Linus Torvalds viešai „pasiuntė” „nVidia“ (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bahuriux 2012-06-20 15:53
O tai ka jis pasakytu apie radeonus? Turbut isvis prasikeiktu.
Smėlis 2012-06-20 16:04
Pastaruoju metu panašu, kad nebesikeiktų. Pats nustebau kai mano Intel/Radeon hibridą pavyko paleisti ir veikė puikiai su visais perjungimais ir t.t. Plius ATI/AMD tinklapyje yra visi draiveriai pateikti. nVidia ar bent kažkokius oficialiai duoda, tai nežinau. Patirties neturėjau.
tux_mark_5 2012-06-20 16:12
Čia ne apie tai kalba eina. Esmė tame, kad AMD/ATI viešai dalina savo produktų dokumentaciją, pagal kurią kernelio developeriai gali suprogramuoti draiverius per daug nevargdami. Taip atsirado r300 ir r600 draiveriai ant linuxų. Tuo tarpu NVIDIA jokios dokumentacijos nesuteikia, dėl to atviro kodo draiverių kūrimas darosi problematišku: populiariausias atviro kodo nvidios vaizdo plokštėm skirtas draiveris buvo pagamintas reverse-engineering būdu - vadinasi, galima net kabinėtis ant tokio draiverio legalumo (nors NVidia pretenzijų dėl to nepareiškė). Iš vartotojo pusės viskas kitaip: tiek NVidia, tiek AMD dalina uždaro kodo draiverius savo tinklalapiuose. Ir ironiškai - NVidios draiveris yra pats geriausias (palaiko paskutines kernel/XOrg versijas, palaiko akseleruotą video dekodavimą ir t.t.; našumas dauguma atveju prilygsta, o kartais net ir lenkia windowsinį analogą). Tuo tarpu su AMD visai kitokia istorija - išėjus naujai vaizdo plokštei dažnai reikia laukti net kelis mėnesius, kol nauji produktai bus oficialiai palaikomi uždaro kodo draiveryje. Todėl interpretuojant Linuso pasisakymus, reikia nepamiršti, kad jis kalba grynai apie atviro kodo draiverių kūrimą, o ne apie uždaro kodo draiverius, kurie jam visai neįdomūs.
huashu 2012-06-20 16:16
Haha, pati turiu intel su radeon plokšte, anksčiau žiauriai lagindavo vaizdas, o pastaruoju metu įsirašiau linux - vaizdas nuostabus, tačiau kompas pradėjo labai kaist - 85 laipsniai, net ir daugiau... Teko vėl grįžt prie windows...
kestutisz 2012-06-20 16:20
Ir galbūt ne tik tiesigo video draiverius - šiais laiakis GPU, turint normalią dokumentaciją, gali būti gerokai įdomesnis programuotojui nei eilinis CPU. O be dokumentacijos, net su pačiu geriausiu draiveriu visoms įmanomom OS tai tik žaislas žaidimukam.
tux_mark_5 2012-06-20 16:36
Ne visai. Draiverio esmė išversti aukšto lygio API (pvz.: OpenGL, OpenCL, DirectX) į žemo lygio API/GPU kodą, kurį tik pats GPU supranta. Vadinasi, jei draiveris yra normalus, tai nereikia jokių dokumentacijų norint juo pasinaudoti, nes jis palaiko standartizuotus API, kurie visiem draiveriam vienodi. Dėl to tiek NVidios, tiek AMD vaizdo plokštės yra gana plačiai naudojamos serverių fermose, kur yra renderinami CGI filmų efektai ar animuoti filmai. Šiuo atveju toms firmoms žemo lygio dokumentacija, dėl kurios stygiaus Linusas ir kritikuoja NVidia, yra nereikalinga. Žinoma, NVidia ne vien vaizdo plokštes gamina - yra ir daugiau visokių produktų. Bet vaizdo draiveriai linuxam yra opiausia vieta, nes tiek audio, tiek tinklo/bevieliai draiveriai yra pakankamai gerai sutvarkyti, o vaizdo plokščių draiveriai vis dar sunkiai vejasi uždaro kodo analogus. Čia kaip kažkas minėjo, su kai kuriais open-sourciniais draiveriais labiau kaista vaizdo plokštė. Tai vyksta vien dėl to, kad power managamentas tiesiog juose nebuvo realizuotas ir GPU visą laiką dirba ties 100% apkrova.
sabotan 2012-06-20 16:39
Turiu laptopa su amd procu ir vga rodeon tai prasikeikt baigiu kai reikia driveriu jieskot kalbu ne apie vga driverius o apie kitu priedu driverius tuos vadinamus cheap set . O Nvidia driverei visi yra jos oficiolioje svetaineje
tux_mark_5 2012-06-20 16:45
Chipset draiveriai yra integruoti tiesiai į kernelį. Nieko ten papildomai instaliuot nereikia. Linuso tokia ir vizija yra - kad visi draiveriai būtų kernelyje ir nereiktų nieko papildomai instaliuoti bei veiktų viskas out-of-the-box. Be to, viena iš Linux distribucijų, Ubuntu, turi "restricted driver managerį", kuris leidžia automatiškai visus uždaro kodo draiverius parsiųsti ir instaliuoti - vadinasi, nieko iš niekur pačiam siųstis nereikia. Užtenka pasileisti tą managerį ir sudėti varneles prie rastų draiverių.
unytas 2012-06-20 17:14
49:58 isireiske jei kam idomu
Shinigami 2012-06-20 19:01
Turiu NVIDIA tai veikia kaip ir gerai ant ubuntu. Tvarkyklės 295.40 versija. Bet GPU temperatūra 91 laipsnis , o korpuso (BOARD) 68 laipsniai.
