Iki metų pabaigos „Windows 7“ taps populiariausia operacine sistema

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

vyckas 2011-08-14 10:12
Man pradeda atrodyt, kad jie nelabai žino kiek tas Linux užima rinkos ir neturi būdų tam paskaičiuoti. Kaip kažkada užėme 1% taip ir dabar 1% nei didėja nei mažėja. Kiekvienam tyrime numeta tą 1%, kad visi ramūs būtų.
Shinigami 2011-08-14 10:26
Man įdomu kaip jie tai nustatė? Pagal kompiuteriu pardavimus? Bet nemažai kompiuteriu parduodama be jokios OS. Pagal kažkokios svetainės lankomumo statistika? Tai gal Linux vartotojai į tą svetainę neina. Žinoma ginčitis, kad win užima pirma vietą butu kvailą, bet dėl skaičių galimą Ir čia turbūt skaičiavo tik tuos įrenginius kurie jiems parankesni P.S. win turi užburto rato monopolija, tad kažkokiai kitai OS išpopuliarėti gan sunku.
sielinas 2011-08-14 10:46
Linux neturi išplėtotos atnaujinimų infrastruktūros. Kitas dalykas mažai naudojama todėl galima teigti, kad "nepažeidžiama". Tačiau, kaip tas "nepažeidžiamumas" kistų didėjant populiarumui? O kur dar trūkumas taikomųjų programų? Linux buvo ir liks tik entuziastų objektas.
algiuz 2011-08-14 10:58
O jūs linuxu gerbejai mąstot, kad jeigu jūs vaikštot tik į puslapius, kur visi naudoja linux, tai reiškia ir visas pasaulis naudoja linux? Jei matematika manęs nepavedė, tai iš milijardo kompiuterių dešimt milijonų turi linux. Tai manau visai realus skaičius. Ir linux naudoja tik žmonės, kurie daugiau mažiau nori būt sąžiningi ir nevokt, o kiek manot tokių žmonių pasauly yra? Susitaikykit su savo procentu, manau jis yra visai realus. Beje aš ir pats naudoju linux, tai tikrai nesu win fanboy'us.
punktyras 2011-08-14 11:12
Ką turi galvoje, sakydamas, kad „Linux neturi išplėtotos atnaujinimų infrastruktūros“? Nė viena OS nėra nepažeidžiama, tiesiog yra mažiau pažeidžiamos ir labiau pažeidžiamos. Prie pastarųjų ir priskirčiau Linux/GNU. Dauguma tinklo serverių sukasi ant Linux'o, Android'as yra padarytas iš Linux. Manau, populiarumo užtenka. Ir tikiuosi, kad jis išliks entuziastų objektu, o ne abejingų vartotojų
mobilunkas 2011-08-14 11:12
cia turbut skaiciuoja pagal windowsupdate puslapi 1 proc linuxistu manau kad del visa ko uzsuka ir ten. beto kokia operacine sistema keist win xp sename kompe? tai kol kompas veiks tol ir bus xp, tik gal tokiu kompu mazeja prisijungimu prie interneto, ar cia taip visi masiskai perka naujus kompus?
