Britų vaikai moka naudotis „iPhone“, bet nemoka užsirišti raištelių

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

kestutisz 2012-03-06 11:08
O kas čia keisto? Ten gi kur kas lengviau nei kad ir kokįas kaladėles sudėti, o kur dar mirganti animacija kurią žiūrėtų ir žiūrėtų kaip užhipnotizuoti. Va nepilnų poros metų vaikas netyčia užmatęs smartfoną jau beveik nieko nesugadina, o įsijungia "kalbantį katiną", kai dar prieš pusmetį tik atnešdavo atrakint/įjungt. Kol kas tik dar nelabai gaunasi su pele pataikyt pažiūrėti norimą jutubo filmuką, bet kad PC monitorius ne touchscreen'as jau žino :) Ir čia dar kai beveik negauna nei vieno nei kito šiaip sau dažnai pačiupinėti. Manau nupirkus kokią planšetę norint būtų galima gan lengvai atsipirkti nuo elemnetaraus lavinimo jau nuo kokių metų ar dar mažiau - vaikas tiesiog "dingtų" ir "netrukdytų", tik nesu tikras ar tai būtų gerai (galbūt ir gerai, kad neturiu atliekamų pinigų :) )
Aritmometras 2012-03-06 11:17
Būtų įdomu kokie būtų tokios pačios apklausos rezultatai tarp suaugusiųjų. Dar geriau - pabandyti eksperimentiškai, žinoma, Bears Grylls dalyvauti negalėtų. Manau, kad ir pakankamai didelė dalis suaugusiųjų nežinotų kaip reikia elgtis už namų aplinkos. Vaikus aplenktų tik tuo, kad gali batų raištelius susirišti. Taip, vaikais pakankamai lengva atsikratyti davus planšetę. Žinau iš svetimos patirties. Tačiau pasak planšetės ir vaiko turėtojų, tai yra naudojama kaip kraštutinė priemonė, kai tikrai labai labai labai reikia kažką dirbti ir negalima skirti dėmesio.
Shinigami 2012-03-06 11:47
Ne visi suauge ir batu raištelius galėtu užsirišti, jei visa gyvenimą vaikščiojo su sandalais ar su užtrauktukais
Christmas_fun 2012-03-06 11:56
Mane truputį gąsdina tokie straipsniai. Nemoka išsivirti arbatos, užsirišti raištelių. Suprantu, kad gal ir gerai, jei moka naudotis technologijos, bet ar nereikėtų pradėti nuo elementarių dalykų ?
Sniegcius 2012-03-06 12:10
Gaila tokių vaikų
immortallt 2012-03-06 12:14
Jo blem, padangos dviracio ir as nemoku pasikeisti, gal del paprastos priezasties - niekada nebuvo reikalo, nes net prakiurus padangai po ranka naujos neturi. Del ilipimo i medi, su mano mase dauguma medziu neatlaikys manes O siaip tai cia kaip tik nori pabrezti problema, kad vaikai nemokinami isgyventi siame pasaulyje, o tik gauna smartphone'us, kompus, plansetes ir pamirstami jie.
Karvė 2012-03-06 12:20
Gaila žmonių, nesuprantančių elementarių šito reiškinio priežasčių - naudotis iPhone vaikams yra gerokai lengviau ir intuityviau, nei užsirišti batų raištelius. Tai nereiškia, kad jie neišmoks užsirišti raištelių ar pasidaryti valgyti, tai tiesiog parodo, kad naudotis iPhone yra paprasčiau.
bullka 2012-03-06 12:27
Tai gal čia ženklas, kad batai turi būti be raištelių arba automatiškai užsirišantys, padangos nepraduriamos arba automatiškai susiklijuojančios bei arbata automatiškai... Gal ne tėvus reikia kaltinti, o prisiderinti prie besikeičiančio pasaulio. Šiandien dar laužą užkurti mokame, bet turbūt būtų naivu tikėtis, kad mums to reikės už 50 metų. Tad visų šitų buitinių žinių migravimas iš mūsų galvų man atrodo yra normali žmonijos raida. Kad ir kaip sunku su tuo susitaikyti.
BeVardo 2012-03-06 12:32
Aš nemoku: joti arkliu, pakaustyti taip pat nemoku, kapotis kardais, plaukti kanoja (baidare moku), valdyti malūnsparnį ir lėktuvą, užtaisyti artilerijos pabūklo, mandagiai šnekėti, rašyti eilėraščių, tapyti, lipdyti, kurti muzikos, iškepti tortą, dainuoti, groti gitara ir t.t. Ir nieko - jau virš 50 metų gyvenu. Kvailas ir idiotiškas "tyrimas"
kestutisz 2012-03-06 12:33
Vaikai yra labai labai imlūs, bet jais reikia užsiimti - jei pats kavą darysies tik paspausdamas mygtuką ant aparato, o puoduką plausi indų plovyklėj nereiikia tikėtis, kad atžala lauke pasiskins žolelių, susidžiovins ir suruoš tėvam japonišką arbatos ceremoniją. Su raišteliais - jei neturėsi pats kantrybės mokyti ar sulaukti kol užsiriš iš penkiasdešimto karto tai pats paskui ir raišiosi. O technologijos tai išvis ne prie ko - tai tiesiog priemonė, būdas minimizuoti pastangas - kam skaityt jei yra audioknygos ir video filmai/animacija? Vaikas tai dar pažiūrės ką tėvai daro ir seks pagal juos, bet jei jie patys skaito tik delfius, nesikarsto po tuos pačius medžius tai ir sėdės, maigys kompiuterinius žaidimus ir tiek. Ir išvis - ką ten vaikai, aš pats nors vaikystėj kompo neturėjau, bet iš to, virtualaus gyvenimo tikrai ir veiksmų automatizavimo noriu, ir "Undo" ir "Save/Load" ir aš tikrai greit užmirščiau visokius ten raištelių rišimus ar išvis kaip vaikščiot :)
Kirtiklis 2012-03-06 17:18
Aha! Vaikai moka naudotis tik iPhone ir viskas, o davus kokį HTC ar Nokia touchscreen bus vaikui bus neįveikiama užduotis. Nebūtų buvę paprasčiau parašyti "Išmaniuoju telefonu"? Ar mes negalim pabūti nė dienos negavę naujienos apie "iPhoną, iPadą"?Ar čia norima padaryti iš smegenų "Obuolienę"
VanaVara 2012-03-06 17:44
Teko žiūrėti BBC dokumentiką "Electric Dreams" (viena "vidutinė" britų šeima 30 dienų dalyvauja experimente, savotiška "kelionė laiku" nuo 1970 iki 2000, viena diena --- vieneri metai, kasdien namie technika/interjeras keičiami pagal naujausias "tų metų" madas) --- tai susidariau įspūdį, kad britų vaikai apskritai yra debilavoti nemąstantys kaprizingi storuliai, nes visiems dar ikimokykliniame amžiuje į dantis ikišami kompiuteriai ir žaidimų konsolės (5 asmenų šeimoje 7 komputeriai!) ir sėdi kiekvienas savo kambary nosis į monitorius sukišę, o paskuj stebisi kodėl nesidomi Gamta ir nesugeba batų užsirišt --- jeigu tėvai bukapročiai tai vaikai skęsta virtualioj realybėj. Kokio velnio 8 metų vaikui tas kompas ir iphonas? Plius jeigu patys tėvai užuot važiavę į mišką grybaut sėdi prie TV visą savaitgalį, tai vaikai tikrai nepradės medžiais karstytis.
