Sukurtas fotoaparatas, kuriuo darytas nuotraukas galima perfokusuoti  (11)

Bendrovė „Lytro“ pristatė fotoaparatą, kuriuo galima ne tik fotografuoti trimačius vaizdus, bet ir perfokusuoti nuotraukas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Lytro“ įkūrė JAV Stanfordo universiteto profesorius Renas Ngas, kurio disertacija apie šviesos lauko technologijas prieš penkerius metus susišlavė šūsnį apdovanojimų. Gavęs 50 mln. JAV dolerių paramą, jis įkūrė bendrovę ir dar šiemet žada išleisti fotoaparatą, kuriuo užfiksuoti vaizdai galės būti sufokusuoti vėliau. T. y. vartotojui nereikės taikytis į konkretų tašką, kad nustatytų ryškumą, ir laukti, kol fotoaparatas sufokusuos vaizdą. Tai bus galima atlikti apdorojant nuotrauką.

Fotoaparatas fiksuodamas vaizdą automatiškai surenka visą informaciją apie priešais jį esantį šviesos lauką. Šiuos duomenis pavertus skaitmenine informacija, užfiksuotą vaizdą galima koreguoti pagal poreikius: pakeisti fokusavimo tašką, šviesumą ar net sukurti trimatį vaizdą. Kamera veikia greičiau, be to, ji gali fotografuoti itin kokybiškus vaizdus tamsoje be blykstės.

R. Ngas tikina, kad fotokameros užfiksuotos nuotraukos užima tik nežymiai daugiau vietos, nei darytos įprastu fotoaparatu. Be to, aparato kaina bus panaši į šiuo metu rinkoje esančių buitinių fotoaparatų.

R. Ngas aiškina, jog tokioms nuotraukoms padaryti reikalinga speciali fotokamera, galinti fiksuoti šviesos lauką, t. y. surinkti visą informaciją apie priešais esančio vaizdo šviesą. Tai informacija apie šviesą, kuri pasiekia objektyvą iš visų taškų visomis kryptimis, t. y. visi šviesos spinduliai matomame vaizde. Šie duomenys tarsi aprašo, kaip atrodo vaizdas.

„Įprastos fotokameros negali fiksuoti šviesos lauko. Tam reikia visiškai naujos rūšies – šviesos lauko – jutiklio. Jis renka informaciją apie spalvas, šviesumą ir šviesos spindulių kryptis. Įprastos fotokameros nerenka informacijos apie šviesos spindulių kryptį – jos tiesiog užfiksuoja šviesos spindulius, lyg visi jie būtų vienos krypties“, – rašoma „Lytro“ svetainėje.

„Lytro“ pristatė kelis parodomuosius kadrus, kuriuos galima koreguoti kompiuteryje. Išbandyti nuotraukų redagavimą galima čia.

Prieš kurį laiką informavome, jog Kanados mokslininkai intensyviai dirba prie originalaus projekto, kurio tikslas – fotoaparatas be fokusavimo, kurį tiksliau būtų pavadinti fotoaparatu su „multifokusavimu“, nes įrenginys galės vienu metu fotografuoti tiek tolimus, tiek ir artimus objektus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)