Architektas 2011-08-14 11:40
Rašai visiškas nesąmones. Atnaujinimai "infrastruktūros", tokios, kaip įprastai vartojama ši sąvoka, iš vis neturi, o jeigu ir bandytume ją pritaikyti, tai greičiiausiiai, tą "infrasstruktūrą" šiai dienai turėtų tik OSX, tikrai ne Windows. Linux atnaujinimo metodai kaip tik lankstesni negu Windows, nes tai iš prigimties serverio OS, kur atnaujinimai vaidina vieną iš kritinių vaidmenų. Saugumo lygiagretinimas su populiarumu yra visiškas briedas. Visų pirma, niekas nežino kas būtų, jei Linux būtų populiariausias - gal kaip tik statistiškai būtų mažiau įsilaužimų ir botnet'ų suformuota tokiu atveju. Nereik spekuliuot nesąmonėm, nes tokį saugumą apibrėžia aplinkybės. Architektūriškai, Linux yra saugesnis, dėl stipresnės modulinės architektūros, AC modelio, atviro kodo ir TPĮ platinimo metodų. Linux nėra tik "entuziastų" objektas. Čia yra dar vienas mitas. Linux yra ideali platforma paprastam žmogui paprastose užduotyse: Internetas, filmai, muzika. Taip, žaidimai, specializuota ir profeionali PĮ, deja, nėra plėtojama Linuxui (su kai kuriom išimtim, kaip Matlab ir pan.), tačiau elementarus "Ubuntu" ar "Mint" sutvarkytas install'as būtent paprastose, eilinėse užduotyse tikrai nenusileidžia nei Windows nei OSX'ui, išskyrus nebent subjektyvius kriterijus. Dažnu atveju, koks nors GNOME2 dar bus ir paprastesnis naudotis. O kas dėl procentų - tai čia kaip pažiūrėsi. Svarbu nemažėja Šiaip kitur pateikiama, kad Linux užima iki 7 berods procentų, bet tai esmės vistiek nekeičia. Nesupraskit manęs klaidingai - nenoriu pasakyt, kad Linux kažkoks stebuklas, kad visi dabar pulkit jį naudot. Kiekviena OS/platforma turi savo privalumų ir trūkumų - tik negaliu pakęst, kai vis dar sapaliojami tie ~10-15 metų senumo "argumentai". Šnekiesi su žmonėm, sako Linux "sunku", klausi, kada paskutinį kartą naudojo, sako 2002 metais Parsisiųskit koki Linux MINT, įsimeskit LIVE režimu - patys išvysit, kaip situacija "user friendly" srityje pas Linux tobulėja. Prieš gerus ~5 metus, nebuvo nei vienos "user friendly" distribucijos, šiai dienai, atlikus paprasta, tarkim, MINT'o instaliaciją, veikia (dažniausiai ) viskas iš karto po jos, yra visi paprastam žmogui reikalingi įrankiai. Kitavertus, Linux yra mažiau pasižymintis atbuliniu suderinamumu, mažiau architektūriškai "pastovus" ir mažiau specifikuotas ir dokumentuotas (dažniausiai) nei Windows ar OSX - o tai nepatogumas PĮ developeriams ir apskritai nepatogumai IT namų rinkoje, bet Linux, tikrai, tikrai nėra TIK entuziastams skirtas "žaislas".
Shinigami 2011-08-14 11:56
Matematika? Nuo kada matematika iš oro skaičius ima Taigi aš ir klausiu iš kur tuos skaičius gavo straipsnyje, o dabar ir tu iš kur tuos skaičius gavai? Iš MS svetainės? Bei tokiems dalykams vien tik manimo neužtenka, tam reikia faktu. Čia tas pats kas daktaras prieitu prie paciento lovos ir pasakytu (manau jam reikia suleisti 10 ml x vaistu, o jo kaimynui 20 ml
mindw0rk 2011-08-14 12:10
Linux niekad nebuvo ir nebus viena populiariausių os dėl savo didžiulio inovacinio slenksčio, kuris daugeliui ne IT fanų yra sunkiai (o gal ir išvis neįmanomas) perlipamas - kas norės įsirašęs į laptopa ubuntu, pasijungti netą per kabelį ir rankiniu būdų ieškoti tinkamo NEOFICIALAUS driverio wireless plokštei? Arba kad ir kas diena gaunamas nemažas sąrašas įvairių atnaujinimų, iš kuriu turi pats pasirinkti ko tau reikia, nes atnaujinamos yra VISOS kompiuteryje tuo metu esančios programos. Del wless galbūt tai tik mano modelio bėda, bet vėlgi, supaprastintas suderinamumas turėtų būti top priority populiarinant OS, o dabar - nori įsirašyt programą - parsisųsk, su konsole išekstractink, neduok dieve dar su konsole sukompiliuok ir su konsole instaliuok -_-. Be abejo yra programų, kurios iškarto pasileidžia per paketų instalinimo programą ir nereikia vargti, bet tokių yra absoliuti mažuma (nekalbu apie tą ubuntu central kur galima labai patogiai įsirašinėti programas - didžiulis žingsnis į priekį) ir pabaigai - linux be interneto prieigos yra visiškai bevertis :\ Žodžiu linuxa - developeriams ir tiems kurie nori pasijusti hackeriais ir galbūt tiems, kas tikrai nenori būti piratais.
