Išprotėjęs biržos robotas pridarė milijoninių nemalonumų

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

punktyras 2012-06-25 16:32
Teisingai, robotus į šiukšlyną! Dar senovės romėnai sakydavo:
azotas 2012-06-25 16:42
o, gal galit kas paaiskint kokia verte sukuria tos visos birzos ? pvz treideris ? kokia is jo nauda valstybei? Ar cia kaip koks gamblingas bandai pirkt pigiau ir tikies, kad veliau iseis parduot brangiau ? Nenoriu apsimest labai durnu tiesiog man idomu.
punktyras 2012-06-25 16:52
Vertės nesukuria, pelnosi iš vertės pokyčių. Valstybei nauda - mokesčiai. Taip, tai visos prekybos esmė - pirkti pigiau, parduoti brangiau.
Laurynas19 2012-06-25 22:09
Pataisysiu, ne prekybos, o spekuliacijos. Prekyba, tai kai iš žaliavos pagamini produktą ir parduodi. Arba parduodi paslaugą. Kitaip sakant, padarai kažkokią naudą, kažkuriam individui ar individų grupei. O pirkimas pigiau ir pardavimas brangiau, yra tik spekuliacija, naudą gauna tik spekuliantas. Tačiau visapusiškai vadinti biržas, spekuliantų namais negalima. Kadangi iš dalies tai lyg ir investicija į korporacijas ir pan. Žodžiu ne viskas juoda ir balta.
loggo 2012-06-25 22:57
Na, tokios biržos padeda užtikrinti rancionalias rinkas - t.y., tam tikros žaliavos, valiutos ir t.t. kaina atitinka tuo metu visiems prieinamą informaciją būtent dėl to, nes yra didelis kiekis žmonių/robotų, kurie 'išnaudoja' kainų nukrypimus nuo racionalių normų. Jei nebūtų spekuliantų, kainos vėluotų keistis išėjus naujai informacijai. Kita "vertė" - tos biržos skatina tarptautinę prekybą: pinigų, obligacijų rinkos leidžia verslininkams skolintis pinigus ir juos investuoti į verslą, taip sukuriant vertę. Akcijų rinkos leidžia įmonėms rinkti kapitalą naujiems projektams ir t.t. Jei kalbėti apie antrines akcijų rinkas, kur vieni investuotojai pardavinėja akcijas kitiems, tai tokios rinkos netiesiogiai daro įtaką įmonių valdymui, kas po to pasireiškia įmonių veikloje (pvz., įmonių direktoriai priima tam tikrus sprendimus, kad įmonės akcijų vertė antrinėje rinkoje nekristų, t.y. akcininkų turtas nenukentėtų, nes direktorių atlygis ir tolimesnis darbas įmonėje tiesiogiai susijęs su akcijų kaina). Yra ir daugiau tų biržų egzistavimo 'prasmių'. Kitaip tariant, jei tos biržos būtų beprasmės, jų tiesiog nebūtų. O šiaip tai mano žinios šiuo klausimu yra tik anglų k., tai nepykit, jei neaiškiai išsireiškiau.
kionig 2012-06-25 23:09
Kadangi, mes ne senovės romėnai, o 21a. lietuviai prašyčiau išversti
immortallt 2012-06-26 01:58
Nu va ir nesuprantat naudos. Jei pagalvotumet geriau - suprastumet. Didzioji dalis vertybiniu popieriu priklauso fondams, kurie investuoja laikotarpiui ilgesniam nei metams. Kai kurie fondai investuoja desimtmeciais ir pan. Tie kurie investuoja trumpu laikotarpiu lygiai taip pat sukuria pridetine verte - jie sukuria likviduma, tai yra lengviau gali parsiduoti kai nori, kas yra VERTE. Taip pat kainos nustatomos rinkoje zymiai tikslesnes, tai yra labiau atsipindincios verte. (kaina nera lygu vertei) Spekuliantai taip pat padeda nustatyti rinkos verte isvestiniu priemoniu, kuriu nustatymas matematiniais skaiciavimais niekada nebuna tikslus, tik apytikslis. O zalos jie jokios nepadaro, nes jie turi tik labai maza dali vertybiniu popieriu. Cia tarybinis palikimas jums smegenis suka, kur buvo kalama i galva, kad spekuliantas yra zmoniu priesas, blogietis ir vos ne zmogzudys. Taip nera.
Hmz 2012-06-26 11:43
Pasakę A, pasakykime ir B - sukurdami likvidumą, spekuliantai lygiai taip pat sukuria ir likvidumo krizes, kai puola masiškai išsipardavinėti vieną ar kitą instrumentą.
Skeleton 2012-06-26 16:39
Pavienis "treideris" yra tarsi smegenų neuronas - priima sprendimus kur investuoti, t.y. kokia ekonominė veikla yra (tuo momentu) naudingiausia, asmeniškai už sprendimų teisingumą atsakydamas savo pinigais. Kolektyviai visi "treideriai" sudaro tarsi žmonijos ekonomines smegenis, kurios 99% laiko labai efektyviai funkcionuoja.