Į uostus skverbiasi saulės energija

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Fostil 2011-08-09 13:18
"kad jos leidžia gaminti ekologiškai švarią energiją, sumažinti į aplinką išmetamo anglies dvideginio kiekį, pagerinti oro kokybę. " Bla bla bla, pinigu svaistymas saules energijos kolektoriai. Netgi 20k $ per metus sutaupys, o isleido tik kelis milijonus.
Verslininkas 2011-08-09 13:59
Pamascius apie tai jog jie sutaupo tuos 20k doleriu lygindami su siuo metu atominese elektrinese gaminamos elektros kaina, tai yra ganetinai daug, nes tarkime jeigu butu nuspresta uzdaryt visas atomines, tai manau ir tos elektros kaina isaugtu daugybe kartu kas reikstu jog sutaupytu daug daugiau... svarbu yra progresas, realiai elektrine statant isleidziama daug daug daug daugiau bet kazkodel niekas to nepaskaiciuoja idomu kiek iseitu pastatyt vejo arba hidro jegainiu lietuvoje jeigu tam butu tinkamos salygos(pustu stipresni vejai, butu daugiau sraunesniu upiu) vietoje tos sumos kuri isleidziama statant nauja atomine elektrine, saugant panaudotas radioaktyvias atliekas ir t.t. ir pan
immortallt 2011-08-09 18:38
to Verslininkas, kad Lietuvoje nera vejo yra mitas. Visoje Lietuvoje jo pakankamai stipraus zinoma nera, bet vakaru regione jis pakankamas. Tuo labiau alternatyvios energijos tobuleja ir kaina per kwh krenta, kaip ir dideja efektyvumas is kv.m.
sigun 2011-08-09 19:10
Nagi paskaičiuokime. Saulės elektrinės galia 1,2MW, t.y. galim tikėtis, jog per parą pagamins 1200kW * 12h = 14400 kWh per parą. Mažmeninė elektros kaina Los Andžele 0,19 cnt./kWh USD, t.y. per parą galim tikėtis IKI 2736 USD. Čia tuo atveju, jai saulėta, ir sunaudosime VISĄ pagamintą elektrą. Na bet tarkim, kad į įdiegimo kainą įėjo ir energijos saugojimo kaina, pvz. akumuliatoriai, keitikliai. Tuomet jeigu visa sistema veikia automatiškai be jokios priežiūros atsipirks per 10,2 Mln USD / 2736 -> 3728 d -> ~10 metų. Bet paėmėm idealų atvejį - visą laiką šviečia saulė, sunaudojam visą pagamintą energiją ir sistemai nereikia jokios priežiūros ir taisymų, akumuliatoriai amžini. Realybėje viskas kiek prasčiau. Atsipirkimo galima tikėtis gal per kokius 25 metus, jei reikia mokėti palūkanas ir dar daugiau. Tai kur nauda? Velniai žino, gal per reklamą tikisi nemažai atsiimt? Stovintiems laineriams pardavinėja brangesnę energiją?
Verslininkas 2011-08-09 22:36
viskas butu ganetinai suvokiama, bet paimkime ir siek tiek palyginkime.... 16, 25 milijardo litų tiek kainuos vienas reaktoriaus blokas, taigi: 16250/20=~812 tokiu jegainiu, jeigu tavo skaiciavimai geri tai gauname 812*14400 kWh per para, arba 11.7 milijono, nezinau kiek tokio galingumo atomine elektrine pagamintu per para, bet nepamirskime tai jog atomine elektrine priziureti yra kur kas brangiau, tuo labiau kad dar prie viso to reikia saugot ir radioaktyvias atliekas, kuriu vis daugeja, plius nepamirskime kad ir darbo jegos reikia kur kas daugiau priziurint visa tai. aisku tai sunkiai palyginami dalykai, bet manau vietoje vienos atomines galima pastatyt kokias 4 hidro, kas manau patenkintu bent jau lietuvos poreikius, plius butu kur kas ekologiskiau, juk patys verkiam kad netoliese musu nori statyt atomine, tai patys ir eikime link to kad geriau yra ekologiska energija. p.s. aisku is to daug maziau kas uzdirbtu, vistik siais laikais yra ne patenkint musu poreikius, bet kuo daugiau uzsidirbt
Xdmin 2011-08-10 12:33
To Verslininkas - su hidro elektrinem problema ta, kad ju bet kur nepastatysi, ju kiekis ribotas, nes kenkia faunai. AE privalumas- ju pagaminamas elektros kiekis pastovus, nesvarbu diena ar naktis, yra ar nera vejo.