Teismas atmetė „Google“ susitarimą su leidėjais

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Ultimadness 2011-03-25 13:22
''Rašytojams, nepanorusiems, kad jų knygos atsidurtų „Google Books“ servise, buvo siūloma informuoti kompaniją iki'' Blyn tas Google pavaro su savo tokiais "bispridielais". Tai aš turiu kažkur p**is, kad mano pavardė būtų užrašyta ant MANO knygos??
vyckas 2011-03-25 14:27
Dar kartą perskaityk straipsnį.
rwc 2011-03-25 15:09
Aš tai nesuprantu, koks autorius idiotas neleistų Google indeksuoti jo knygos. Taigi standartiškai ten gali gal kas antrą puslapį perskaityt, arba tik kažkokius esminius skyrelius. Kaip suprantu, Google suindeksuoja visą tekstą, kad galėtum rasti knygą, yra kažkokia frazė, bet nebūtinai tą puslapį parodo. O rodymui tikriausiai parenka euristiškai - palieka tuos gabalus, kuriuos dažniausiai vartotojai nori matyti. Gaunasi visai kaip knygyne - jei knyga sudomino, gali ją vietoj kažkiek vartyti ir skaityti, bet visos per 10 min. neperskaitysi.
nofuture 2011-03-25 15:41
Tavo tiesa, bet Google vistiek neturi teisės pasiimti kūrinius be leidimo. Šiuo atveju teismas irgi teisus, tegul visi norintys duoda leidimą Googlei, o ne atvirkščiai.
rwc 2011-03-25 16:28
Bibliotekos tai neprašo jokių leidimų? Kritikai irgi neprašo leidimo parodyti viršelį, turinį, kažkiek citatų. Suprasčiau, jei Google laisvai leistų parsisiųsti ar skaityti pilnas knygas. Be to, tarkim, tokias pat paslaugas užsimanytų teikti Amazon, Apple, Microsoft, Yahoo - tai ką dabar, vargšeliui autoriui visiems rašyti prašymus? Jis ką - SEO specialistas? Juk ne kiekvienas profesionalus blogeris periodiškai pasirūpina visais SEO... Esmė, kad Google jokios žalos nepadaro, bet pasirašinėdamas ekskliuzyvines sutartis galėtų greitai tapti monopolistu dėl teisinių/ekonominių priežasčių - o tada tai jau būtų žala. Negirdėjau, kad autoriai skųstųsi ar leidėjai rastų rimtų argumentų. Except one: kad nepriklausomi autoriai ir smulkūs leidėjai tampa labiau matomi, ypač dėl susidomėjimo jais. T.y., griūna stambiųjų monopolis, kuris anksčiau praktiškai neleisdavo smulkesnėms leidykloms, net ir tiksliai suvedus pavadinimą, rodytis "Amazon" paieškoje. Na ir dar dėl ko jiems nepatinka: Amazon priverstas stengtis (sunkiau prakalti "partnerių" š.). Leidyklų strategija prirašyti liaupsių Amazon komentaruose irgi nebeįveikia objektyvumo. Apskritai, manau, kad jei įstatymai priverstų Amazon ir kitas e-knygų parduotuves atskirais gabalais išviešinti (elementari vartotojo teisių apsauga), tuomet ir baigtųsi visi šitie šakojimaisi. Man asmeniškai Google labai pakeičia spec. literatūros knygyną. Žinau keletą raktažodžių, pagal juos randu keletą knygų ir įvertinu, kurios man labiausiai reikia. Jei kažkuria tema arba autorium susidomėjau - Google siūlo daugiau pasirinkimų. Galų gale, pačioms leidykloms, autoriams ir parduotuvėms galėtų būti nemažai naudos iš Google statistikos: kokiais kitais leidiniais tas pats vartotojas domisi, iš kokios svetainės atėjo ieškoti, galbūt tam tikru atorium domimasi, bet nėra pirkimų (dėl nesubalansuotos kainos, galbūt neaiškaus stiliaus) ir t.t.. Nematau jokios objektyvios priežasties piktintis knygų indeksavimu, išskyrus leidėjų užsispyrimą tupėti kaip šunys ant šieno. Nors iš kitos pusės - gal ir gerai. Vienos leidyklos susitars su Google, kitos ne - matysime, kiek ilgai spyriosis. Kaip naujienų portalai: NYT spyriojosi gal 3 savaites.
nofuture 2011-03-25 19:58
Google aišku gerai, ir tu mane savo argumentais įtikinai. Bet visgi google nėra viešoji biblioteka ar ne pelno siekianti organizacija. Jie iš tų knygų gaminsis babkes. O dalinantis tik kažkokia dalimi autoriai gali likti nepatenkinti, net jei skaitoma tik dalis knygos. Manau tame ir yra problema. Nors pritariu tamstai, kad problemos neturėtų būti.
Indigo89 2011-03-26 13:19
Pritariu rwc. Google nori, kad informacija taptu labiau prieinama. Dabar apie daugeli parasytu knygu nera jokio paprasto budo suzinoti zinant tik tema, o google manau tikrai padarytu ieskojimo procesa daug efektyvesniu. Leidejams aisku bus sunkiau prastumti slamsta dar be to, gal ir tai prisideda prie to pasipriesinimo.
Kilgoras Trautas 2011-03-27 20:57
Tai gal dar googlei ir kitiems uždraus indeksuoti ir skelbti nuorodas į internetinius puslapius, juk ir čia galioja autorinės teisės. Vieni nori padaryti gera paslauga, bet vistiek atsiranda visokių suinteresuotu trukdytojų.