
Man šiaip įdomu - jei tiekėjai ne "nukreiptų į lokalų kompiuterio adresą", o į specialų puslapį (tarkime wikipedioje) kuriame aprašyta kodėl tas bukmeikerių puslapis užblokuotas bei papildoma informacija, kuria pasinaudojus toks blokavimas lengvai apeinamas, labai nusikalstų? Eiliniai "ekspertai" lieptų užfdrausti ir informaciją?
Linas000 2011-03-29 00:37
kolkas nesuprantu koks tikslas blokuoti priejima prie svetaines, jei problema kyla su pinigu srautais. Tai gal eikit pas FirstData ir reikalaukit uzdrausti visus atitinkamus pervedimus i konkrecias blogas saskaitas.