Energetikos ministras: nereikia supriešinti atominės ir atsinaujinančios energetikos

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2012-04-06 09:00
1) Jei taip gerai ta atomine, kodel straipsniai apie tai kiekviena diena kur nieko nepasakoma, tik kad tai gerai, o visi priestaraujantys neismaneliai ? 2) Kaip tai nekonkuruoja. Atomine gaus 20mlrd valstybes subsidijuojamo finansavimo bei garantuota atsipirkima. Tuo tarpu atsinaujinantiems kruvos barjeru tiek prisijungiant prie tinklu, tiek su leidimais, tiek su viesaisiais pirkimais, jokiu paskolos, atsipirkimo, finansavimo garantiju. Biokuro atveju, vis dar nepatvirtintas biokuro katiliniu regioniniu birzu projektas, kuris stipriai sumazins korupcija. Taip pat neivyko aukcionas del 500MW supirkimo is vejo jegainiu (yra paruostas projektas, tereikia investuotojo 280ha vientisam plote irengti vejo jegaines, tik nepamenu vietos)
Mbucks12 2012-04-06 09:23
sitas projektas taip ikyriai yra reklamuojamas, kad cia savaime ateitu mintis i galva jog kazkas su juo yra negerai. O zinant realia situacija ir kiek aplinkui mus kaimynai turi(planuoja turet) jegainiu tai darosi isvis juokinga. Kaliningrade jau statoma, Baltarusijoje jau statoma, Lenkija paskelbe kad statys savo. Iseina kad mes busim visiski debilai jeigu dabar pradesim statyti savo sita projekteli. Neturesim kur det elektros, gi tai akivaizdu. Tiek kaliningrade tiek baltarusijoje ja pastatys pirmiau uz mus ir paims visa "rinka". Akivaizdu kad is tos elektrines tiesiog norima kelis desimtis milijonus paskirstyt po kisenes ir tiek. |Niekas blaiviai nemasto ar tai is tiesu yra reikalinga.
Gintarinis 2012-04-06 09:52
Mes tikrai turėsim kur tą elektrą dėt. Bet kur ją dės Kaliningradas?
Mbucks12 2012-04-06 10:34
Kaliningradas ras kur deti. Galu gale - tai viena didzioji politika. Visada galima kazkam prigrasinti su duju/naftos sankcijomis kad prastumti pvz Elektra ir panasiai. Cia nera nieko sunkaus, kai turi tiek instrumentu paveikti kitus kiek ju turi Maskva. O vat mes neturim nieko.
Alfredukas 2012-04-06 11:50
Bet kur mes dėsim radioaktyvius teršalus, jei bus avarija? Kaip pvz. vakar Prancuzijoje? http://www.delfi.lt/news/daily/world/pr ... d=57813676 Šikarta gal ten nera baisu, bet tai rodo, kad saugumas negali būti garantuotas. Na, bet jei Sekmokas garantuoja...
immortallt 2012-04-06 14:05
Jo jo, pertekline energija parudosim po 12ct/kwh, o kadangi reikes kompensuot nuostolius, tai mes pirksim po 40ct/kwh didmenine kaina. Dar prisiminsit, jei atomine pastatys, kad velniop mums jos reikejo... Na gal ne jus, bet jusu vaikai (priklausomai nuo amziaus grupiu) ir ne del saugumo, o del finansu milzinisku
red 2012-04-06 16:23
Sutinku, bet ką daryti? Atsinaujinantys dar per mažai ištobulinti.. Na, įsivaizduok tarkim paprastą namą, juk stogą išklojus saulės baterijomis neužteks energijos visiems metams, be to reikės valyti saulės baterijas, investicija milžiniška net mažam namukui.. Dar reikės kentėti ir laukti, kai pristatys kažką labai efektyvaus. Čia reikia tikrų entuziastų, kurių nesustabdytų energijos tiekimo monopolininkai.. nes juk naftos eksportuotojai žlugdė elektromobilius sumažindami kainas iki kol bankrutuos arba įsigydavo visą įmonę ir uždarydavo.
evaldosia 2012-04-07 09:01
kam įvestuoti lenkams ar kitiems į mūsų atominę?pastatę ją vistiek turėtume kažkam elektrą parduoti.o jiem visai nesvarbu iš kur pirkti ar iš lietuvių ar iš rusų.svarbiausia kaina.manau kad jie neprisidės prie statybų,tuo labiau prie uždarymo.bet blogiausia šiam projekte tai palūkanos už skolintus pinigus.iki pastatymo teks sumokėti iki 1,5 milijardo litų,o po to dar kažkiek kol gražinsime skolą.300 milijonų į metus lt.čia jei akcijų 34 procentai.ir niekad nemačiau kad objektą lietuvoje pastatytu už pradinę kainą.jau dabar lietuvai sunku mokėti palūkanas už paskolas.mes ne vokietija ,pas mus pramonės mažai,iš ko atidavinėsime palūkanas?apie paskolas nė nekalbu.valdžia senas skolas atidavinėja skolindamiesi iš naujo ir vis didesnes sumas,ir už didesnes palūkanas.skolintis gerai kai projektas neša pelną,ir greitai atiduodi skolas,bet su atomine viskas ne taip.padidins elektros kainą,žmonės ar pramonė pradės mažiau vartoti(kaip su benzinu),įmonės pradės statytis savo elektros generatorius(dujinius),žiemai juk lieka šiluma.jei ir kiti pastatys savo atomines, rinkos kaina bus žema,ir tominės atsipirkimas užsitęs labai ilgai.palūkanų sumokėsime 100 procentų ką pasiskolinome.už tokius pinigus galima padaryti tą ką vokietija negalėtu.nekalbėjau apie atominės uždarymo kaštus,kurie labai dideli ir neaiškūs.
