Kas antrame kompiuteryje Lietuvoje – nelegali programinė įranga

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

kassu 2011-08-16 14:13
Kodel piratavimo lygį rodoma bendra suma, tegu tiksliai paskaičiuoja kiek tos "pavogtos" produkcijo tenka vieman tos šalies gyventojiui (kaip ir BVP). Tada ir pamatysime , kad Lietuvoje "pavogiama" mažiau negu Estijoje. O jau nekalbu apie USA. 38 000 000 USD t.y apie 9 000 vnt AutoDAC arba 250 000 vnt. Win7 PRO
leox 2011-08-16 14:14
Džiaugtis reikia, kitaip atsilikę būtumėm IT srityje..
iphack777 2011-08-16 14:39
Kai Lietuvos valdzia prades dirbt zmonems o ne Monopolininkmas , mokes ne minimum bent po 2000 lt i rankas , tada zmones mieliau rinktusi legalia produksija .
taskaz 2011-08-16 14:51
Haha, pritariu, kiek pažengę esame programinės įrangos analizės ir keitimo srityje
teraxas 2011-08-16 15:00
Arba ne. Linux technologijų prasme tobulėja kur kas greičiau nei Windows ir dažniausiai yra nemokami. Juokinga, kai kiekvienas, kuris perka kompiuterį "tik naršymui ir filmams" ar šiaip nesudėtingoms darbo reikmėms renkasi Windows. Paimkim kad ir Ubuntu. Nežinau ar yra šiandien kas nors paprasčiau naudojamo už naujausias šios OS versijas. Jokio galvos skausmo dėl driverių ir t.t. Viskas tiesiog veikia (na nebent išskirtiniais atvejais - tada problemų sočiai). Tai kam kiekvienam piratauti/pirkti windows, kai galima kažką ne ką blogesnio gauti nemokamai? Nesakau, kad Ubuntu yra nuostabi (kokį mėnesį po naujos versijos išleidimo ji būna ganėtinai siaubinga - kaip ir kitos OS), bet bent vidutinio vartotojo poreikius patenkina su kaupu. Sako kompiuteriai su instaliuota programine įranga brangūs... Tai įrašytų Ubuntu. Gal pusei tų piratų ir atšoktų noras piratinius win naudot. Faktas, kad jei esi žaidėjas ar dirbi su įvairiomis specifinėmis programomis, be win šiandien niekaip neišsiversi (nors kai kurie linux vartotojai mane už šiuos žodžius nulinčiuotų kažką kalbėdami apie alternatyvas). Bet Linux turi toną kitų savybių, kurios paprastam vartotojui gali suteikti naują požiūrį į darbą kompiuteriu. Kitas dalykas dėl piratavimo... Mūsų žmonės dar iš sovietinių laikų turi įprotį turėti viską. Marksistiniai kliedesiai apie lygybę juos paveikė ir dabar jie nori turėti viską. Realiai vidutinį atlyginimą gaunantis žmogus nusipirktų 1-2 filmus per mėnesį. Gal išsinuomotų. Nusipirktų kokį PC žaidimą kartą per mėnesį. Tai yra normalus nepirataujančio žmogaus elgesys. Tuo tarpu daugelis yra pratę gauti viską. Na o į biudžetą šitaip jau niekaip netilpsi. Dar galima kaltinti ir įsigijimo būdus. Atsiminkit, kad daugelis piratų - vaikai neturintys galimybės paprastai atsiskaityti internetu. Parduotuvėse tiek žaidimai, tiek filmai yra per brangūs, o videonuomos punktai - atgyvenęs dalykas. Reikia būdo paprastai žiūrėti filmus, įsigyti žaidimus ar kitą programinę įrangą internetu be sudėtingo apmokėjimo, kurio bijo daugelis vyresnių žmonių.
Tas_pac 2011-08-16 15:17
Tai dar gerai. Maniau kokiuose 9 iš 10 kompiuterių piratinės įrangos bus.
Shinigami 2011-08-16 15:38
Įmonėse ir valstybinėse įstaigose dažnai būna legali programinė įranga, bei yra žmonių kurie uždirba tiek jog jiems su piratinę produkcija ne apsimoka žaisti, o kiti turi linux. Tai ir gaunasi apie puse nelegalų, bet tai taip pat nėra tikslus skaičius. Nes nėra priemonių leidžiančių patikrinti visus kompiuterius dėl jų legalumo, nes ne visi prijungti prie interneto, o kai kurie labai kokybiškai nulaužti. Namie naudoju tik linux, bet turiu pripažinti, kad MS Office man labiau patinka nei LibreOffice , gerai kad namie offisa retai tenka naudoti. Šiaip windowsu populiarumą palaiko labai stabilus užburtas ratas. Programinės įrangos kūrėjai taupydami pinigus kure programas daugiausiai tik ant win, nes jis turi daugiausiai vartotojų. O vartotojai daugiausiai naudoja win nes ant kitu platformų nėra jų naudojamu programų. Kaip kad ir AutoCad, jei ne ji tai įmonė kurioje dirbu jau seniai butu galėjusi pereiti ant linux. Bet kadangi ant linux nėra AutoCado ir jo papildimo kuri mes naudojame, to daryti negalime.
vyckas 2011-08-16 15:50
Hahaha fotosopai, autocadai... Toks vaizdas, kad Lietuvoje visi turintys kompiuterį profesionalūs architektai ir dizaineriai. Nebūtų visi viena didelė banda, tai ir tų piratavimo milijonų per pusę sumažėtų.
blizzard 2011-08-16 15:57
Va jė kokia sensacija.. įtariu kad čia dar pusė tos informacijos klaidinga, nes tų naudotojų turėtų būti tikrai kokie 9/10. Ir visgi viskas susiveda į viena didelę problemą kuri vadinasi Lietuva.. aišku tam įtakos turi ir žmonių mentalitetas, bet didžioji dalis problemų yra kainos/atlyginimai sektoriuje.. ir nieko čia nuostabaus kad pas mus piratavimas didelis, prie to paties pas mus kas antras vairuotojas su dyzeliniu automobiliu kuro gauna pigiau o gal net ir 2/3, tai paaiškintų kodėl aš negaliu nusipirkt 96 metų audi a4 dyzelinio varianto pigiau nei už 7000lt, bet galiu nusipirkt praktiškai bet kokios markės bendzininį variklį turintį automobilį kuris pagamintas iki 2003 metų už panašią pinigų sumą. Mes ir paslaugas perkam iš draugų už pigiau.. mes visų galų meistrai kuriems nereikia samdyti tokių profesijų žmonių kaip mechanikai, santechnikai, elektrikai ir t.t. Todėl kad mes įprate mažai gaut ir daug dirbt.. Ką aš galiu nusipirkt iš programinės įrangos kai į dieną uždirbu 50-100lt? visam kitam vos pinigų lieka, o čia daromi tyrimai apie kompiuterinės įrangos piratavimą.. Žmonės pasirenka, kiti eina vogt nes kitaip nepragyvena.. kas vagia drabužius, gps sistemas ar dviračius, o kas vagia programinę įrangą ar muziką ir nieko nepakeisi kol nebus sutvarkytas valstybinis sektorius. Padarytų algų/kainų/mokesčių tyrimus kas nors, tai kažin kaip bendrame vaizde mes atrodytume, man regis pradėtų mum paramas pasaulis siūsti kaip kokiai afrikai. p.s. geriau paklauskit tų kurie turi tuos visus photoshop kiek kartų jie jį įsijungia per savaitę, aš prisipažinsiu kad gal kokį kartą į mėnesį įsijungiu, tieasiog jau nebeliko noro ką nors pašyt, o ir ištrint nesinori nes reikėtų vėl ieškot kur siūstis, taigi stovi nenaudojamas ir tiek,..
faktas 2011-08-16 16:05
Kažkada ir pats taip maniau, bet pastarąjį pusmetį dirbu su žmonėmis, kurie iš savo verslų kiekvieną mėnesį grynai uždirba kelioliką tūkst. ir stebiuosi, kad pas beveik visus nelegalus Photoshop. Matyt, čia kalti ne tik pinigai. Lietuvoj nėra pirkimo įpročio.
wi_lius 2011-08-16 16:52
Tai tegul pradeda situaciją keisti nuo mokyklos. Išleistų įstatymą, kuris mokyklose leistų naudoti tik nekomercinę programinę įranga, tai ir užaugtų nepiratų karta. O dabar kai mokykloj Windows, MS Office, kitur net Photoshop ar dar kažkas rimtesnio, tai ir namuose kažkas panašaus turi būt.
