„Lietukas“ – nemokama lietuviška operacinė sistema (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

enternald 2011-09-21 20:20
, bei GCC kompiliatorių, customisible DE, greitį ypač jei svarbus tik naršymas, normalesnį vertimą, padorų Shell'ą, amaroK'ą, KVM, nereikia antivirusinės, padorūs upgrade metodai, LAMP, bluefish, Mplayer ir dar, bet spėju, kad dauguma žodžių tau nieko nesako ir nėra aktualu....
Xdmin 2011-09-21 20:37
AirDog 2011-09-21 21:30
.
kionig 2011-09-21 21:47
Aš nepritariu ! Pats naudoju OpenSuse 11.4 64 bit versija. Ne viskas idealu, bet įmanoma daug susitvarkyti. Tik tiek kad paprasčiausiai tingiu. Ko neišėjo sutvarkyti, nes tai grynai OpenSuse bėda, tai kad neina susikonfigūruoti, kad 3G internetą naudoti per telefono BT ir prijungti kaip paprasčiausią modemą. Buvau radęs instrukciją, bet ten jau reikia nemažai „hakerio“ sugebėjimų konfigūruojant failus, tai va šio gliuko niekaip negaliu išspręst. Daugiau viskas gerai, sukasi kaip bitė Jokių lūžinėjimų. Nebent būna, kad neina sukompiliuoti kokios programėlės iš suorce'ų ar bin'ų. Čia su tuom susidūriau ieškodamas skaipui alternatyvos, bet tai daugiau priklauso nuo tų kūrėjų pritaikant programas visoms distribucijoms. Čia to viso ką paminėjau eiliniam vartotojui nereikia daryti. Beje, OpenSuse turi patogų instaliavimo įrankį „1 click install“. Nereikia nei galvoti kur ir kaip nurodinėti folderius kaip ant langinių ir įprastas vartotojas negali pridirbti nieko blogo. Įprastai vartotojas dirba tik user režimu, todėl jokie pakeitimai sistemai neįmanomi, be admin teisių. Sistemos saugumas. Yra visokių ten tų navarotų, tik reikia pasidomėti labiau. Pvz langinės negali pasiūlyti 4 virtualių desktopų. Taip pat yra pilna widget'ų, jei jų reikia. Kas apie multimedia. Tai man amarokas nepatiko. Kažkoks griozdas pilnas nereikalingų dalykų. Vietoj jo naudoju Xine. Kadangi muzikos kompe nebelaikau, tai dažniausiai klausau internetinės radijos. Bet taip pat galima leisti visus mp3 ar ką tik nori, tik tereikia susirast kodekus. Apie Mplayer http://en.wikipedia.org/wiki/MPlayer Tokio negirdėjau, bet galima naudoti tą patį VLC arba aš dar naudoju Kaffeine. Kas ten nori langinių žaidimus žaisti tam yra Wine. Kadangi aš iš to amžiaus išaugau ir kompas morališkai senstelėjęs, tai žaidimus ir pamiršau - tiesiog nebėr tam laiko. Taipogi dar patiko OpenSuse, kad turi integruota *.djvu, *.djv, pdf skaitymą. Ir ačių programuotojams, kad nebereikia naudoti to debiliško kompo stabdžio adobe readerio. Daugiau nežinau, LibreOfice padoriai neteko naudot, bet ateis kursinių metas, tai pamatysiu Aj dar ko nesugebėjau perprasti, tai prakeiktas gimpas Su šituo kiekvienąsyk kai reikia paveiksliuką iškirpt, tai prasikeikiu. P.S Taip kad pilnai siūlau kiekvienam vartotojui įsirašyt šią arba kitą distribuciją pagal skonį, palaikymą ir atrast daug naudingų dalykų, o kai įvaldai terminalą, tai turi labai galingą opensuosinį įrankį. Čia buvo, kada atvejis, rašo tėvas, baigiasi langinių crackas, ką daryt. Tai eini per torentus ir ieškai cracko. Kone 99,9% visi su virusais. Tai dabar įsivaizduok kaip vartotojas įsirašytų tokią nesąmonę ? Man vėl iš naujo visą kompą tvarkyk ir t.t. Sakiau sugrūsiu jam į kompą linuxus, kai tik būsiu laisvesnis. Tu neįsivaizduoji kiek man teko, eiti ir įrašinėti langines ir tvarkyti jas. Vieniem už dyką kaip geriems pažįstamiems, iš kitų už pinigus simboliškai. Teko mokinti ir žmones, kuriem virš 60 metų naudotis langinėmis ir tai dar angliškomis !
