(Ne)realus taupymo planas: atvirasis kodas valstybinėse institucijose

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Julius 2012-05-25 15:01
O protingiausiai pasielgė Kinija - ten visos valstybinės įstaigos dirba Linux terpėje. Nuo pat kompiuterizacijos pradžios - jiems gi buvo visai tas pats, nuo ko pradėt. Įsivaizduot galima, kokią rinką prarado Microsoft.
R2D2 2012-05-25 15:28
Yra viena didelė problema - Spausdintuvo ikonėlė kitokios spalvos.
mar444nas 2012-05-25 16:09
As dirbu mokykloje ir ten prie atvirojo kodo neimanoma pereiti. Kodel. Visu pirma del to kad vaikus reikia mokyti MS office programa nes ji populetresne ir visi ja nuadojasi. kitas dalykas ne visos programos ir ne visi irengimai gaunami pagal projektus pasileis ant linux nes nebus draiveriu.Tai niekur nedinks teks moketi uz programine iranga
Xdmin 2012-05-25 16:34
Abejoju ar siuolaikinius vaikus is viso reikia mokyti dirbti office paketu. Gal kaip tik butu geriau parodyti kad atviras kodas nenusileidzia brangiam Microsoft Office. Arba parodyti, kad Wordpadas taip pat lengvai pakeicia MS Office (zmones uz funkcijas kurias moka nenaudoja, nes net nezino kad tokios isvis yra. Universitete buvom apsale pamate kiek visko yra MS Worde...PS: bet vistiek to nenaudojam)
Ramūnass 2012-05-25 17:40
Šiaip iš esmės neteisingai pirmi trys klausimai užduoti Teisingai būtų: Kiek "atkatų" pasiima asmuo perkantis įrangą valstybinei įstaigai. Dar nesu sutikęs tokio valdininko, kuris sau "nenusuktų" gardaus kąsnio. Tai tiek iš asmeninės patirties. O kas liečia atvirą kodą, aš - UŽ.
Anonymous 2012-05-25 18:39
Iš mano kuklia nuomone nemokamas softas tuo ir blogas, kad nemokamas Nėra kainos - nėra konkursų, finansavimo, uždarbio-įdirbio-prisidirbio Pinigus kainuojančio softo pardavėjai mielai pasiūlys-pakiš-užkiš kad kas nors pirktų. Abejoju, kad ofisus perka fiziniai asmenys
gamemakerh 2012-05-25 18:57
dariau eksperimenta. viena is kursiniu darbu kuriam reikia visokiu pribumbasu. lenteliu piesinuku, grafiku, equation'u ir t.t. ir t.t. viska padarytiper "Debesi" ir aisq "Nemokamai" zinokit visas tas "programas" pirma akrt ciupinejau. uztekdavo 3-5 min perprasti ju veikima. naudojau chrome web store. pvz cacoo, gdocs, liquidchart grapk daum equation editor creately prezi wolfram alpha dropbox ir t.t. dasiai galiu pasakyti, jog uztektu visuose mokyklos kompuose irasyt ir paprasciausia "Jolicloud 2.0" viskas ! drįstu teigti, jog po 2-3 metu jau busim pavelave su savo svietimo sistemos vezimu, nes jau db viska galima daryti per debesis. deja zmogaus silpnybe atkatams niekur nedins per 2-3 metus, o ypac tokie zmones protelio neigaus ;]]] vnz kaip ir po senovei. kas nores tas uz save, o mokykoj dezes stovi kurios tik ryja elektra ir pinigus. zinoma nesneku apie normalias inzinerines programas, taciau su tokiom programom mokina tik univere dirbti :]]
sigun 2012-05-25 22:06
Aik aik, gal buvai pardavėjas, kuris pardavinėdamas ofisą dar turėjo iš kažkokių pinigų papirkti viešųjų pirkimų skyrių, komisiją ir juos prižiūrinčią VPT, kad dėl kažko išmestų pirmą vietą pagal mažiausią kainą laimėjusį ir prakištų tave? Ar tik delfinariumo komentaruose girdėjai? Va šiek tiek liūdnos realybės apie atviro kodo naudojimą. Buvo paskelbtas konkursas sukurti PĮ. Didelis projektas. Darbas per web. Daug vartotojų. T.y. idealus atvejis atviram kodui, nes nereikia suderinamumo su kokiais nors senais uždarais standartais, prie daug vartotojų gaunasi didžiuliai pinigai už licenzijas, kuriuos atviro kodo atveju galima mokėti vietiniams programuotojams ir dar galimybė net ir projektui pasibaigus įsitvirtint su palaikymu. O laimėjo einantys su Oracle EBS, nes pasiūlė už mažesnę kainą nei besiruošiantys programuoti...