Architektas 2011-08-14 12:18
Dar vienas "specialYstas" - tai, kad atnaujimama centralizuotai viskas iš karto mat "trūkumas" Tamstai. Suderinamumo su aparatine dalimi problema pirma HW gamintojų atsakomybė - prie ko čia pats Linux? Toks, kaip "Intel", sugeba teikti ir plėtoti atviro kodo tvarkykles beveik visai savo produkcijai Linux'ui - tegu šiuo geru pavyzdžiu seka ir kiti. Su paketais irgi pro šalį. Pradėk ne nuo Gentoo ar Slackware, o nuo Ubuntu ar Mint. Viskas diegiama per GUI ir n kartų paprasčiau nei kitose OS.
mindw0rk 2011-08-14 12:33
Apie Ubuntu ir kalbu, kaip tai ne OS reikalas, tai kodel įsirašius Win man viskas veikia jau iškart, jau tokių gyvybiškai svarbių įrenginių kaip vaizdo plokštė ar wireless adapteris driveriai tikrai turi būti os dalis, tarkim neturėčiau galimybės prisijungti prie modemo su laidu, ir ką tada? Vienas modelis išvis nedraugavo su ubuntu, ir sakydamas visiškai turiu galvoje, kad net vaizdo normalaus nebūdavo galima išgauti. Žinoma, jei vartotojas tikrai pakalęs, (tokiu aš tikrai nesijaučiu) tai ko gero susitvarkys bet ką, bet čia ir yra esmė, kad tokiais kritiniais atvejais paprastas namų vartotojas atsidurs aklavietėje. Dėl GUI, kaip ir sakiau, yra programų, kurios turi grafinę instaliaciją arba yra galimybė per koki synaptec paketų tvarkyklę įsirašyti, bet jei ten nėra, arba yra sena versiją, ir tarkim parsisiunčiu iš neto, tai daugeliu atveju, gausi galimybę pasidžiaugti kosole. Viso to neturi būti, jei norima įtikti eiliniam vartotojui, iš kitos pusės, eiliniam vartotojui ko gero nereiks kažko, kas reikalauja konsolės.
Sunstep 2011-08-14 12:38
http://en.wikipedia.org/wiki/Usage_shar ... ng_systems
Architektas 2011-08-14 12:41
Nekartosiu 10 kartų. Linux, kaip ir bet kuri kita OS, palaiko geležį tiek gerai, kiek gerai tos geležies gamintojai parašo ir teikia tvarkykles tai OS. Iš vartotojo pusės atrodo, akd tai Linux kaltė, bet reikai žiūrėti šiek tiek plačiau. Norint pradėti naudotis Linux be galvos skausmo, pirma užduotis ir yra pasirinkti tinkamą "geležį".
- 2011-08-14 12:43
Bus, jei pasakysi, iš kur turi imti tvarkykles Linux kūrėjai.
Shinigami 2011-08-14 12:51
Tvarkyklės nėra OS reikalas. Įrenginio gamintojas privalo savo įrenginiui pagaminti tvarkykles. Bet jei pirkai kompiuteri pamatysi, kad su jai ateinančiuose kompaktuose dažniausiai bus tik win tvarkyklės, kartais dar įdeda mac tvarkykles ir labai retai linux. Aš neseniai pažistamui instaliavau į nauja pc win7 ir mano nuostabai kompiuteryje nebuvo interneto. Tad teko pasiimti su kompu atėjusius kompaktus ir iš jų instaliuoti tvarkykles. Arba kitaip sakant nei viena OS į savo vidurius nesugrūda visu tvarkyklių. Ypač tu kuris išėjo po to kai OS buvo į kompakta įrašyta. Aš turiu du kompiuterius tai instaliavus ubuntu viskas veikia iškart, nėra tik wimax tvarkyklių. Beveik visos programos kurias naudoju buvo Ubuntu programų centre arba internete jau deb formatu iš kurio tik kelias pelės spragtelėjimai suinstaliavau. O kelios programos, skirtos programavimui, teko suinstaliuoti per konsolę su trimis paprastomis komandomis kurios parašytos programos instrukcijoje (tereikėjo padaryti copy ir past). Ir nereikėjo jokiu specialių žinių. Bet žinoma win naudotojams tai persunku, nes reikia žinoti kur yra copy ir past mygtukai
Shinigami 2011-08-14 13:01
Va čia jau gerai paaiškinta iš kur tie skaičiai ir ar jie tikslus.