- 2011-09-21 21:58
Ir vėl pakartosiu - ginčydamiesi darote tą pačią klaidą - kitų poreikius laikote esant vienodus jūsų poreikiams ir atvirkščiai! Kol taip elgsitės, tol niekada nesuprasit, kaip gali būti Linux'as naudingas bei pasiūlyti daugiau/geriau/patogiau nei Windows.
kionig 2011-09-21 21:58
Čia argumentų nereikia. Nes kitaip jau kaip ir minėjo minusas susiveda į linux vs windows karus arba kieno ilgesnis .... Todėl nėra reikalo įrodinėti. Matydavau ir aš dažnai linksniuojamų „linuxoidų“ įrodinėjimus ir tik dabar supratau, kad jie darė tuščią darbą įrodinėjant visiems langininkams. Darom sandorį. Įsirašai bet kurios distribucijos live cd ar tiesiog nepagaili harde vietos. Ir gerai kokį mėnesį panaudoji bei po to įvertinsi. Ir pats sau argumentus bei visus taškus ant „i“ susidėliosi. Jei to nedarysi, nėra prasmės toliau kažką ir diskutuot
kionig 2011-09-21 22:04
Kažko nesupratau čia. Tai aš tarkim filmus žiūriu, ir tarkim kitas žmogus žiūri, tai kodėl to negalima laikyti vienodais poreikiais ? Ar tą turėjai omenyje ? Gal kalbam ne apie poreikius, kurie iš tiesų yra daugiau mažiau vienodi. Internetas, žaidimai ir t.t Pagrinde ginčas yra tarp įrankių, kuriuos turi linux ir kokie yra langinėse. Tai būtų galima užklausti ir taip: ar verta namų šeimininkei instaliuoti linux, jei jai tik tereikia įprastinio kasdienio naudojimosi internetu, video peržiūra bei ofisu ?
- 2011-09-21 22:55
Tokio klausimo iškėlimas JAU yra konkrečių poreikių įvertinimas. Ir tik įvertinus konkrečius poreikius bei darbo pobūdį, galima diskutuoti apie Linux/Windows pasirinkimo privalumus arba trūkumus.
kionig 2011-09-21 23:00
t.y su kuom aš susidūriau benaudodamas !
