„Prelude“ – didžiausias žmonių sukonstruotas plūduriuojantis objektas pasaulyje

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

RiMuSaS 2011-05-23 10:50
Kas man gali paaiskint kaip veikia toks dalykas, kaip duju radimas kazkur netoli australijos ir jas atranda Shell ? Tai savaime tampa ju nuosavybe ar kaip ??
nondescript 2011-05-23 11:17
Pasakysiu kaip aš suprantu, valstybės yra pasiskirsčiusios regionus (tiek sausumoje, tiek jūroje), dauguma naftos ir gamtinių dujų įmoniu taip pat yra valstybines, todėl negali ieškoti naftos ir gamtinių dujų kitos valstybės regione, bet nieks nedraudžia privatizuoti jų įmonių. Tarkim PKN Orlen nusipirko didžiąją dalį (apie 80%) Mažeikių naftos akcijų, todėl nafta gaunama Lietuvoje, tampa jų nuosavybe (gal dar yra kažkokių sankcijų, nežinau).
RiMuSaS 2011-05-23 11:31
aham supratau. Dekui.
kestutisz 2011-05-23 12:45
Oreln su lietuvoje _išgaunama_ nafta neturi nieko bendro. Mažeikių nafta užsiima perdirbimu, Geonafta/Minijos nafta/dar ten kažkokios persipynusios įmonės užzsiima valstybės licencijuota veikla - gavyba. http://www.geonafta.lt/lt.php/apie-mus/istorija/ - ko gero čia ir bus tiksliausiai aprašyta naftos gavybos Lietuvoje istorija.
Shinigami 2011-05-23 12:47
Nežinau kaip užsienyje, bet Lietuvoje yra taip. Lietuvoje visi ištekliai esantys žemės gelmėse yra išskirtinai valstybės nuosavybė. Žemės plotas kuriame yra ištekliai gali priklausyti ir privačiam asmeniui, bet jo sklype esantys naudingi ištekliai priklauso valstybei. Juridinis asmuo geologijos tarnybos paprašo leidimo išžvalgyti tam tikra plotą ir sužino, kad ten yra naudingųjų išteklių telkinys. Tada visame ar tik dalyje telkinio iš geologijos tarnybos gauna kasybos leidimą (kasybos sklypą) ir tik jame gali kasti naudingąsias iškasenas. Niekas kitas tame plote ar telkinyje kasti nebegali. Bet naudingąsias iškasenas eksploatuojanti įmonė už iškastas naudingąsias iškasenas valstybei moka numatyto dydžio mokestį (čia ne pvm). Kitaip sakant ištekliai priklauso valstybei bet jas kasti leidžiama individualiai įmonei, bet ta įmonė ar jos filialas turi būti registruoti Lietuvoje.
unytas 2011-05-23 13:38
o tai jei mano sklipe yra tarkim duju gamtiniu tai kaskoks negrazius dede gali kasti be mano leidimo ir man uz tai nesumoketi kad as leidziu jam kasti mano sklipe?
kestutisz 2011-05-23 13:58
Greičiausiai neturėsi tokio didelio sklypo, kad uždengti visą telkinį, o ir šiaip egzistuoja ir gręžiniai kampu (hint: google Kintai vs. Minijos Nafta). Man tik įdomu kas bus kai pradės skalūnines dujas eksploatuoti, kur jau reikės ne vieno kito paprasto tikslaus gręžinio, o gan stipriai papurtyti uolienas, kas garantuotai prives prie užteršto požeminio vandens, ir ko relaiai po to nelabai kas ir galės/norės sukontroliuoti.
Shinigami 2011-05-23 15:55
Jei kas nors nori ką nors kasti tavo sklype jis visu pirma iš tavęs tą sklypą turi nusipirkti. Ir sumokėti (šiuo metu) tiek kiek susitariate. Kadangi dujos esančios tavo sklype tau nepriklauso, o jos yra valstybės nuosavybė. Tau už jas niekas nieko nemokės. Tik Amerikoje (kiek teko girdėti) žemės savininkui priklauso ne tik žemės paviršius bet ir jos gelmės, o Lietuvoje žemės savininkui priklauso tik paviršius ir kokia 50 cm į gyli. Viskas kas gyliau priklauso valstybei. Šiuo metu LGT bando prastumti įstatymą kuriuo jei ji tavo žemėje rastu naudingųjų iškasenų ji tavo žemę galėtu nacionalizuoti valstybės reikmėms už protinga atlygį. Ir neturėtu klausti ar tu to nori ar ne.