Revoliucinė medžiaga kelis kartus padidina kovinių galvučių griaunamąją galią  (14)

JAV karinis laivynas oficialiai paskelbė apie sukurtą naują revoliucinę medžiagą, kuri pakeis kovines galvutes dengiantį plieną ir sugebės bent kelis kartus padidinti užtaiso griaunamąją galią.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalbama apie projektą, kurio tikslas sukurti didelio tankio reaguojančią medžiagą (High-Density Reactive Material – HDRM). HDRM projekto metu buvo tyrinėtos kompozicinės medžiagos, susidedančios iš kelių skirtingų metalų.

Galiausiai sukurta tokia medžiaga, kuri pasižymi įprastinių aliuminio lydinių tvirtumu ir mažaanglio plieno tankiu, todėl yra idealus plieninių komponentų pakaitalas. Saugojimo metu ir pačio šūvio momentu medžiaga lieka inertiška ir niekuo nesiskiria nuo įprastinio plieno apvalkalo. Tačiau esant stipriam mechaniniam poveikiui arba staigiai išaugus temperatūrai (visos šios sąlygos patenkinamos galvutės susidūrimo su taikiniu metu) galvutės dangos skeveldros gali papildomai susprogti arba bent jau užsidegti.

Taigi, smūgio metu veikia ne tik kinetinė apvalkalo smūgio energija, bet ir papildoma cheminė energija. Jau neminint to, kad galvutės viduje detonuoja įprastinė sprogstamoji medžiaga. Taigi, naujieji užtaisai smūgio metu į aplinką pažeria toliau sproginėjančias ir degančias metalines skeveldras. Gaunamas tikras „mirties kokteilis“.

Kariškių vertinimu, tokios galvutės detonacija padaro bent kelis kartus daugiau žalos nei analogiškas užtaisas su įprastine plieno galvute.

„Neseniai atlikti tyrimai ir demonstracijos parodė, kad naujus apvalkalus galima naudoti gaminant karinio laivyno naudojamas raketas, šie apvalkalai yra pakankamai patvarūs kad išlaikytų didelį greitėjimą raketos paleidimo metu ir stiprias jėgas, veikiančias detonavimo proceso metu“, – sakė Karinio laivyno tyrimų biuro Energijos virsmų programos pareigūnas dr. Cliffordas Bedfordas.

Paskutiniai bandomieji šaudymai liepos pabaigoje vyko JAV kariuomenės Blossom Point bandymų bazėje. Papildomi bandomieji šaudmenų su naujais apvalkalais šaudymai Blossom Point bazėje vyks rugpjūčio viduryje. O rugsėjo mėnesį planuojama didelio masto demonstracija naudojant daug nejudrių taikinių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (14)