infoguru 2012-05-26 16:24
Neimanoma, ar nenorite? Na ir kas kad populiaresnė? Kur parašyta, kad reikia??? Tie dalykai, kurių vaikai mokosi yra 100% identiški tiek MS Office, tiek LibreOffice. Vaikai labai imlūs ir tikrai neturės problemų jei kur susidurs su MS Office. Tetos pensininkės neverkia tai vaikai tikrai neverks. Geriau vaikus išmokykite tvarkingai formatuoti tekstą, ir bent minimaliai ataskaitėlę suvesti nes kai ateina pas mus į universitetą - tai visiški beraščiai su tais ofisais. Formatavimo žinios = 0. Nežinau ko jūs ten mokote, bet rezultatas, jeigu sąžiningai, matosi deja nekoks. O jei atvirai tai mokyklose ir institucijose 95% būtų galima pereiti ant AK. Deja trūksta politinės valios, ir be abejo, kaip kažkas minėjo - nėra otkatų.
BishopaZ 2012-05-26 16:51
pirmas dalykas atviras kodas nėra nemokamas, nebent galvojat kad pats kompas tą kodą rašo. toliau atviro kodo/nemokamos antivirusinės, palyginus su mokamom kaip naktis su diena; kodėl lynux kad ir nemokamas vistiek nepopuliaus?; bet kokios praktiškai programos profesonlams yra mokamos ir dažnai jokių alternatyvų nėra, o jei jos yra, tai jas naudoti būna tas pats kas iš mašinos persėsti ant dviračio...
Misanthrop 2012-05-26 17:48
pilnai sutinku, pats mokiausi tą MS Wordą kelis metus mokykloje ir jie ten nė velnio neišmokė, atėjau į univerą, tai viską ten sužinojau ir tai išlaikiau tik perlaikęs (na reikėjo ant lapo rašyt kaip viską daryt, o aš randu tik intuityviai). Su kitais situacija ta pati, niekas nežino nei apie pastraipų formatavimą, nei apie bulletings nei ką. O kas dėl šiame straipsnyje akcentuojamų išlaidų - žinau bent tris valstybines įstaigas, kurios naudoja įrangą su prierašu patched ar cracked, nekalbu jau apie privačias įstaigas. Ir ko norėt? Kai Lietuvoje elementarūs windowsai kainuoja 400lt, nekalbu jau apie photoshop, kurio kaina siekia tūkstančius. Ne mūsų algų nosiai.
