Brangiausia klaida IT istorijoje: dešimtadalis „Apple“ akcijų parduota už 800 dolerių

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Creatium 2011-12-03 10:33
Nu jo... Bet kai pagalvoji, jeigu jam pinigų tikrai netrūksta gyvenime, tai ir nesigaili. Jeigu jau taip esi pakankamai apsirūpinęs, tai kokia nauda iš tų 90 mlrd. Lt vertės akcijų? Vaikams nebent... O jeigu vaikai neturės proto ir viską išparduos tuojau pat ir pasiims pinigus, bei praleis vėjais tai irgi ne kažin kas...
unytas 2011-12-03 11:06
jei gu jis yra turtingas bet jei paprastas zmogus kaip as ar tu tai tikrai gailisi tik taip sako.
immortallt 2011-12-03 11:53
Siaip man rodos cia biski yra priskiesta. Pirma, reikia ziureti kiek akciju vnt. tas 10% buvo. Toliau reikia ziureti ar akcijos buvo skaldomos. O tada ziuri kiek tau realiai priklauso akciju, po visu papildomu emisiju, kuriu neisigijai, nes 10% gali sumazeti iki 0.01% jei daug emisiju kapitalo pritraukimui buvo, o pats papildomai neineis. Cia kaip ir neuzsiimantys investicijom, mano, kad apple akcijos yra geros pirkti. Is tikruju jos dabar geros parduoti tik, nors kompanija atnesa didziulius pelnus, bet jos PERVERTINTOS. Tad autorius straipsnio turejo atsiversti normaliai Pagal 2010 metus gaunu kad kapitalizacija yra ~357474576480.3 (kaina emiau vakarykste, nes tingejau archyvuose ieskot). Tai yra 357milijardai $ ir akivaizdziai matos, kad eme 10% nuo sito ir isvada - straipsni rase zurnaliuga, kuris net nenutuokia apie investicijas.
Karvė 2011-12-03 12:12
Tu man pasakyk, kurios IT kompanijos, kurių akcijos platinamos, yra ne pervertintos? Apskritai ta akcijų birža yra absoliutus briedas ir turbūt nei vienos įmonės akcijų vertės suma neatspindi jos vertės. Tos įmonės yra tik priemonė kažką įtikinti, kad iš tavęs akcijas nupirktų brangiau, nei pirkai tu. O tada jau pirkėjas atsiduria tavo pozicijoje ir siekia kažką įtikinti nusipirkti iš jo dar brangiau. Akciju birža yra ekonominis žaidimas su realiu gyvenimu neturintis nieko bendro. Gali sakyti pokeris - kortos svarbu, bet dar svarbiau žaidėjo sugebėjimai paveikti kitus žaidėjus.
immortallt 2011-12-03 13:08
Karve, cia jau klysti. Aisku, akciju verte didziaja dalimi yra lukesciai, nes investuotojai stengiasi laimeti i prieki. Ir priesingai nei FOREX, cia sukuriama reali nauda ir nera bandymo kazkam prakisti akciju. Antrine rinka (zmogus zmogui kai parduoda) sukuria likviduma bei nustato kaina, kaina kuri yra dazniausiai pakankamai artima tikrajai tuo metu kainai, isskyrus kai slepiami duomenys imoneje, vyksta nusikalstamos veiklos ir pan. Tokios imones kaip apple atveju, tai tie patys kurie nusiperka ju technikos uz 2-3x didesne nei rinkos kaina, perka apple akcijas, nes kompanija gera, daugumai dzin, kad akcijos ju blogos. Esanti antrine rinka yra pliusas ir zmones drasiau investuoja pirmineje rinkoje. Akcijos turi verte, nes jie bendrai tikisi kazkada gauti dividendus arba kaip dividendus, arba likviduojant imone, arba tiesiog parduodant akcijas, kurios reprezentuoja dali imones turto. Siaip su internetiniu kompaniju akcijom nebendrauju, nes visiskai nesuprantu ju veiklos, o ko nesupranti, ten pinigu nededi. Ne akciju birza tikrai nera briedas, tik nesitikek greito pelno. Be to, pasakyk man, kas yra verte ? Cia visa 12 tomu filosofine knyga galima parasyt
enternald 2011-12-03 13:19
O jeigu apple po 10 metų bankrutuotų tai vaikams geriau dabar išparduoti, o ne laukti kol Apple nuriedės į dugną. Irgi variantas.
