Lietuvos kariai išbandys technologijas su saulės elementais  (0)

Kuprinės, kurių paviršius generuoja energiją, saulės elementais apšildytos palapinės, sulankstomi atsinaujinančių energijos šaltinių generatoriai – tokią viziją Lietuvos kariuomenėje mato Energetinio saugumo centro direktorius Audrius Brūzga.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nepaisant gražių vizijų, kol kas Lietuva karybos technologijų susijusių su atsinaujinančiais energijos šaltiniais srityje yra atsilikusi. Kol JAV ar Didžioji Britanija jau misijose išbando novatoriškus energijos šaltinius ir jų veikla pagrįstus prietaisus, Lietuvoje dar tik planuojama atlikti tyrimą apie Lietuvos kariuomenės apsirūpinimą energijos šaltiniais ir jų panaudojimo efektyvumą.

„Esame pačioje pirmoje stadijoje, bandant Lietuvos kariuomenėje panaudoti atsinaujinančius energijos šaltinius. Rugpjūčio pabaigoje vykstančiuose karių pasiruošimuose vykimui į Afganistaną įtrauksime „energy exercises“ (liet. energijos pratimai) programą, kuriuose bus išbandomi prietaisai su saulės elementais, - šnekėjo A. Brūzga. - Bandysime atsivežti konkrečius gaminius su saulės elementais ir žiūrėti, kaip jais seksis pakeisti tradicinius kuro šaltinius“.

Kol kas dauguma kariuomenėje naudojamų prietaisų energiją gauna iš žibalo ar kitų įprastinių energijos šaltinių. „Ateityje bus svarstoma karyboje panaudoti ir biokurą, vėjo energiją, palapines apšildyti saulės elementais ar bent pasirūpinti, kad radijo ryšio ir komunikacijos aparatai būtų įkraunami išskleidžiamais saulės energijos generatoriais“, - planus dėstė pašnekovas.

Pašnekovas teigė, kad šiuo metu visos NATO narės gręžiasi į atsinaujinančius energijos šaltinius ir tikisi, kad tai padės kariams misijose būti mobilesniems, sumažinti išlaidas bei būti nepriklausomiems energijos klausimu nuo išorinių veiksnių.

„Britai šias novatoriškas technologijas jau bando praktikoje nutolusiose nuo pagrindinių bazių teritorijose. Žinoma, kol kas stabdantis faktorius yra kaina. Tačiau technologijos vystosi ir kainos krinta. Tikimės, kad greitai bus galima realiai galvoti apie atsinaujinančių šaltinių energijos technologijų įsigijimą Lietuvos kariuomenei“, - viltis išreiškė A. Brūzga.

Pasak Energetinio saugumo centro direktoriaus, pasaulio karo pramonėje jau sukurti ir bandomi naikintuvai, varomi biokuru. Kai kurių šalių kariai misijose jau naudoja atliekų perdirbimo sistemas, kurios leidžia kariams atsitraukus nepalikti gamtoje savo veiklos įspaudo.

„Kol kas visos šios technologijos yra brangios, tačiau matome kaip saulės energijos technologijų kainos krinta. Kol kas tokių technologijų diegimas sutaupyti neleistų, kaštai būtų didesni nei įdiegti jau naudojamus energijos šaltinius. Tačiau kalbėti, mąstyti ir planuoti jau reikia“, - įsitikinęs pašnekovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Ugnė Karaliūnaitė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)