Karvė 2012-05-26 20:28
Aš manau visas bendro pobūdžio programas galima naudoti atviro kodo, diskusijos prasideda kai kalbam apie OS, ofiso programų rinkinį ir taikomąsias programas. Taikomųjų programų paprastai nepasirinksi ir čia diskusija baigiasi. OS rinktis galima, bet jei reikia taikomųjų programų, kurios veikia tik ant specifinių OS, tuomet tai gali riboti pasirinkimo laisvę. Be to keičiant OS reikia pirmiausiai įsitikinti, kad bus suderinama ir visa periferija. Manau, kad eiliniam valstybinės įstaigos darbuotojui pilnai užtektų ir kokios nors draugiškos Linux distribucijos, kad ir Ubuntu. Ofiso programų rinkinys manau yra labiausiai diskutuotinas dalykas. Jei visi valstybininkai naudos Open Document formatus, tai gal jiems tarpusavi bus gerai, bet tada kils problemos naudojantiems Microsoft Office. Žinoma Microsoft mokamą produktą turbūt greitai sutvarkytų (ko jau krūvą metų nesugeba open source'as, nes jiems tie nesuderinamumai atrodo ne esminiai, čia ir svarbus open source'o trūkumas), bet ne viską gali Microsoft, pvz Excel formulės ir skriptai yra naudojami tūkstančių žmonių ir jiems visiems reikėtų persiorientuoti, kas irgi kainuotų. Na ir yra problema, kaip jau minėta straipsnyje, kad jei viena įstaiga pasikeis, o kitos ne - žmonės nesusikalbės. Dėl to kol negali atsisakyti MS Office, negali atsisakyti ir Windows, o be to daugiau komercinės programinės įrangos (išskyrus taikomąsias) kaip ir nėra. Užburtas ratas, bet taip gaunasi, kad norint sutaupyti tą milijardą per metus, reikėtų turbūt vienu metu išleisti kokius 5-10 metinių biudžetų. Būtų didelė investicija, daug darbo, daug nepatenkintų ir daug nesklandumų. Kas to imsis? Reikėtų dar kritiškai pažiūrėti ir į tuos didžiuosius aktyvistus, kurie kalba, kad valstybė turėtų naudoti AK. Juk visą programinę įrangą reikia aptarnauti, net ir Microsoft ar Oracle programinę įrangą reikia aptarnauti, ką jau kalbėti apie mažiau ištobulintą AK. Ir tada manau turėtų paaiškėti, kad geriausiai AK supportinti gali tie patys jį siūlantys, taigi čia yra nemaži pinigai, o pinigai labai motyvuoja būti aktyvistų Aišku pinigai lieka šalies viduje, bet iš esmės užsienio kompanijos mokesčius juk irgi moka.
kestutisz 2012-05-27 00:59
Kas čia per tragedija - mokslo darbai iš user interfeiso (universitete!), su kalimu atmintinai? Pakeitus wordą iš "'97'ųjų like" į "10'tą" nereik perlaikyt, diplomas nenustoja galiot? ;) O šiaip neįsivaizduoju kam mokymo įstaigose mokamos langinės - na nebent vienas kitas kompas kaip pavyzdys, bet tada dar turi būti ir su MacOS, ir Chrome, ir koks MenuetOS ir t.t. Sulaužys ir neaišku kaip atstatyt? - krovimąsi iš tinklo galima gan nesunkiai būtent kokiam Linux'ui organizuoti.
Tomsonas1 2012-05-27 21:03
Na dėl to mokamas/ nemokamas tai nei už Ubuntu nei už LO nieko nemokėjau ir naudotis legaliai. suprantu kad nieko nebūna nemokamo ir sumoku netiesiogiai. Linux nepopuliarus dėl žmonių matymo inercios, dėl "nemokamų" piratinių programų, na o versle ir valstybiniame sektoriuje dėl "ne mano pinigai".
Anonymous 2012-05-27 22:09
O gal svarbiausia priežastis, kodėl AK nepopuliarus, tai kad bičiuliai nemokamai naudojasi windozėmis ir ofisais? Pasiūlykit kaimynui nusipirkti windows tam, kad jis būtų legalus - ir kuo baigsis? O jei būtų 30% galimybė, kad susimokėsi visą kainą ir baudą? Kaip tada elgtųsi win gerbėjai? Rizikuotų naudotis ofisu? Žmonės nesupranta idėjų; žmonės supranta tik kainas.
rwc 2012-05-28 19:23
Nors nekainuoja. Jeigu valdininkai už kiekvieną licenciją mokėtų iš savo algos - staigiai baigtųsi vindausai ir vordai.