„Firefox” prieš „Chrome”: kuris geriau susitvarko su 100+ atidarytų kortelių?  (24)

Interneto ryšio kokybė jau daug kur ne problema. Ta proga žmonės neapsiriboja viena atidaryta naršyklės kortele, o iš karto atidaro daugiau, kartais – daug daugiau. Vienas JAV gyvenantis studentas Gregor Wagner nusprendė išbandyti, ko vertos „Firefox” ir „Chrome” naršyklės, kai atidarytų kortelių yra ne šiaip daug, o labai daug – virš šimto.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Savo tinklaraštyje Gregor rašo, kad iš Nick Nethercote pasiskolino programėlę, kuri atidaro 150 puslapių iš populiariausių tinklalapių sąrašo. Logika tokia – kas 1,5 sekundes atidaroma nauja kortelė iki tol, kol kortelių skaičius pasiekia 150, tada palaukia, kad visos kortelės normaliai užsikrautų ir parodo pranešimą apie (ne)sėkmingą darbo pabaigą. Laiką Gregor pamatavo su savo nuosavu kompiuteriu „Dual-Core MacBook Pro“ su 8 GB RAM. Buvo testuojamos naujausios naršyklės versijos iš „nightly build“ serijos.

Proceso rezultatai – laikas:

“Firefox“ – 6:14 min.
“Chrome“ – 28:55 min.

Labai didelis skirtumas. Kaip teigia pats Gregor, „Chrome“ iškyla problemų, kai atidaroma virš 70 kortelių. O su 150 kortelių dirbti iš viso neįmanoma – viskas lūžinėja. Tuo tarpu su „Firefox“ galima patogiai skaityti ir naršyti, tarsi kitų 149 kortelių ir nėra.

Priežastis – skirtinga naršyklių architektūra. „Firefox“ viskam naudoja vieną procesą, o „Chrome“ paskirsto funkcionalumą į atskirus procesus, ir galiausiai procesas „Google Chrome Renderer“ pakyla iki 100 % CPU apkrovos bei sunaudoja 1.5 GB RAM.

Taip pat autorius pateikia daugiau testavimo rezultatų ir samprotavimų, bet galutinė išvada – jeigu norite atidaryti labai daug kortelių, naudokite „Firefox“. Kita vertus, šis tyrimas gali būti traktuojamas įvairiai: neapžvelgti tokie faktoriai, kaip „Firefox“ įskiepių skaičius (dėl ko naršyklė kartais labai apkrauna sistemą), skirtingos naršyklių versijos (gal tie naktiniai „build’ai“ ir sukelia tokius rezultatus). Tiesa, būtų labai įdomu pamatyti analogiškus „Internet Explorer“ rezultatu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: FWD.lt
FWD.lt
Autoriai: Povilas Korop
(0)
(0)
(0)

Komentarai (24)

Susijusios žymos: