Kelionė po žmogaus vidų: ar šiuolaikinė elektronika pavijo fantastų idėjas? (Video)  (0)

1961 metų klasikiniame mokslinės fantastikos filme „Fantastiška kelionė“ (Fantastic Voyage) mokslininkų komanda buvo sumažinta ir miniatiūriniame povandeniniame laive kraujagyslėmis pasiųsta išgydyti kolegos smegenyse susiformavusio kraujo krešulio. Įdomu, kiek mokslas pažengė per 50 metų?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinoma, sumažinti ar padidinti kol kas nemokame ne tik žmonių, bet ir jokių daiktų. Tad šia prasme filmo idėja vis dar lieka fantastika. Tačiau pati mintis, jog miniatiūrinė įranga gali padėti diagnozuoti ir net gydyti įvairias ligas - toli gražu ne nauja. Šioje srityje dirba daugybė mokslininkų ir inžinierių, o kai kurie jų pasiekimai jau gali lygiuotis ir į minėto filmo siužeto vingius.

Kalba eina apie sukurtus įvairiausius endoskopus ir kitus prietaisus žmogaus vidaus organams tyrinėti, o vienas iš naujausių – valdoma endoskopinė kapsulė, galinti tarsi „plaukti“ kūne, ypač primena šį seną fantastinį filmą. 

Ji jau sėkmingai išbandyta ir gali suteikti gydytojams ypač dideles galimybes gauti vidaus organų nuotraukas.

Swimming Endoscopic Capsule Rendering from BWH Public Affairs on Vimeo.

 

Praryjamoje kapsulėje gali būti įmontuota fotokamera, apšvietimo sistema ar kuriam nors organui skirti vaistai, o gydytojas gali valdyti kapsulės judėjimą magnetinio rezonanso aparatu, nufotografuoti dominančias sritis ir gauti šias nuotraukas belaidžiu ryšiu.

Swimming Endoscopic Capsule Being Tested in an MRI Machine from BWH Public Affairs on Vimeo.

 

Beje, pranešama, kad kino studija „20th Century Fox" planuoja sukurti „Fantastiškos kelionės“ naują versiją trimačiu formatu, o režisieriumi turėtų būti Džeimas Kameronas (James Cameron). Kaip atrodė originalus šio filmo pristatymas, galite pažiūrėti šiame video siužete:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)