Buvęs FIA vadovas teisis su „Google“ dėl „orgijų“  (5)

Buvęs Tarptautinės auto- ir motosporto federacijos (FIA) vadovas Maxas Mosley kreipėsi į Vokietijos ir Prancūzijos teismus su reikalavimu bendrovei „Google“, kad šioji pradėtų stebėti ir cenzūruoti paieškos rezultatus, siejamus su jo tariamai sado-mazochistinėmis orgijomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

M. Mosley apie teisinius veiksmus prieš „Google“ papasakojo liudydamas Londono karališkajam teismui Levesono tyrime. M. Mosley siekia iš interneto pašalinti bet kokias melagingas ir šmeižikiškas sąsajas su „nacistinės tematikos“ orgija ir prieštaringu „News of the World“ vaizdo įrašu. M. Mosley sakė ėmęsis teisinių veiksmų 22 valstybėse ir pareikalavęs medžiagos pašalinimo iš 193 tinklalapių Vokietijoje.

„Esminis dalykas yra tai, kad „Google“ galėtų sustabdyti šios informacijos viešinimą, bet jie iš principo to nedaro ar nenori to daryti. Pavojingiausias dalykas yra paieškos variklis“, – sakė M. Mosley. Tačiau manoma, kad po M. Mosley įgaliotų asmenų kreipimosi „Google“ jau pašalino šimtus nuorodų į tariamai šmeižikiškus teiginius.

Tačiau buvęs FIA vadovas sieks priversti „Google“ stebėti visus paieškų rezultatus ir užkirsti kelią bet kokiam jam nepalankios informacijos pateikimui paieškos rezultatuose. Šiuo metu „Google“ iš paieškos rezultatų šalina tik tam tikras nuorodas, jeigu teismas nusprendžia, kad jos yra neteisėtos ir apie tai praneša interneto paieškų bendrovei. M. Mosley teigimu, jeigu paieškos rezultatai nebus cenzūruojami, jis svarsto apie dar vieną bylą prieš „Google“ Kalifornijos valstijos, kur įsikūrusi bendrovė, teisme.

„Google“ atstovas sakė: „Google“ paieškos rezultatai atspindi informaciją, esančią milijarduose interneto puslapių. Mes nekontroliuojame ir negalime kontroliuoti to, ką kiti asmenys talpina į internetą, tačiau kai mums nurodoma, kad konkretus tinklalapis teismo sprendimu pripažintas neteisėtu, mes nedelsdami pašaliname jį iš savo paieškų rezultatų“.

Žodžio laisvės šalininkai vakar vakare nedelsdami sukritikavo M. Mosley tvirtindami, kad jo reikalavimai paieškos varikliui filtruoti turinį atvertų duris naujoms interneto cenzūros formoms. „Paieškos varikliai nėra leidėjai ir negali būti atsakingi už viską, kas yra internete. Jeigu jiems tektų tokia atsakomybė, tai galų gale internetas pasikeistų iš laisvos informacinės erdvės, pakeitusios mūsų gyvenimo būdą ir paverstų jį erdve, kurioje paieškos neįmanomos, nes turinys neindeksuojamas dėl teisinių ieškinių baimės“, – sakė „Index on Censorship“ grupės naujienų redaktorius Padraigas Reidy.

Savo rašytiniame liudijime M. Mosley internetą palygino su „Laukiniais vakarais, kuriuose galioja savos taisyklės ir kurių negali pakeisti joks teismas“. „Tai neteisinga. Internetas ir jo vartotojai aiškiai turi paklusti įstatymams, kaip ir visi kiti. Kartais gali būti sunku įstatymus pritaikyti dėl interneto tarptautiškos prigimties. Tačiau tai jau atskiras klausimas“, – sakė M. Mosley.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)