Creatium 2011-12-03 13:31
Ne, kai parduoda ir kažkur investuoja tuos pinigus, tai nieko. Kai parduoda akcijas ir tuos pinigus prašvaisto - va čia daugelio turtingųjų tėvų nervas.
faktas 2011-12-03 13:33
O aš manau, kad viena brangiausių klaidų istorijoje buvo polimerazės grandininės reakcijos patento pardavimas.
Laurynas19 2011-12-03 16:55
Manau, karvė norėjo pasakyti, jog apskritai Akcijų birža yra briedas. O ne, kad negalima iš ten uždirbti pinigų.
- 2011-12-03 18:42
Kas, kam, kada, už kiek?
Karvė 2011-12-03 19:04
Būtent! Iš pokerio irgi galima uždirbti pinigų ir žmonės uždirba, tiesa realiai nesukurdami vertės. Akcijų biržoje vis dėl to vertė kartais sukuriama, kai pvz įmonė parduoda sau priklausančias savo akcijas (ar kaip ten tiksliai yra nznow, nėra čia mano stiprioji pusė), nes taip gaunama apyvartinių lėšų. Tačiau ta nauda iš tikro yra labai menka palyginti su akcijų biržos piniginiais srautais. Visa kita yra kaip legali piramidė - pinigų surinkimas iš durniausių ir paskirstymas gudresniems/apsukresniems. Gali lyginti ir su pokeriu ir dar kuo nors žmonių sukurtu uždirbti pinigus realiai nedirbant. Tame ir yra beprasmiškumas - žmonės uždirba pinigus nieko nedirbdami ir nesukurdami. Tai nėra verslas, tai socialinis/psichologinis žaidimas, patobulintas pokeris. Jei nori būti verslininku, tai sugalvok arba nupirk gerą idėją, kuri generuotų pinigus, pasamdyk specialistus, kurie įgyvendintų ir parduotų. Tada galėsi sakyti, kad pinigus uždirbai. Akcijų biržoje pinigus tu tiesiog iš kažko išloši.
immortallt 2011-12-03 21:27
Oi del akciju birzos drisciau labai priestarauti. As pats esu ilgalaikis investuotojas. Realiai nusiperku antrineje rinkoje akcijas, nes tikrai atsiranda zmoniu, kuriems tiesiog reikia parduoti akcijas, nes kazkam reikia pinigu ar galu gale institucinis investuotojas performuoja portfeli ir taip toliau. Taigi antrine rinka (akciju birza kur prekyba vyksta neitraukiant imones) naudinga tiems, kurie nori investuoti. Imonei taip pat gerai - nereikia ispirkinet is investuotoju akciju. Taip pat paprasta nustatyti imones kaina. Spekuliantai irgi atlieka savo vaidmeni, jie sukuria likviduma, tai yra jei nori, gali greitai ir be dideliu islaidu parduoti vertybinius popierius. Pvz. pabandykit Lietuvoje parduoti obligacijas - sudetinga, nes nera isvystytos antrines rinkos. Jei tokia butu, zmones zymiai daugiau pirktu obligaciju valstybes vietoj indeliu, nes palukanas siulo geresnes, o garantijos tos pacios. Plius obligacijas galetum bet kada nutraukti ir neprarasti sukauptu palukanu (isskyrus kai vyksta dideli rizikos svyravimai). Jei apie akciju birza kalbi kaip apie spekuliavima ir kad spekuliantai matydami, kad panikuojantys neismanantys zmogeliai pardavineja savo akcijas po pigiaja jas superka - tai tikrai nera blogai, nes tai STABILIZUOJA rinka. Be to imones kartais irgi dalyvauja antrineje rinkoje ir matydamos, kad ju akcijos neatitinka rinkos vertes jas superka arba matydami, kad stipriai pervertintos jas parduoda (jei turi) arba isleidzia dar papildomu. Ir neieskokit priekabiu ten kur ju nera AB dazniausiai veikia gerokai efektyviau nei valstybines imones
Karvė 2011-12-03 21:58
Na neturiu tikslo tamstos perkalbėt - kiekvienam savo. Aš pasilieku prie minties, kad efektyviau pinigus uždirbti galima darant verslą ir įgyvendinant geras (pelningas ir paklausias) idėjas
immortallt 2011-12-03 23:55
Niekas nesako, kad pinigus efektyviau uzdirbinet birzoje. Tiesiog birza sudaro kitokias salygas, tai yra paprastiems zmonems investuoti ir taupyti taip ateiciai/senatvei isdalinant i skirtingas sakas taip diversifikuojant ir stabilizuojant potencialias pajamas.