Gytis Dovydaitis. Einame į tamsą su fotoaparatu: nakties fotografija  (12)

Dažnai naktį matome nuostabius vaizdus, ar tai būtų giedras dangus, ar ežeras, ant kurio atsispindi mėnesiena, ar begale šviesų nutviekstas miestas – sutikite, naktį neretai įprastus objektus matome kur kas gražesniame, romantiškesniame „amplua“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lygiai taip pat neretai norisi juos įamžinti fotoaparatu, tačiau bandant tą padaryt, dažnai susiduriama su krūva problemų. Nakties fotografija reikalauja šiokio tokio išprusimo technikos srityje, ir nusimanymo tame, ką darai – naktį viską turite daryti tikslingai. Šįkart pateiksime keletą patarimų, kaip reiktų su fotoaparatu elgtis naktį.

Ką gali Jūsų fotoaparatas?

Kaip jau minėjome aukščiau, nakties fotografija reikalauja nusimanymo technikoje, tad turite gerai žinoti savo fotoaparato galimybes? Ar naudojate veidrodinį fotoaparatą? Ar kompaktinį? Ar ultra-zoom tipo fotoaparatą?

  • Naudoju veidrodinį!
    Puiku, jums problemų nekils! Veidrodiniuose fotoaparatuose yra visos reikalingos funkcijos nakties fotografijai.
  • Naudoju kompaktinį!
    Ką gi, dabar atsiverskite fotoaparato instrukciją ir paieškokite galimybės keisti ISO jautrumą bei išlaikymą. Jei keisti išlaikymą galimybės nėra, tai galbūt fotoaparate yra „Naktinis“ režimas? Jei radote galimybę keisti čia išvardintus nustatymus – puiku, jūsų fotoaparatas paruoštas fotografuoti naktį.
  • Naudoju ultra-zoom’ą!
    Šiais laikais praktiškai visi ultrazoom’ai turi galimybę keisti visus nustatymus, kaip ir veidrodiniame fotoaparate, tad ir jums problemų kilti neturėtų.

Kada fotografuoti?

Visiška tamsa dažniausiai netinka, kadangi tada viskas būna apšviesta tik dirbtino apšvietimo, dėl to vaizdas praranda formas. Geriausia yra fotografuoti tik saulei nusileidus, kuomet ji jau už horizonto, tačiau vis dar nėra visiškai tamsu.

Kiek Jūsų fotografuojamoje scenoje šviesos?

Nors klausimas ir gali pasirodyti sudėtingas, tačiau viskas kur kas paprasčiau, nei regisi. Tiesiog nukreipkite savo fotoaparatą į tai, ką fotografuosite, ir nuspauskite fotografavimo mygtuką iki pusės – jei naudosite M, Av ar S režimą, fotoaparatas parodys, ar dabartiniais nustatymais jūsų fotografija išeis pakankamai šviesi, jei naudojate automatinius režimus – fotoaparatas pats viską nustatys taip, kad fotografija išeitų šviesi. Tačiau nepamirškite, jog fotoaparatui reikia kur kas daugiau šviesos, nei žmogaus akiai, kad jis sukurtų pakankamai šviesų ir aiškų vaizdą, tad dažniausiai naktį reikės naudoti ilgą išlaikymą, o jei leisite fotoaparatui spręsti apie nustatymus pačiam, jis greičiausiai pasiūlys fotografuoti su blykste, kas jokios naudos neduos, jei fotografuojate tradicinį naktinį peizažą.

Parinkime tinkamus nustatymus

Jei jūsų fotoaparate nėra M režimo, kuriame visus fotografavimo nustatymus galite parinkti jūs, tolesnę šio straipsnio skyriaus dalį ignoruokite – jums fotografuoti reikės tiesiog parinkus „Naktinį“ ar „Peizažo“ režimą.

Taigi, o jei jūsų fotoaparate yra galimybė parinkti visus fotografavimo nustatymus jūsų nuožiūra – būtinai tuo pasinaudokite pasirinkę M, Av ar S režimą:

  • ISO jautrumas.

    Visada naudokite kuo mažesnę šio nustatymo reikšmę – taip maksimaliai sumažinsite nuotraukoje pastebimus triukšmus, kurie dažniausiai atsiranda būtent dėl aukšto ISO jautrumo. Tiesiog nustatykite ISO į ISO 100 ir keiskite kitus nustatymus. Be abejo, nebent neturite stovo fotoaparatui – tokiu atveju teks ISO nustatyti į ISO 800, ISO 1600 ar netgi daugiau, kad vaizdas išeitų nesusiliejęs, tik nenustebkite, kai nuotraukos išeis prastos kokybės ir bus kupinos triukšmų.

  • Diafragma.

    Jos reikšmė žymima skaičiumi po raidės f (pavyzdžiui f/5,6), ir kuo ji mažesnė, tuo daugiau šviesos patenka į fotoaparatą. Tačiau šioje vietoje mažiausios diafragmos nustatyti nereikėtų – fotografuojant peizažus rekomenduojama naudoti f/8 diafragmą, kadangi taip visas fotografijoje esantis vaizdas bus ryškus ir aštrus, tuo tarpu esant maksimaliai atvertai diafragmai, vaizdas bus prastesnės kokybės. Taip pat siaura diafragma padės jums naudoti ilgą išlaikymą. Žinoma, nebent neturite trikojo, tuomet nustatykite kuo atviresnę diafragmą, tačiau nuo to stipriai kentės fotografijos kokybė.

  • Išlaikymas.

    Jei turite su savimi stovą, tuomet su išlaikymu neturėsite jokių problemų – kad ir koks jis būtų, jei stovas nejudės, nuotrauka išeis ryški. Galite išlaikymą nustatyti patys, priklausomai kokio šviesumo nuotraukos norite, arba galite leisti nuspręsti fotoaparatui koks išlaikymas bus naudojamas (paprastai tam naudojamas Av režimas). Tačiau dažniausiai naktinės fotografijos išeina gražiausios naudojant kuo ilgesnį išlaikymą. Galite nustatyti diafragmą į f/8 ar netgi f/16, ir fotografuoti su kelių minučių ilgio išlaikymu, jei tik turite tam galimybę. Įvairios išlaikymo variacijos labiausiai lemia tai, kokia bus Jūsų naktinė fotografija.

Stabilumas

Manau jau supratote, jog stovas fotoaparatui tiesiog būtinas fotografuojant naktį, kuomet naudojate kelių sekundžių ilgio išlaikymus (natūralu – rankomis laikyti fotoaparatą ir jo absoliučiai nesujudinti kelias ar net keliasdešimt sekundžių neįmanoma), tačiau paminėsime tą dar kartą. Be stovo jums teks kelti ISO jautrumą ir panašiai bandyti suktis iš situacijos aukojant fotografijos kokybę, o paprastas trikojis už 80 Lt puikiai atliks darbą ir leis nesirūpinti jog fotografija išeis susiliejusi. Jei neturite trikojo, galite vietoj jo panaudoti, tarkime, plytas, ar kuprinę, galbūt knygas – svarbiausia, kad fotoaparatas išliktų stabilus, tačiau vis vien labiau verta įsigyti trikojį – jis kainuoja nedaug, o darbą palengvins daug kartų. Vienas pastebėjimas – pigūs trikojai būdami aukščiausioje pozicijoje (tai yra, pilnai ištraukti), dažniausiai būna gana nestabilūs, tad geriau iki galo jų netraukti.

Verta pastebėti, jog norint išvengti bet kokio susiliejimo fotografijoje, derėtų naudoti dar ir nuotolinį pultą fotoaparatui – taip neprisiliesite prie fotoaparato, ir būsite tikri, jog jis nebus sujudintas. Jei nuotolinio pultelio neturite, tiesiog nustatykite fotografavimo laikmatį, kad po fotografavimo mygtuko paspaudimo fotoaparatas dar palauktų kelias sekundes prieš nuleisdamas veidrodį ir pradėdamas fotografuoti – per tą laiką atsitrauksite nuo fotoaparato ir taip pat galėsite ramiai laukti kol bus baigtas fotografavimo procesas.

Keletas pasiūlymų Jūsų pirmajam trikojui:

  • Hama Star 700 Ef Digital
    Vienas pigiausių trikojų tiesiog laikantis fotoaparatą vienoje pozicijoje. Didelio kiekio įvairių fotografavimo kampų ar aukštos klasės stabilumo tikėtis neverta, tačiau šis stovas puikiai tiks žmonėms negalintiems išleisti daug, ir norintiems tiesiog paprasčiausio stovo be jokių papildomų įmantrybių.
  • Velborn CX-444
    Gana stabilus stovas pasižymintis tik pagrindinėmis funkcijomis, tačiau jau gana neblogu stabilumu bei ergonomika.
  • Manfrotto MK393S-H
    Tinkantis tiek filmavimui, tiek profesionaliam fotografavimui – su šiuo stovu neturėsite jokių problemų, jis ir stabilus ir turintis funkcionalią bei kokybišką trijų krypčių galvutę.
  • Manfrotto 190XPROB
    Aukščiausios klasės stovas laimėjęs prestižinį TIPA apdovanojimą, kaip geriausias priedas fotoaparatui. Jei galite sau leisti tokios kokybės stovą, dvejoti nederėtų – šis trikojis tiks absoliučiai bet kokiam fotografijos žanrui, netgi makro, ką leidžia jo naujoviška kojų susiskleidimo sistema.

Eime fotografuoti!

Naktis kupina progų pagauti nuostabius kadrus, tad pirmyn su savo fotoaparatu ir stovu laukan – pasaulis jūsų laukia! Tiesa, nepamirškite elementaraus saugumo – naktį nėra taip saugu, kaip dieną, tad geriau keliauti ne vienam.

Ačiū jog skaitėte, tikimės, jog šis trumpas straipsnis jums pagelbės darant pirmuosius kokybiškus naktinės fotografijos kadrus.

Pabaigai galite pasižvalgyti į geriausius lietuvių darbus naktinės fotografijos tema, efoto.lt tinklapyje.

Straipsnio autorius Gytis Dovydaitis iš fotofabrikas.lt/fotostudija/.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: fotofabrikas.lt
fotofabrikas.lt
Autoriai: Gytis Dovydaitis
(5)
(0)
(5)

Komentarai (12)