Nauja „Microsoft“ melžiama karvutė – „Android“?  (10)

Siekiant uždirbti dar vieną milijardą korporacija „Microsoft“ tikriausiai atrado galimybę mobiliosios programinės įrangos versle. Pačiai korporacijai nieko gaminti ir pardavinėti nereikės ir tai nėra „Windows Phone“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai yra „Android“ – be galo populiari ir nemokama mobiliųjų telefonų operacinė sistema, kurią sukūrė konkurentai „Google“.

Pastaraisiais mėnesiais „Microsoft“ pradėjo spausti kelias įmones, gaminančias išmaniuosius telefonus ir planšetinius kompiuterius su „Android“ operacine sistema. Technologijų pasaulio gigantai arba pateikė teisinius ieškinius, arba įtikino šias bendroves susimokėti licencinius mokesčius už kai kurias technologijas, naudojamas „Android“. „Microsoft“ teigimu, jie yra patentavę šias technologijas.

Per kelias paskutines savaites kai kurios įmonės pranešė, kad mokės licencinius mokesčius „Microsoft“ už kompiuterių ir telefonų, kuriuose yra „Android“ sistema, pardavimus, rašo physorg.com.

Taivanio įmonė HTC balandį paskelbė, kad sutarė su „Microsoft“ dėl patentuotų technologijų naudojimo. Manoma, kad pagal šį susitarimą 5 JAV doleriai už kiekvieną parduotą HTC telefoną atiteks „Microsoft“.

Neseniai „Microsoft“ derybos dėl patentuotų technologijų naudojimo prasidėjo ir su „Samsung Electronics“ – didžiausiais pasaulyje „Android“ išmaniųjų telefonų gamintojais, skelbia Pietų Korėjos žiniasklaida. Tačiau tokios naujienos nenorėjo komentuoti nei „Microsoft“, nei „Google“, nei „Samsung“.

Tačiau vyriausiasis „Microsoft“ advokatas Bradas Smithas šį klausimą su žurnalistais aptarė birželio mėnesį. Paklausus, ar „Android“ tapo nauju „Microsoft“ pajamų šaltiniu, advokatas atsakė: „Atvirai sakėme, kad džiaugiamės galėdami pasiekti licencijavimo susitarimą“ su įmonėmis, gaminančiomis „Android“ įrenginius.

Paklausus ar tiesa, kad HTC moka „Microsoft“ po 5 dolerius už kiekvieną telefoną su „Android“, advokatas atsakė: „Panašu į teisingą kainą“. Jis sakė, kad 5 doleriai yra mažiau nei kainuoja „Windows Phone“ licencija kiekvienam telefonui.

„Įmonė „Microsoft“ gina savo produktus ir klientus. „Google“ taip pat sako, kad gina savo produktus, bet jų gynyba yra tokia atsaini, kad esu tikras, jog niekas tos gynybos nepastebi“, sakė advokatas.

Jeigu „Microsoft“ sugebėtų priversti visus „Android“ įrenginių gamintojus už kiekvieną produktą susimokėti po 5 dolerius, per metus jie galėtų uždirbti daugiau nei 913 mln. JAV dolerių, jeigu tikėtume „Google“ pateikiamais duomenimis, jog kasdien įsigyjama 500 000 naujų įrenginių.

Pirmasis „Microsoft“ išpuolis prieš „Android“ įrenginių gamintojus įvyko 2010 metų spalį, kuomet jie JAV Vakarų Vašingtono apygardos teisme registravo ieškinį prieš įmonę „Motorola Mobility“ ir pasiskundė Tarptautinės prekybos komisijai. „Microsoft“ tvirtino, kad „Motorola Droid“ mobilieji telefonai su „Android“ operacine sistema pažeidžia devynių „Microsoft“ patentų teises.

Lapkritį „Motorola“ pateikė priešinį ieškinį Kalifornijos ir Floridos teismuose teigiant, kad „Microsoft“ produktai „Windows 7“, „Windows Vista“, „Windows Phone 7“, „Hotmail“ ir „Exchange Server“ pažeidžia „Motorola“ priklausančių patentų teises.

Be to, „Microsoft“ pateikė ieškinį bendrovei „Barnes & Noble“ teigiant, kad pastarosios elektroninių knygų skaitytuve „Nook“ naudojama nukopijuota „Microsoft“ intelektinė nuosavybė. „Nook“ veikia „Android“ pagrindu.

Per praėjusį mėnesį mažesnės bendrovės „Onkyo“, „Velocity Micro“, „General Dynamics Itronix“ ir „Wistron“ paskelbė, kad mokės „Microsoft“ licencinius mokesčius už įrenginius su „Android“ OS. Visai tikėtina, kad „Microsoft“ bandys paspausti ir kitas bendroves gaminančias „Android“ įrenginius – „Dell“, „Sony“, „Sony Ericsson“, „Asus“, „Acer“, LG, „Toshiba“ ir kitus. Tačiau vienos bendrovės „Microsoft“ teisininkų kariuomenė tikriausiai nepuls: tai „Google“.

Teisės profesorius Markas Lemley'us teigia, kad didžiausios IT verslo įmonės vengia bylinėtis tiesiogiai. „Tai tarsi Šaltasis karas kuomet nuo atviro karo atgraso abipusio susinaikinimo garantija. Aš turiu pakankamai galios kad išstumčiau iš rinkos tave, o tu turi pakankamai galios, kad išstumtum iš rinkos mane, tai tuomet kam mums tą galią rodyti?“, svarsto teisininkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)