AirDog 2011-09-22 02:29
Apie prasmę... Pirma pažintis su Linux buvo daugiau nei prieš 10 metų - SuSE 6.3. Porą pašto serverių buvau pakūręs kurie ilgą laiką sėkmingai veikė. Linux kaip "main desktop OS" vartoti buvo vargas tad likau su Windows, po 9x pasirodę XP buvo puiki sistema, juo labiau, kad tada daug žaisdavau. Vėliau vis pabandydavau naujas populiarias linux distribucijas(SuSE, RedHat, Mandrake, Debian, Ubuntu, Baltix...), kad pažiūrėti kiek pažengė į priekį, deja nė viena nebuvo "trouble free". Jau treti metai mėgaujuosi Windows 7 ir tikriausiai dar negreit Linux mane sudomins. Šiuo metu namuose 3 kompai: Senas, mažai naudojamas, laptopas su legaliais Windows XP home ir LibreOffice. Naujas žaidimų/darbo kompas su legalia Windows 7 Home Premium ir Ms Office 2010. Senas darbinis kompas(kurį laikas naujinti ir legalizuoti) su piratinėm W7Ultimate ir MsO2007pro. Kas man trukdo pereiti prie linux: Buh. apskaita, žaidimai ir nepatogus interfeisas(nei KDE nei Gnome). Nesakau, kad linux yra blogai, tiesiog man nepatinka, o nepatinka nes dar niekuo nesužavėjo. Tai kad pigu, t.y. nemokama, gal ir būtų argumentas jei kalba eitų ne tik apie OS. Tiesa Mandrake savo laiku sužavėjo tuo kad turėjo sulietuvintą aplinką, tada tai buvo kažkas naujo marijos žemėj. Na anyway, nematau prasmės lyginti kas yra geriau nes kiekvienas turi savo prioritetų ir argumentų. Labai tikiuos, kad ateis ta diena kai linux mane sužavės.
kionig 2011-09-22 02:45
Na va, nuo to ir reikėjo pradėti Pas mane tik buvo Vista legali Sužavėjo tik tuom, kad akį patraukė permatomi langai.
lmn 2011-09-22 06:06
Tas tai taip, bet apie ką siūlai diskutuoti tu? Jei nebandom įvertinti poreikių, tai belieka diskutuoti nebent apie išvaizdą ar architektūrinius sprendimus
teraxas 2011-09-22 09:03
Na iš esmės pats naudoju Ubuntu, bet va ŠITO tikrai nepatarčiau naudoti. Kiekvienas gali pagaminti kokią prastą distribuciją ir retas gali ją paversti naudojama. Geriau rinktis iš populiarių variantų, kurie yra nuolat palaikomi, apie kurių problemas yra ko paklausti... Pvz. Ubuntu turi sočiai pagalbos tarnybų, kur gali būti atsakytas kiekvienas tavo klausimas apie šią OS. Taip pat visada turėsi naujausias stabilias programų versijas. O sulietuvinimą ko gero gausi net kokybiškesnį nei šitas. Na o jei reikia KDE, tai jau geriau imt Kubuntu. Kalbant apie OpenSUSE, tai man ja teko nusivilti. Jei turi nešiojamą PC, visai gali būti, kad užsiknisi juodai. Ubuntu tokios bėdos, bent mano atveju, neturi. Kalbant apie Linux privalumus, daugelis, kiek pastebėjau varo vis tą pačią litaniją, kuria atbaido kiekvieną susidomėjusį. Neesmė, kad pusė tos litanijos gal net nėra svarbi. Kodėl aš naudoju Ubuntu? Pabandysiu atsakyti. 1. Daryti daug darbų vienu metu su Ubuntu yra kur kas paprasčiau. Taip yra dėl darbastalių sistemos. Jų gali turėti kiek nori. Pvz. aš viename laikau naršyklę, kitame muzikos grotuvą, trečiame ką nors dirbu, ketvirtame būnu atidaręs Skype ir įvairius chat'o langus. Taip suskirstyti darbus yra labai patogu - niekada nepasimeti languose. Windows vartotojai to dažniausiai nesupranta. Bent jau kol patys nepabando. 2. Mažai knisimosi instaliuojant. Naujausios versijos instaliuotos būna visiškai paruoštos darbui - nereikia ieškoti driverių, įvairių reikalingų programų - viskas vietoje. O ko trūksta - randi programų centre. Negana to, instaliacijos metu Ubuntu gali pilnai naudotis - niekas nedraudžia prastumt tas 20 minučių naršant. 3. Linux leidžia naudoti atskirą particiją visiems vartotojo duomenims, programoms ir jų nustatymams. Tai labai naudinga, nes leidžia kur kas ilgiau išlaikyti OS greitą ir leidžia bet kada ją perinstaliuoti neprarandant duomenų. 4. Linux egzistuoja nemažai programų neturinčių lygių niekur kitur. Pvz. Banshee grotuvas. Jis ne tik groja, bet ir labai efektyviai taiso tag'us bei suranda albumų viršelius. Viską padaro automatiškai ir labai kokybiškai. Neradau nieko panašaus į jį Windows. Viskas, kas nors kiek panašu, arba žvėriškai ryja resursus, arba tas pačias funkcijas atlieka nekokybiškai, arba nesusitvarko su mano 120 GB muzikos kolekcija. Tragedija. Tenka naudoti foobar2000 - šitas nors gerai veikia ir nenustemba pamatęs tokią kolekciją. 5. Linux distribucijas galima visiškai pritaikyti savo poreikiams. Kai tą padarai, pastebi, kad prie PC praleidi kur kas mažiau laiko, nes tuos pačius darbus nuveiki kur kas greičiau.