VanaVara 2012-03-06 17:52
Yra nemažas skirtumas tarp sraigtasparnio pilotavimo ir batų raištelių:)
BeVardo 2012-03-06 18:09
Tiesiog neprireikė - tai ir neišmokau. Jei vaikams prireiktu rištis raištelius (anachronizmas kažkoks - XXI a., galima pagalvoti, kad batų kitokių negamina) jie išmoktų. Va išmokyti 60-metį naudotis paieška googlyje - dar tas darbelis. O vaikai - reikės - nufotkins batą su raišteliais, padės snukiaknygėje - tipo WTF? ir su kuo valgoma - draugai per kelias minutes tiek pakomentuos, kad nors traktatą rašyk apie raištelių rišimą.
BeVardo 2012-03-06 18:16
ir dar, įtariu, "tyrėjai" neįvertino britiško humoro - akivaizdu, kad daugelis vaikų tiesiog pajuokavo - kas čia per klausimas: ar moki užrišt raištelius? Aišku kad nemoku! iš kur!
bullka 2012-03-06 18:35
Labai teisingi pastebėjimai. Kad ir kaip būtų liūdną, bet tiesos yra. Jeigu nereikia ir gal net niekada nereikės - kodėl einamuoju momentu aš tai turiu žinoti/mokėti? (kalbu apie buitį, o ne apie žinojimą/mokėjimų tų dalykų, kurie daro žmones aristokratais ir eruditais tie dalykai tai yra privalomi).
Whizzer 2012-03-06 18:37
Abejotina, vaikai, kol maži, šneka tiesiogia kalba, o beje tirejai ir manau nedundukai, kad neatskitų fakto nuo jumoro. Na, blaiviai mąstant problemą galima įžvelgt, bet diskusija galėtų įvykti nebent su bent šiek tiek psichologija išmanatiems žmonėmis. Pvz. jus, bent kada bandėt įsivaizduot, kas nutinka su žmogaus vaizduote bei intelektu, kai jis nuo pat mažumes užglušinamas elektroninių mašinų sukuriamo pasaulio. Spėju, kad ne. Dar baisiau yra tas, kad pastarieji (vaikai) turi augti su siuo laikų bedvasiais tėvais, kuriems dažniausiai svarbesni materealūs dalykai, nei jų atžalos vidinis pasaulis. Tokie straipsniai tik parodo, kokį mešlyną sukuria šiuolaikinė civilizacija.
BeVardo 2012-03-06 18:56
Skonio reikalas. Man dabar įdomiau gyventi, nei prieš 30 metų. Manot anksčiau buvo geriau? Kada? Mitiniais aukso amžiaus laikais. Ar tada, kai už naujesnę mintį galėjai būti sudegintas. Ar tada kai žiemą beveik nesiprausdavai, nes ežeras užšalęs? O tai dvasingas gyvenimas buvo.
Tarkvinijus Išdidusis 2012-03-06 19:02
Jau pradedi maišyti du skirtingus dalykus. Ką Whizzer pasakė yra tai, kad jis nusivylęs Vakarietiška vartojimo kultūra, skatinančia materialėjimą. Dvasiniai dalykai šiais laikais tai ne tik religija - tačiau ir visa tavo gyvenimo pasaulėžiūra, filosofija, žinios susikrautos per gyvenimą į galvelę ir panašiai. Jei prieš save matai vien materializmą, o daugiau nieko, mano požiūriu, nėra gerai. Tačiau tai tik požiūris. Augink vaiką kaip tu nori, man tai kas.
BeVardo 2012-03-06 19:25
Iš kur tas terminas "Vakarietiška vartojimo kultūra"? Tai sovietinis štampas, nieko bendro neturintis su kultūra. Tai viena. Antra - kur daugiau dvasingumo - kvailų raištelių rišime, ar sugebėjime susirasti informaciją? Trečia, kaip bepasuksi, be materializmo jokio dvasingumo nebuvo ir, vargu, ar bus. Kai vaikas valgyt prašo - skaityti jam paskaitą apie aukštąsias vertybes ims tik visiškai beširdis žmogus, arba ligonis.