„Project Utopia“ – milijardų vertės plūduriuojanti tvirtovė ant vandens  (2)

Ant vandens plūduriuojanti ir įvairiomis kryptimis plaukti galinti ne mažiau nei pusės milijardo litų vertės vienuolikaukštė (90 metrų aukščio) „blogio irštva“ su sraigtasparnių nusileidimo aikštelėmis, apžvalginiu deniu ir beveik 300 tūkst. litų vertės automobilio „DeLorean“ iš filmo „Atgal į ateitį“ replika. Kai „Project Utopia“ pristatė „Yacht Island Design“ ir karinės laivybos inžinieriai iš „BMT Nigle Gee“, į projektą buvo žiūrima šiek tiek skeptiškai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skeptiškai galbūt dėl to, jog iš pirmo žvilgsnio plūduriuojanti tvirtovė primena ne ištaigingą jachtą, o naftos gavybos terminalą. Kaip ten bebūtų, portale „Firebox“ skelbiama, jog statinys ant vandens – parduodamas. Tiksli kaina nenurodoma, tačiau užsimenama, jog būsimasis savininkas už tokį žaisliuką turėtų būti pasiruošęs pakloti mažiausiai keletą šimtų milijonų svarų (beveik milijardą litų). Kiekviena statinio „koja“ gali tarnauti ir kaip „važiuoklės“ sistemos dalis, tad ši tvirtovė ant vandens, reikalui esant, juda. Tiesa, labai negreitai, o ir būtinybės tam nėra – kur kas operatyvesnį susisiekimą su sausuma atveria keletas sraigtasparniams skirtų nusileidimo aikštelių. Masyvi centrinė plūduriuojančios tvirtovės dalis atstoja švartavimosi doką šiek tiek mažesnio kalibro laivams. Plaukiojančios salos ilgis ir plotis – po 100 metrų. Beje, tvirtovė sukonstruota taip, jog labai minimaliai siūbuoja net ir tūžmingiausių štormų metu. Viršutinį iš vienuolikos denių (minėjome, jog „Utopia“ – vienuolikaukštė) dengia įtraukiamas kupolas. Nesunku numanyti, jog minėtasis denis yra 360 laipsnių apžvalgos aikštelė, virš vandens paviršiaus iškilusi 65 metrus. Nors keistasis statinys savo išvaizda primena agento 007 priešo blogio irštvą filme „The Spy Who Loved Me“, „Utopia“ nėra virtuali koncepcija – tai realus pastatas, kurį galbūt netrukus įsigys kuris nors iš pasaulio turčių.

Beje, tai – ne pirmasis plūduriuojančias salas projektuojančios bendrovės „Yacht Island Design“ darbas. Šią vasarą rašėme apie kitą šios kompanijos „kūdikį“ – jachtą „Tropical island Paradise“ su dirbtinio ugnikalnio kūgiu denyje.

Parengė Saulius Žukauskas,Sauliuszukauskas01@gmail.com

(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)