Darek 2012-06-20 19:23
o kokia korta pasyvi ar su ventiliatorium ?jaigu yra ventiliatorius pamegink padidint apsukas su nvclock
tux_mark_5 2012-06-20 19:31
Paržiūrėk nvidia-settings'uose (Powermizer skiltis), ar GPU nesėdi visa laiką maksimaliam performance lygmenyje (jų yra berods 3 ar 4). Jei taip yra, tai galima pakeisti performance lygį į žemesnį. Taip pat jei išjungtas "sync to vblank", tai irgi negerai bus (šitą arba per nvidia-settings arba per ccsm galima įjungti, nepamenu per kurį geriau), nes tuomet window manageris pieš tiek vaizdų per sekundę, kiek vaizdo plokštė temps, vadinasi, visą laiką bus 100% apkrova.
Architektas 2012-06-20 19:40
Sakyciau viska paaiskinai preciziskai tiksliai - saunuolis. Maniau jau man reikes ka nors brukstelt, nes kruva zmoniu ne taip supras esme
pld 2012-06-20 22:19
Render farm`uose nenaudojami GPU, visas renderinimas vyksta ant CPU, industriniai renderiai ala raytraceriai ar reyes renderiai sukasi ant cpu, unbiased RT raytrace renderiai geba naudoti GPU, bet anie yra per leti ir nelankstus shiuo metu.. tai filmu/animacijos industrijoj nenaudojami... taigi render node'as susideda ish cpu ir atminies... GPU cgi industrijoj naudojami pagrinde ant workstation'u, sli/crossfire setupai pagrinde padeda simuliacijom.. nvidios teslas naudoja etc fizikinem simuliacijom..
arvis911 2012-06-21 00:29
O kam tada naudojami nvidia quadro?
Darek 2012-06-21 00:33
nesu expertas bet manau su quadro dirba 3d max , maya , houdini ir tada renderina su cpu fermom
rwc 2012-06-21 07:49
100% pritariu Torvaldsui. Visi įrenginiai privalo veikti pagal specifikaciją. Galutiniam vartotojui svarbu, kad apskritai veiktų, bet developeriui - ne. OSS ideologijoje kiekvienas vartotojas yra potencialus developeris, todėl įrenginiai be atviros specifikacijos, be atviro suderinamumo sluoksnio (šiuo atveju - draiverių) yra verti tik supūti Kariotiškėse. Išties, daugumai vartotojų visiškai nesvarbu, kas stovi tarp WM ir GPU, tačiau neatleistina, kai WM GPU negali pilnai išnaudoti todėl, kad draiveris pasenęs, reikalauja bibliotekų iš kitos OS, tam tikros galimybės išjungiamos, jei paaiškėja, kad kažkokia draiverio funkcija yra saugumo vektorius ir t.t.. Tai yra, Windausistam ir Makistam gal dzin - vieni sėdi apšutę virusais ir perinstaliuoti OS jiems kasdienybė, kiti paprasčiausiai renkasi geležį iš vieno varianto. Visiems kitiems - no-op. Čia pagrindinė priežastis, kodėl ne vienas univeras, turintis didžiulį Linuxų klasterį (pvz., EPFL), darbuotojams duoda MacBookus. Užsikniso jų adminai palaikyti savo klasterizuotą Redhat versiją laptopuose, nors teoriškai ji turėtų būti ideali toje infrastruktūroje. Nemaža dalimi - dėl nVidia GPU nestabilumo, pažeidžiamumo, uždaro kodo draiverių nesuderinamumo ir kitų problemų (kaip čia kažkas minėjo, kaitimo).
teraxas 2012-06-21 10:10
Iš teisų, nėra ką daryti, tik patvirtinti Linuso, žodžius... Nvidia Linuxuose yra tikrai prastas variantas. Studijuoju tokioje aplinkoje, kur apie 1/3 visų mano kurso studentų naudojasi viena ar kita Linux distribucija ir žinau, kad turintys Intel/Nvidia hibridus reguliariai dėl to keikiasi ir Linuxus gali naudoti normaliai tik iš reikalo. Žinoma, tas problemas apeina, bet norėtųsi, kad to daryt nereikėtų. Tuo tarpu pats naudoju laptopą su AMD/ATI CPU ir GPU. Veikia puikiai, nekaista daugiau nei turėtų, o Ubuntu 100% veikia out-of-the-box. Kitame laptope su panašiu AMD/ATI variantu (tiek kad skirtu netbookams) - situacija ta pati. Veikia puikiai.
DonceLT 2012-06-21 10:54
Turiu Optimus savo kompiuteryje, NVidia Geforce 525M ir i3-2310M. Ant Windows 7 viskas aišku veikia su NVidia draiveriais(nes tokie yra), o Linux'e iš NVidia pusės to nėra - visuomet viskam naudojama NVidia plokštė, kas sukelia milžinišką kompo kaitimą ir baterijos eikvojimą. Tačiau nesunkiai pasileidau ant Ubuntu bei OpenSuse ir dabar kaip ir Windows'uose pagrinde naudojamas integruotas gpu, o tik nurodytoms programoms naudojamas Nvidios gpu.
pld 2012-06-21 11:36
Taipat workstatione, pagrinde realtime viewporto renderinima spartint kai dirbi su sudetingom scenom. ATI turi savo kazkokia FirePro serija, bet jomis mazai domejaus