Pirmoji visoje Europoje naujo tipo vėjo jėgainė pastatyta klaipėdiečio kieme  (39)

Mūsų kraštuose nematytos konstrukcijos vėjo jėgainę savo sklype pasistatęs Klaipėdos rajono gyventojas Tomas Delininkaitis džiaugiasi pagaliau įgyvendinęs seną svajonę tapti nepriklausomam nuo nuolat augančių elektros kainų, rašo „Lietuvos žinios“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Klaipėdietis teigia apie nuosavą jėgainę svajojęs nuo pat namo statybų pradžios. „Tuomet elektros kainos ėmė kilti kas pusmetį, todėl ir sumaniau įsirengti savo elektrinę. Kadangi pajūryje vėjų netrūksta, nutariau statyti vėjo malūną“, – pasakojo T. Delininkaitis, žinomo krepšininko tėvas.

Vienintelė Europoje

Vyras pasirinko vos prieš kelerius metus JAV pradėtą gaminti dvigubo vakuumo principu veikiančią, 3,5 kW galios turbiną. Šios jėgainės sparnus suka ne tik pučiantis vėjas, bet juos ir traukia specialiose kamerose išretėjus orui susidaręs vakuumas. „JAV kol kas pastatyta tik 90 tokių jėgainių, o visoje Europoje tokią aš turiu kol kas vienintelis“, – giriasi klaipėdietis.

Pasižiūrėti nematytos konstrukcijos malūno pas T. Delininkaitį atvažiuoja ir Lietuvos, ir užsienio šalių ūkininkai. Visus juos domina galimybė pasikinkius vėją turėti atsinaujinančios elektros šaltinį.

„Vienas ūkininkas iš Sūduvos dabar svarsto, ar į savo kuriamą kaimo turizmo kompleksą, kuris nuo artimiausios elektros perdavimo pastotės yra nutolęs 4 kilometrus, tiesti kabelį ir kiekvieną mėnesį mokėti kelis tūkstančius litų, ar pasistatyti kelias tokias jėgaines ir visą gyvenimą būsi pats sau ponas“, – juokdamasis apie skleidžiamą „užkratą“ pasakojo T. Delininkaitis.

Pučiant 7 metrų per sekundę stiprumo vėjui tokia turbina per mėnesį gali pagaminti 730 kilovatvalandžių (kWh) elektros energijos, o vėjui sustiprėjus iki 8 metrų per sekundę – net 1036 kWh. „Pavasarį ir vasarą iš „Lesto“ pirkti elektros man nereikės, užteks to, ką „prisuks“ mano turbina, o kai ką net galėsiu ir parduoti. Tik žiemą, kai elektros suvartojama daugiausia, gali tekti kokį nors energijos kiekį pirkti papildomai“, – skaičiuoja klaipėdietis.

Nebaisus net uraganas

Turbinos gamintojai garantuoja, kad tokia jos konstrukcija gali atlaikyti net 160 kilometrų per valandą (44 metrų per sekundę) stiprumo vėją. „Kadangi Lietuvoje tokie uraganai gana reti, manau, šia turbina naudotis ilgai“, – svarsto klaipėdietis.

Vienintelė kliūtis, trukdanti kiekvienam namų ūkiui įsirengti tokią jėgainę, – didelė jos kaina. „Pačią turbiną ir kamerą man atsiuntė amerikiečiai, stovą jau gaminome čia, Lietuvoje. Sudėjus visas išlaidas tokia jėgainė man kainavo apie 70 tūkst. litų“, – skaičiuoja vyriškis.

Tačiau jis tvirtina, kad perkant tik labai menką kiekį elektros iš „Lesto“, o dalį pagamintos elektros parduodant, lėšos, investuotos į šią turbiną, turėtų grįžti per 7-8 metus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lietuvos žinios
Autoriai: Mindaugas Milinis
(31)
(1)
(29)

Komentarai (39)

Susijusios žymos: