Elektros lemputės – ar brangiau mokame už „šiltesnę“ spalvą?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

AdutisTM 2011-10-20 09:39
Na taip, sukame taupias lemputes ir isijungiam elektrini sildytuva... Labai daug sutaupome. Asmeniskai dar sildytuvo nenaudoju, bet per daug nesistengiu isjunginet sviesos. Tik reikia pasistengt, kad sviestuvai lubose turetu bent kazkoki reflektoriu, kad be reikalo lubu nesildyti. Netgi stacionaru kompa daznai palieku veikianti, nes visai neblogai sildo. Zinoma, temperaturos efektas nera didelis, bet sunaudota energija visgi veltui neiseina. Nebent vasara tos taupiosios lemputes gali pasiteisinti. Bet kai pas mus trumpos vasaros, tai nemanau, kad atsiperka. P.S. cia nekalbu apie nuosavus namus, kur dazniausiai naudojamas pigesnis sildymas nei elektra. P.P.S. Visgi pas mane bute gana nemazai tu "taupiuju" lempuciu.
Mindset 2011-10-20 09:48
AdutisTM, idomu keliais laipsniais tu ten pakeli buto temperatura su kaitrinem Speju teks pirkti LED, nes teko pirkti fluorscensine - ant pakelio rase kelis metus tempia, bet tik metus kazkur islaike, pakelis kazkur dingo su typo "garantija", nors nezinia kam dabar ta lempa nesti reikia, negi i prekybos tinklus?
Impintinas 2011-10-20 10:10
Gali pasikonsultuoti Valstybinėje ne maisto produktų inspekcijoje. Jie viską paaiškins išsamiau Be abejo, reikia turėti čekį.
AdutisTM 2011-10-20 10:14
Ka as zinau, kiek ten temperatura pakyla (desimtosios kelvino gal). Bet jei vietoj sildytuvo pasistatyt pora vedinamu kilovatiniu lempu, efektas butu panasus, tik sviesos jau butu per daug. Esme ta, jog kaitrines lemputes neefektyvios tik ziurint formaliai. Realiai galima sakyti, jog turi "2in1" - sviesa + siluma, kuri kambaryje ir lieka. Tuo atzvilgiu kaitrines lemputes netgi efektyvesnes uz taupiasias (kur nezymi energijos dalis isspinduliuojama zemais radijo dazniais). O kur dar ekologija lempuciu gamyboje ir ju utilizavime. Cia kaip su saules elementais, viskas grazu tik ziurint is tam tikros puses. Kai viska suskaiciuoji, nelieka nei ekonomijos, nei ekologijos. Bet kokiu atveju as uz progresa!
forestbird 2011-10-20 11:27
Pamatęs straipsnį norėjau parašyti apie tų kaitinamųjų lempučių naudingai naudojamą šilumą, bet žiūriu beveik kiekvienas komentatorius jau apie tai šneka Iš tiesų juk mes lemputes dažniausiai naudojame šaltuoju periodu ir ta šiluma ne iššvaistoma, o naudingai panaudojama. Ankščiau buvau LED fanas, bet jie taip pat kelia sveikatos problemas, o kainos didžiulės (jei nežadama 1 kaitinę pakeisti 5 LED, o norima vienos galingos LED).
Dariukas 2011-10-20 12:05
Žinokit, su visais pastaraisiais komentarais sutinku Bet dar užmirštama paminėti fluoriscencinių ir halogeninių lempų keliamą grėsmę regėjimui ir išlaidas akiniams ir pan. pirkti juk jos mirksi tam tikru dažniu, o kaitrinės, kadangi metalo siūlelis turi inerciją, to nedaro Žodžiu, aš už kaitrines, bet kažkas suinteresuotas jas išimti iš prekybos
Mindset 2011-10-20 12:44
1. nusiperki vienais metais lempa, pasilieki ceki su dezute. 2. Nusiperki penktais metais antra lempa, vel pasilieki dezute su cekiu. Lempos vienodai atrodo. 3.Pirmoji pirkta nusprogsta(nors garantija baigesi) ir eini su naujesnes cekiu pasikeisti. 4. ??? 5. Profit
enternald 2011-10-20 15:21
^ | | Iš kur tokie šildytuvų ir elektros lempučių "specialistai" atsirado: 50 W šilumos sutaupys (Žmogus gamybinėse patalpuose 100W generuoja, bent statybininkai tiek ima). O ką vasarą?? perdeginsi 50 W veltui. 50W tai labai mažai šilumos, kaime, kai vaikystėje gyvenau pamenu, kai mažus viščiukus nakčiai šildydavome po 300W lempa su keraminiu lizdu (plastmasinis susilydo grąžiai). Šitokia gal ir turės esmės, bet tikrai ne 60 W lemputė. Fluorosencinės mirksi tam tikru dažniu, o kaitrinės nemirksi: tokio briedo dar nesu girdėjęs. Fluorosencinės irgi turi inerciją (kiek laiko užtrunka kol jos nušvinta dėl dujų išlydžio ir dujų išlydis greitai nedingsta). Plonas volframo siūlelis taipogi greitai įšyla ar atvėsta: http://youtu.be/YnMP1Uj2nz0 Palyginimui CFL: http://youtu.be/qaDPbtp2Pus Kompaktinės flourosencinės lempos tiek pat mirksi kaip ir kaitrinės, jos abidvi žymiai geresnės už ilgas floruosencines lempas, kurias įjungti reikia daug pastangų ir jos netolygiai šviečia (ne dėl to kad nėra inercijos, bet dėl to kad švitalas netolygiai įsikrauna). Skirk kompaktines nuo ilgų floruosencinių, kompaktinės nelabiau mirksi, nei kaitrinės. Ir negana to kuo tai susiję su akimis: pamenu Smetonos laikų reklaminį plakatą (kažkokiam interneto bloge buvo), pirkite dujinius žiebtuvus, nes kaitrinės lemputės gadina akis, tavo argumentai panašūs. Be to jei tau svarbu reakcijos greitis tai pirk LED lemputes, juose dažnai imontuojami didodiniai tilteliai su kondensatoriais, kurie kiekvienos srovės impulsą aplygina (praktiškai lemputė veikia ant nuolatinės srovės), be to led įsijungimo greitis daug didesnis, nei kaitrinės lemputės.
salemas5 2011-10-20 15:44
Man tai asmeniskai tos kaitrines lemputes sviesa yra zymiai jaukesne negu tu led ir kitu lempuciu... siektiek primena lauzo sviesa
immortallt 2011-10-20 17:58
Skiedi ir nebandes normaliu LED'u. Ligos - skiedalai. Kaitriniu lempuciu efektyvumas sildant - nu pasiskaiciuokit kiek kainuoja sitaip isgauta siluma ir kiek kainuoja sildymas. Man asmeniskai sildymo daugiau nei pakanka ir elektrini sildytuva nors ir turiu, bet esu ijunges tik porakart. Darbe pakeite lemputes is dienos sviesos lempu i kazka modernesnio (taip ir neissiaiskinau kas ten yra), tai panaikino mirgejima, kuri turejo dieos sviesos lempos, sumazino elektros sanaudas tiek, kad tukstantine investicija atsipirks per 1-1.5 metu. Toliau, pvz akvariuma isirengiau su apsvietimu. Norejau istaupyti elektros + nekaitinti be reikalo vandens, nes vasara silta pas mane, tai LED'as vienintele iseitis buvo.
Arthuras 2011-10-20 18:05
Ne ką brangiau, nei šildytis elektra. Aišku, šildytis dujomis gal ir pigiau, tačiau ar tikrai tada galima skaičiuoti, kad LED sutaupo labai daug energijos?
enternald 2011-10-20 18:06
Pora akvariuminių LED apšvietimų pačiam lytuoti teko. Kaitrinės lemputės akvariumui visiškai beprasmis ir kainuoantis dalykas. Ne gana to kenksmingas žuvims dalykas, ypač tropinėms ir jautrioms vandens temperatūrai. Net ir galingi LED visą šilumą atiduoda per pn sandūra (silpnuose gali ignoruoti), tai tiesiog laidus į išorę išvedi.
enternald 2011-10-20 18:08
Žinoma sutaupo: vasarą gi kambario šildyti nereikia, o kaitrinės vistiek įjungtos. 50W iš lemputės kai reikia, bet atsimink kad meta tiek pat vasarą, kai šildytuvas išjungtas.
Vytax 2011-10-20 18:40
O man ta kaitrinių lempučių šiluma yra labai didelis trūkumas. Aš pavyzdžiui visose ūkinėse patalpose naudoju vien tik taupiąsias lemputes. Vien todėl, kad jos nekaista, net ir ant jų nusėdus storam sluoksniui dulkių. O su kaitrinėmis problema, lempų gaubtai vistiek labai stipriai įkaista. Ir tik ilgesnį laiką jų nenuvalius pradeda jaustis degėsių kvapas.
Arthuras 2011-10-20 19:18
Daug vasarą apšvietimo reikia?
forestbird 2011-10-20 21:48
Įdomi diskusija, keletas faktų pamąstymui. 1. Kaitrinės lemputės sveikesnės nei LED ar Fluorosencinės. Nepateikiu šaltiniu, nes dabar tingiu juos vėl ieškoti, bet kas norės ras. 2. Kaitinės lemputės didžiąją dalį energijos panaudoja šildimui, bet šildimo sezonas sutampa su laiku kai dažniausiai reikia tų lempučių. 3. Visi LED ilgaamžiškumo skaičiavimai yra tik teorinei. Galbūt jie tikslūs, nzn. Kitas variantas ar mes perkame tikrai kokybiškas LED su aušinimu, kurių kaina atitinkama. 4. Daugeliui žmonių nepatinka ta dirbtinė šviesa. Aš nekalbu apie akvariumus, automobilių lempas, žmones pas kuriuos žiemą taip šildo kad reikia langus atsidaryti ir t.t., aš kalbu apie daugumą. Esu už naujoves, bet šiuo klausymu srr, fold.
kionig 2011-10-20 22:12
"Soriux", bet jei rašai lietuviškai, tai ir rašyk, o ne kažkaip hibridiškai.
forestbird 2011-10-20 22:33
Tau reikia mokslinio straipsnio tai dabar jo nerasiu, o nerimtesnių straipsnelių apie Led žalą yra nemažai. Kiek pamenu iš fizikos tai energija niekur nedingsta, t.y jei taupai bijodamas kad kaitrinė daug energijos atiduoda šilumos pavidalu tai geros naujienos, šiluma netrukdo žiema. O jei kalbame apie absoliučius skaičius, tai gal pateik kiek procentų sutaupysi pakeitęs visas kaitrines į LED, skaičiuodamas nuo visos elektros sąskaitos. Taip, kaitrinė nepakeis šildytuvo. Esmė, jog bijome šilumos, o jei tos energijos išvaistoma tiek mažai, tai kam išvis čia diskutuoti
kionig 2011-10-20 22:59
Kažkodėl anksčiau žmonės nebijojo tos šilumos, o nuo šiandien jos bijo kaip velnio. Va tie, kurie naudoja galingus LED, tikrai turi bijoti šilumos kaip velnio. Nes LED'ams tai kirvis, o jų išskiriama šiluma taip nėra tokia jau maža lyginant su kaitrinėmis, užtat ir naudojami nemaži radiatoriai. Grįžtant prie LED keliamų ligų. Tai paminėsiu tik apskritai: blogai parinktas apšvietimas visada yra kenksmingas. Todėl prieš renkantis LED, reiktų atkreipti dėmesį ne vien tik į liumenus, bet ir šviesos spektrą, kryptinį spinduliavimą. Taip pat reikia pasidomėti ir apie apšvietimo HN, o ne iš lempos susidėti bet ką, po to kaltinti daiktus, kad jie mat kenkia.
MANTASM 2012-04-12 12:13
Pastebėjimas dėl kaitrinių lempučių išskiriamos šilumos. Normaliai apšiltintam namui, kad gyvenamose patalpose būtų 20-21C temperatūra, reikia 70-75W galingumo šiluminės energijos vienam kv.m. šildomo ploto. Tai ar didelę ar mažą, kaitrinės lemputės išskiriama šiluma daro įtaką į patalpos temperatūrą, galite patys spręsti.