faktas 2011-08-14 13:17
Windows 7 turbūt bus paskutinė tradicinė Windows versija. Paskui pamatysime kažką kitokio. (-: Dėl Linux saugumo... Pastaruoju metu vis dažniau tenka matyti pranešimų, kad Android yra išvis nesaugi OS, didelė dalis Android programų yra prifarširuotos virusais. Ir dėl taikomųjų programų - kol su OpenOffice net normalaus turinio neįmanoma padaryti ir kol nepalaiko daugelio populiariųjų programų (Photoshop, Corel, Autocad ir n kitų), tai kokia kalba gali būti apie profesionalų naudojimą? Paprasto vartotojo akimis Ubuntu ir pan. yra skirtos tik internetui naršyti ir tai tik jei modemo gamintojas teikėsi sukurti tvarkykles Linux'ams. Net jei Linux naudoja daugiau nei 1% žmonių asmeniniuose kompuose, labai daug įmonių kompiuterių yra su Windows'ais. Tai stipriai mažina Linux naudotojų dalį.
- 2011-08-14 14:21
> ir kol nepalaiko daugelio populiariųjų programų (Photoshop, Corel, Autocad ir n kitų) Apie kokį palaikymą kalbi? OLE objektai? Šiaip, čia ne OO bėda. O corel, Autodesk - jie turi pritaikyti savo programas, kad jų failai veikt imtų ir OO kaip OLE objektai. Kadangi OO nieks nenaudoja - tai ir nedaro suderinamumo su OO OLE. Dėl turinio - gali pateikti pavyzdį MS Wordo ir OO atveju?
Architektas 2011-08-14 14:45
>>faktas Tas "kažkas naujo" bus modifikuotas ar kitas shell'as. Kažkas kitokio fundamentaliai iš esmės negali būti pas Windows, nes reikia išlaikyti atbulinį suderinamumą ir visą sukurtą "ekosistemą". Windows negali, tarkime, patapti Unix-like, be kritinių rinkodaros pokyčių. Pas mirosofta, kažkas naujo, tai bus kažkiek pamodifikuota NT versija, besisukanti kuo platesniame įrenginių diapazone: smart'ai, tablet'ai, netbook'ai, notebook'ai, desktop'ai ir konsolė. Tai žadama apie 2016. Žinoma, tai bus Windows privalumas, nes ji turėtų tapti dar "stipresne" platforma, dar patrauklesne developer'iams. Taikomosios programos nėra pačios OS "kaltė". Tai rinkos aplinkybės, rinka profesionalius vartotojus priverčia naudotis ta platforma, kuriai yra kuriamas profesionalus softas, o ne kitų OS ypatybės. Tačiau profesionalių vartotojų mažuma. "Tipinio paprasto vartotojo" poreikius Linux gali tikrai visiškai patenkinti. Žodžiu, iš principo sutinku su tavo mintimis, tačiau tavo pastebėjimai didžiąja dalimi yra sąlygoti ne pačio Linux. Tai, kad kažkos produktas geras, visiškai nereiškia, kad jis bus "einamas", nes tai priklauso nuo daug išorinių faktorių.