keine_lust 2011-09-22 15:42
kde...
Girinis 2011-09-22 16:12
„Lietukas" yra labiau ; patyrusiems naudotojams verčiau diegtis nemodifikuotą „openSUSE" (ar kitą platinamąjį paketą pagal skonį) ir po to tai kas reikia susitvarkyti patiems. Baltix irgi panaši sistema: jei moki pats tvarkytis kompiuterį ir tiksliai žinai ko reikia, geriau iš karto diekis Ubuntu; jei nori greitai įsidiegti Ubuntu iškart su GNOME aplinka, kodekais ir įvairiomis Lietuvai aktualiomis programomis, tuomet Baltix siūlyčiau pirmoje vietoje. Pasakymas, kad „Baltix“ tebenaudoja GNOME, o „Lietukas“ - šiuolaikišką KDE, turėtų reikšti tai, kad „Baltix“ nuo seno pateikiama su GNOME aplinka; „Lietukas“ tiesiog pasiūlo išbandyti kitokią darbalaukio aplinką nei GNOME. Prie KDE parašytas žodis „šiuolaikiška“ yra tiesiog jos išvaizdos apibūdinimas. Juk tai nereiškia, kad GNOME nėra šiuolaikiška (o juk šiemet pasirodė ir GNOME 3 versija!). Beje, jau yra Baltix 10 versija (tiesa, „rc“).
Gediminas Jurgaitis 2011-09-24 21:43
<<<Kita „Lietuko" paskirtis - pristatyti „Linux" operacinę sistemą naujokams>>> naujokams iš viso nepatarčiau naudoti opensuse.. tragedija o ne distribucija . ubuntu yra visai nieko pasinaudojau ja apie metus laiko, bet kadandgi esu ne kompiuteriu specas o greičiau mėgėjas tai man ir neprilipo. ypač daug problemų turėjau su draiveriais, nes naudoju daug išorinio hardvaro ir ubuntu čia jau atima labai daug laiko... kita problema nėra geros cam/cad softo alternatyvos. išbandžiaiu viską ką radau, bet iki autoCAD ar 3dmax labai labai toli. man win7 yra pakankamai greita, stabili, user/looser draugiška, visa mano įranga puikiai veikia, softo dafiga tegu ir mokamo bet yra tam reikalui torrent .
kionig 2011-09-24 23:56
Man ubuntu buvo tragedija kai pirmąsyk suinstaliavau, baisiausias lagas... Toliau jau nebekpraščiau jos.
infoguru 2011-09-26 13:50
in the middle = "Clip Cut" paprastai to uztenka. Nebent kazką mandresnio ten darai.
openSUSELietuviškai 2014-12-29 19:31
„Lietukas“ jau atnaujintas openSUSE 13.2 pagrindu. Parsisiųsti galite iš http://download.vikis.lt/lietukas Video: https://www.youtube.com/watch?v=TZyXH2j-7Uo
shark 2014-12-30 00:59
Bet išvaizda tai tikras siaubukas...