immortallt 2012-04-07 09:40
Red, saules baterijos Lietuvoje yra na tik karstam vandeniui dar sildymuisi pavasari/rudeni. Pvz jau dabar saules baterijomis 100% gali apsildyti nama/buta. Vidury ziemos irgi galima ta padaryti, bet kam pirkti sistema, kuri isnaudos visa savo pajeguma tik 1-2men per metus. Didziausias potencialas yra biokuras ir to niekas nuneigti negali. Priminimui trumpai skaiciai (kai kuriems gal jau igriso) Lietuvoje kazkur 500,000 - 600,000ha nedirbamos zemes. Apsodinus spec kultura 400,000ha aprupiname Lietuva pilnai siluma ir elektra. Pridedam tai ka jau turim, pridedam misko valymo atliekos, siuksliu deginima, siaudus, dali vejo, hidro, pasiliekam atsargai elektrenus (balansavimui, jei atsiranda netolygumai ar kazkas sugenda) ir sekmingai tampam is tikruju 100% nepriklausomi. Biokura vystyt Lietuvoje dar gerai, kad pagrindine visa technika turim. Kombainu ir traktoriu negaminam, bet jie nera didziausios islaidos. Didziauios islaidos katilinems pastatyt iseina. O katilus modernius sekmingai gamina maziausiai viena imone Jonavoje berods. Jinai jau irenge 3 katilus Kretingoje. Du katilai po 5MW ir vienas silpnesnis, nepamenu kiek... Tai kazkur 13MW katiline patenkina daugiau nei 100% Kretingos energetinius poreikius. Klaipedoje kur statoma siuksliu deginimo imone bus 86MW galios (atsiprasau, busiu suklaidines kazka, nes pasirode, kad 150MW bus). Tai aprupins ~40-60% klaipedos silumos poreikiu, apie elektra nezinau. O siaip dabar Klaipedoje (valstybiniu) katilu yra ~50 ir visi dujiniai. Keletas rezervui yra mazutu kurenami. Tad ir tie smulkus 5MW katilai nera tokie jau ir blogi, nes dujiniai irgi pasirodo smulkus. Jei pakeisti dabartinius visus smulkius, tai klaipedoje butu 250MW galios, kas sekant proporcija yra gerokai virs 100% Klaipedos poreikiu, o siuksliu deginimo imoneje 75-100% bus siuksles (priklausys nuo kaloringumo ir silumos poreikio bei siuksliu kiekio), tad dar karta - potencialas MILZINISKAS
sigun 2012-04-07 19:30
Kibirais elektrą neš? Jie neturi pakankamos galios jungčių. Nuo 2010m. kalbina tiek Lietuvą tiek Lenkiją ir kol kas (2012m pradžia) nepajudėjo iš vietos. Lietuvai nusiteikusiai turėti VAE visiškai nenaudinga plėsti galingumus ir logiška, jog neprisidės. Lenkija atsisakė prisidėti prie BAE ir taip pat nerodo didelio susidomėjimo jungčių didinimu su Kaliningradu, nes jau įsipareigojus LitPol, kuriau jau ir ES parama gauta. Tad Rusijai lieka tiesti naują jungtį šalia dujotiekio su Vokietija. Bet ir ši jungtis praėjus jau dviems metams tebėra tik teoriniai pamąstymai, dar net nėra oficialaus plano. Baltarusijos AAE planuojama jog pagrinde bus bus tik pačios Baltarusijos poreikiams tenkinti. Be to iki jos pastatymo Lietuvoje jau turėtų veikti tiek LitPol tiek NordBalt ir Lietuva jau turės veikti EU elektros energijos sistemoje, tad iš AAE ir taip gauti energijos nelabai bus kaip. Tad pamirškit jūs tas AAE ir BAE. Iš jų elektra galėtų būti perkama tik jei: a) Lietuva spjaus į savo planus bei įsipareigojimus ir nuspręs likti Rusijos energetikos sistemoje (tik tokiu atveju galės pirkti iš AAE) b) Rusija pasistatys elektrinę už savo pinigus (kol kas taip pat neturi pakankamai ir vis dar ieško partnerių) bei nusities savo liniją iki Vokietijos ir paleis tiek pigiai, kad net sumokėjus tranzitą vokiečiams bei lenkams dar kažkokiu fantastiniu būdu ji galėtų konkuruoti su kaina elektros biržoje Lietuvoje. Tiesiogiai BAE galės perduoti tik 0,55GW.
red 2012-04-12 22:18
Imortal, dekui uz info, buvo idomu paskaityti komentara.. tikrai verta demesio info..
Impintinas 2012-04-12 23:20
Kaip tik buvo laida per LRT dėl atominės elektrinės statybos. Patariu paklausyti. Ne visi klausimai atsakyti, tačiau įvesta daug aiškumo. Forumas 2012 04 12 http://www.lrt.lt/archyvas/ (kol kas įkelta tik radijo įrašas, tačiau turėtų pasirodyti ir LTV studijoje filmuota laida)