Uždaryta svetainė „Megaupload“ siekia atkurti savo tinklalapį ir paneigti kaltinimus  (19)

Uždaryta viena didžiausių internetinių keitimosi failais svetainių „Megaupload“ JAV siekia atkurti savo veiklą ir paneigti jai pareikštus kaltinimus, informavo kompanijos advokatas. „Megaupload“ svetainės kūrėjai kaltinami autorių teisių pažeidimu, reketu ir pinigų plovimu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Valstybės kaltintojai teigia, kad svetainė autorių teisių savininkams padarė daugiau nei 500 mln. JAV dolerių žalos. „Megaupload“ įkūrėjai Kimas Dotcomas ir Mathias Ortmannas kartu su dar dviem darbuotojais buvo suimti Naujojoje Zelandijoje. Be to, JAV ir kitose šalyse buvo įšaldytos kompanijos lėšos, išjungti serveriai, panaikintas svetainės adresas. „Kompanija ieško teisėtų būdų, kaip būtų galima susigrąžinti serverius, portalo pavadinimą bei atkurti svetainę, - „Reuters“ sakė „Megaupload“ advokatas.- „Megaupload“ ryžtingai kovos už save“. „Tikrai žeidžia tokie pasakymai, jog todėl, kad žmonės gali parsisiųsti į savo kompiuterį blogus dalykus, už tai automatiškai atsakinga „Megaupload“, - teigė advokatas. Kol kas nenuspręsta, ar bus siekiama, jog Naujojoje Zelandijos sulaikyti kompanijos įkūrėjai ir darbuotojai būtų perduoti JAV. Suimtas portalo „Megaupload“ įkūrėjas pirmadienį neigė įvykdęs kokių nors nusikaltimų, kai JAV tarnybos išjungė jam priklausantį dalijimosi failais tinklalapį, tuo tarpu žiniasklaida paviešino daugiau detalių apie jo gyvenimą, panašų į roko žvaigždės - su „greitais automobiliais“ ir „karštomis merginomis“.

Stojęs prieš Naujosios Zelandijos teismą, Kimas Dotcomas pareikalavo jį paleisti iš arešto ir neigė kuo nors nusikaltęs, atmesdamas JAV kaltinimus, esą jis vadovavo vienam ir didžiausių ir pelningiausių internetinio piratavimo portalų. Teisėjas bent iki antradienio atidėjo sprendimą dėl prašymo paleisti K. Dotcomą, kuris taip pat žinomas kaip Kimas Schmitzas, prašymą paleisti jį už užstatą.

K. Dotcomui gresia ekstradicija į Jungtines Valstijas, kaltinančias jį didelio masto autorinių teisių pažeidimais. Jis yra vienas iš septynių asmenų, kuriems kaltinimus iškėlė JAV Teisingumo departamentas ir Federalinis tyrimų biuras (FTB), laikantys juos „atsakingais už didelio masto internetinį piratavimą per Megaupload.com“ ir kitus portalus, (kurio taikiniu buvo tapę) įvairaus pobūdžio kūriniai, saugomi autorinių teisių,.

Šios veiklos organizatoriai neteisėtai uždirbo daugiau nei 175 mln. JAV dolerių (466 mln. litų), o jų padaryta žala autorinių teisių savininkams, neteisėtai platinant filmų, televizijos laidų ir kitokio turinio kopijas, vertinama daugiau nei 500 mln. (1,33 mlrd. litų), sakoma ketvirtadienį paskelbtame kaltinamajame akte.

K. Dotcomas griežtai neigia visus šiuos kaltinimus, o jo advokatas Paulas Davisonas per teismo posėdį nurodė, kad 37 metų Vokietijos pilietis, turintis teisę gyventi Honkonge ir Naujojoje Zelandijoje, nedalyvavo jokioje nusikalstamoje veikloje. „Tai nėra byla, kurioje ponas Dotcomas darys kokių nors nuolaidų“, – P. Davisonas sakė Šiaurinės Pakrantės apygardos teismui Oklande.

Advokatas sakė, kad K. Dotcomas neketina pabėgti, jeigu būtų paleistas už užstatą, nes norintis likti Naujojoje Zelandijoje su savo besilaukiančia žmona ir šeima, taip pat neketinantis atnaujinti savo verslo, nes visi jo serveriai buvo išjungti. Tačiau prokurorė Anne Toohey sakė, kad egzistuoja „didžiulis“ pavojus, kad K. Dotcomas bandys išvengti teisinio persekiojimo ir kad jis jau buvo pabėgęs į Tailandą, kai anksčiau buvo ieškomas Vokietijos teisėsaugos. Ji taip pat nesutiko, kad K. Dotcomas būtų paleistas, įpareigojus jį dėvėti elektroninę sekimo apyrankę, nes tokiu atveju jis tikriausiai galės naudotis telefonu ir internetu.

A. Toohey sakė teismui, kad K. Dotcomo viloje rasta daugiau nei 30 kredito kortelių, išduotų skirtingais vardais, taip pat šio verslininko pasus, išduotus trimis skirtingais vardais. „Megaupload“ įkūrėjas buvo suimtas penktadienį per reidą jo viloje „Dotcom Mansion“ Oklande. Policija nurodė areštavusi 1959 metų laidos rožinį kadilaką ir kitų senų automobilių, taip pat nupjautavamzdį medžioklinį šautuvą ir vertingų meno kūrinių.

Dienraštis „The New Zealand Herald“ paskelbė naujų detalių apie K. Dotcomo prabangų gyvenimo stilių, paminėdamas, kad jis savo baseiną buvo pripildęs iš užsienio atvežto versmių vandens. Viename internete paskelbtame dokumentiniame filme K. Dotcomas, matomas apsuptas moterų apnuogintomis krūtinėmis, laistantis šampaną vienoje itin prabangioje jachtoje per „beprotišką savaitgalį“ Monake, kuris jam esą kainavo 10 mln. JAV dolerių.

„Greiti automobiliai, karštos merginos, superjachtos ir stulbinami vakarėliai. Dekadansas valdo“, – sakoma šio dokumentinio filmo, kurį K. Dotcomas dedikavo „visiems savo gerbėjams“, komentare. FTB duomenimis, K. Dotcomas 2010 metais iš savo „Megaupload“ imperijos uždirbdavo po maždaug 115 tūkst. dolerių per dieną.

JAV didžioji žiuri iškėlė kaltinimus bendrovėms „Megaupload Ltd.“ ir „Vestor Ltd.“ dėl sąmokslo reketuoti, autorinių teisių pažeidimų ir sąmokslo vykdyti pinigų plovimą. K. Dotcomas yra vienintelis „Vestor“ akcininkas. JAV kaltinimai taip pat pateikti šešiems jo bendrininkams ir Estijos, Vokietijos, Nyderlandų ir Slovakijos.

K. Dotcomas ir trims kartu su juo Oklande suimtiems bendrininkams kaltinimai Naujojoje Zelandijoje nebus pateikti, o po teismo posėdžio dėl paleidimo už užstatą JAV pareigūnai turės per 45 dienas pateikti dokumentus ekstradicijai. Dar trys asmenys, kuriems iškelti kaltinimai šioje byloje, tebėra laisvėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (19)