eimantasks 2011-08-14 15:40
Matau vėl užvirė ginčas kieno didesnis, tiksliau kuri os pranašesnė. Mėtotės įmantriom frazėm iš žodynų ir tikitės kad ji bus geresnė už oponento ir jos dėka nugalėsit. Nei velnio! Aš esu paprastas PC vartotojas, neprogramuoju, su tuo susipažinęs tik... sakykim žinau pagrindus, moku susikurti elementarias svetaines su tvs kelti failus per ftp ir t.t. taigi paprastas "Uzeris". Turiu ir "windows 7" ir "Ubuntu 11.04", vadinamąjį "dual boot". Šiuo metu rašau iš "windows". Negaliu apsakyti kuri sistema pranašesnė, abi turi ir gerų ir blogų pusių. Pirmiausiai apie "ubuntu" viena labiausiai traukiančių jos pusių tai išvaizda. Taip, ji graži, ir efektai jos originalūs. Bet kas iš to jei dauguma jų neveikia, arba kai veikia matosi neiškūs plėmai ekrane. Arba atidaryti aplankai tiesiog nusidažo viena spalva ir pakimba. Toliau garsas "ubuntu" tiesiog... trūksta žodžių. Kaip klausytumeis kolonėlių, kurios po kibiru pavožtos. Atsisiunčiau equalaizerį, įjungiau, tai garsas kažkur dingo, girdėjosi tik vos vos. Programos, bent didžioji jų dalis veikai neblogai, tik dažniausiai yra per mažai funkcionalios, o ir neatsinaujina taip lengvai. Jei išėjo nauja programos versija tai nereiškia kad ją ir gausit. Neatsinaujina. Kad nori siųskis tar.gz aplanką, kompiliuokis, įsirašinėk, mat .deb failiuko tai nesiūlo... Nu tai atsiprašau... sakykim aš grįžau iš darbo ir noriu kažką nuveikti prie kompiuterio. Tai to nepadarysiu naudodamas "Ubuntu" nes dar reikės ne vieną valandą naršyt internetą ir ieškotis kaip išspręsti vieną ar kitą bėdą. O radus dar paaiškėja kad aš tam per žalias ir tenka viską palikti kaip yra. Čia jau ne paprastam vartotojui tokie reikalavimai. Pastebėjimas. "Ubuntu" pas mane neįsirašo taip lengvai. Nes pasirodo jai netinka mano "GeForce 9500GT" vaizdo plokštė. Tenka ją ištraukti ir instaliaciją daryti su integruota (o jei tokios nebūtų...?). Čia menka dalis to ką galima pasakyti neigiamoje pusėje. Pridėsiu apie saugumą. NA IR KAS, KAD VIRUSAI NEPUOLA, JEI ESI NEPATYRĘS TU PATS TĄ SISTEMĄ SUGADINSI NEGRĮŽTAMAI, nes jai visai nedaug reikia ir taip... Geroji pusė ta kad sistema tikrai greita. Neginčytinai. Atsako akimirksniu. kaip ir minėjau darbo aplinka maloni. bet čia ko gero viskas. Na taip, dar nemokama, bet manau jei jiems pasisektų sukurt geresnę rastų būdų paimt pinigų. Ir dabar "Software centre" yra mokamų programų, tų kurios nusisekė geriau už kitas. Žadėjo per naujuosius išleisti "Gimp" naują versiją. Tai kur ji?... dar ta pati senukė... Dabar apie windows. Čia man veikia viskas. Tuo sakiniu viskas ir pasakyta. Pati sistema pakankamai graži, nors ir neturi tiek efektų kaip "Ubuntu" bet čia bent "wireless" veikia. O ka iveikia, tai tada ir pamiršti tų efektų trūkumą. Windows ir pramogoms ir darbui puiki. Šiek tiek lėtesnė (kraunantis), bet funkcionalumas toks kad palaukti verta. Taip, ji kainuoja. Bet ar kokybė to neverta? Žmogui kuris įsijungia kompiuterį ir nori atlikti darbą, "windows" pats tas. Nes ji tiesiog tam ir sukurta. Ji tiesiog veikia. O "ubuntu" labiau yra įrankis vienijantis bendruomenę. Nes jei su ja nebendrausi, sistema tau nebus draugiška ir tikrai kas nors neveiks (pats tikrai nesusitvarkysi). Tai tiek, čia mano pamąstymai, kuriems pritaria ir didžioji dalis mano pažįstamų. Niekas iš mano draugų rato nenaudoja linux. Nes prie kompiuterio tiesiog nori atlikti darbą ir pasišalinti į realų gyvenimą. P.S. dar ir dabar "wireless" ant ubuntu neina nors ir tutorialai išmėginti.