Christmas_fun 2011-08-16 17:16
įdomu tik kaip jie žino pas ką ir kiek yra nelegalių programų.. Nes patys gamintojai nepagauna, kad piratinės versijos...
Gedis 2011-08-16 17:17
Naudoju Linuksus ir tiesiai sakant man nusispjaut ant nelegalių Windowsų.Už dyką neimčiau
Julius 2011-08-16 17:26
Protingiausiai pasielgė Kinija. Visos valstybinės įstaigos nuo pat pradžių naudoja Linux. Paskaičiuokit, kiek jie pinigų sutaupė
bullka 2011-08-16 17:27
O iš ko mokėti žmonėms 2000Lt? Turi pasiūlymų?
bullka 2011-08-16 17:32
Ir kam tas nesąmones čia rašinėti?
bullka 2011-08-16 17:34
Niekaip nesuprantu, ką Jūs su tais AutoCAD'ais ir PS'ais darote Viską galima pasidaryti su Picasa (ar kt. nemokama) ir GIMP (jei reikia kažko šiek tiek mandriau). Jei jau namų vartojimui reikia Photoshop'o.. matomai yra labai rimtos priežastys. Kokios? PS: Nenaudoju piratinės PĮ (išskyrus pavienius vienkartinius atvejus, kai reikia kažką greitai padaryti išskirtinio (pvz konvertuoti Apple DVD atvaizdą į ISO; juk dėl to nepirksi))
Arthuras 2011-08-16 18:05
Priklauso nuo to, ką veiki su PC. Su WIN tikrai mažiau vargo, nei Linux, kad ir Ubuntu. Driveriai, programos ir t.t. - daugiau vargo, kol susitvarkai. Veikia ne ką sparčiau, nei mano XP. Aišku, jei jau neišeitų naudoti WIN, tektų pereiti ant kokių nors Linux. Avarinis atvejis. Šiuo metu turiu ir Ubuntu ir Xp.
Di3 2011-08-16 18:15
O ko jūs tikitės. Mano nuomone priežastys yra šios: daugelis žmonių nesuvokia skirtumo tarp piratinės ir legalios programinės įrangos, Lietuvoje algos mažos, o kainos didelės, taip pat ne visada yra galimybė norimą programą įsigyti legaliai. P.S. 42% pasaulio vidurkis? Nustebino.
technologas 2011-08-16 18:32
Jau taip ir atspėjau kad bus Linux propaguotojų postai, kaip ten viskas puiku ir nemokama. Per eilę bendravimo su Linux metų supratau vieną dalyką - nėra distribucijos be sunkiai sutvarkomų problemų, kurioms įveikti reikia smegenų ir laiko. Duosiu jums vieną linuksinį pavyzdį. Kaip žinome, kompas be skype šiuo metu ne kompas. Jei tas kompas su windows - suinstalinus draiverius, matys įrenginius ir problemų didelių praktiškai nebus. Jei su linux - draiveriai neretai bus, bet su garsu nesąmonės, gali duot tik pulseaudio tvarkytis, kuris neaišku kaip nutvarkys (jei yra keli garso įvesties įrenginiai). Tikrai, pradžiai reikėtų su garsu/video bent pakenčiamai susitvarkyt, o po to jau pult reklamuotis kaip nemokamiems. Nes dabar kernelio progresas pilnu tempu, o pulseaudio - vis dar saks. Žodžiu problemų bele kiek ir nesimato artimiausiu metu kad spręstų Nesu toks užkietėjęs programinės įrangos patentų propaguotojas, eiliniam žmogui manau nafik photoshop nereikia, gana gimp, bet va pingvinams tikrai tikrai reikia pasitempti jei nori įšokti į loser friendly traukinį. Uf, pafleiminau ir biški geriau