Šarūnas Laužadis. Renovuoti ar nugriauti?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Gedis 2012-07-23 14:49
Gan teisingas straipsnis.Dabar tik rėkia renovuokitės.Bet daugumai kainos už šilumą ne ką sumažėja.Bet pagrindinė problema yra-apvilkus namą,nebesimatys nieko.Šast,ir sugrius vieną dieną,nieko neįtariantiems gyventojams ant galvų.Apskritai,praktiškai visi daugiaaukščiai jau yra nusenę ir jiems gyvuot nebe daug liko.Rūpintis reiktų ne renovacija,o naujų namų statyba.
vvv2 2012-07-23 15:46
immortallt 2012-07-23 16:25
Sildymo saskaitas reikia lyginti ne litines israiskas, o MWh.
Nerkashis 2012-07-23 16:56
Tai kad daugeliui MWh, nesuprantamas išsireiškimas. Pasakai, kad renovavus sutaupysi tik 10lt ir aišku. Iš straipsnio, tai padėtis be išeities. Naujo buto neįpirksi, o seno neapsimoka renovuot. Tai ką daryt? Gasprom'as, turbūt, šypsosi į ūsą paskaitęs tokį straipsnį. Nejaugi neitų sumąstyt kokios priverstinės ventiliacijos? Kad ir pragręžus lauko sieną. Sudėti kelias žaliuzes į vamzdį ir nesušaltų butas.
immortallt 2012-07-23 17:20
Zinai, nusipirk nauja masina ir sutaupysi 50LT ant bako. Nusiperki nauja masina, kol tau ja atsiuncia, kuras pabrangsta 2x tarkim ir ne sutaupai 50LT, bet dar isleidi 100LT daugiau. Taciau, jei lyginsi sena su nauja pamatysi, kad sutaupai jau neben 50LT, o visus 200LT. Gaspromui rinka po truputi turi, tai yra privalo mazeti. Jei pereisim ant biokuro - lyginant su dabartinem kainom iki 50% pigiau. O kad biokuro pakanka ne tik sildymuisi, bet ir elektrai gaminti, ne karta info keliau. Susirasit patys jei noresit O siaip reikejo jau senai naikinti visas kompensacijas uz sildyma, lengvatini PVM'a ir t.t. Kodel as turiu kitiem finansuoti jo kiaura busta, kai pats tuo tarpu sukisau pinigus i nauja busta, kurio sildymo saskaitos miniatiurines. Pvz vidutine praejusios ziemos saskaita Vilniuje uz 60kv.m. gavos ~80-90LT. Kambaryje 20-22 laipsniai, kambariai vedinami. O del namu griuvimo, tai per renovacija, kiek zinau, turi inzineriai atlikti patikra ir nustatyti, kiek laiko dar gales laikyti konstrukcijos. Pagal mane, tai turetu but rengiamas istatymas, kuris privalomaja tvarka griautu nesaugius gyvenimui pastatus, nes tikrai niekas nepajudes, nes pensininkai tikrai neleis griauti.
Nerkashis 2012-07-23 17:30
Tokį įstatymą pramušt labai lengva. Tik kur dėt gyventojus? Aš tik už pabėgimą nuo dujų vamzdžio. Namie planuoju įsirengt kieto kuro pečių. Grįžtant prie temos, ką daryt tiems griūnančio namo gyventojams? Valstybė tikrai jiems nepastatys naujo daugiabučio.
immortallt 2012-07-23 18:29
Nerkashi, tai ju turtas, ne valstybes ir ju problemos, o ne valstybes. Ir renovacijai prisideda valstybe - cia jau milziniska subsidija. Kodel to negavo privaciu namu savininkai ? Jie lygiai tokie pat mokesciu moketojai ir moka uz dujas ne 9% PVM'a, o 21%, priesingai negu kad butuose gyvenantys. Esme ta, jei namas bus nepripazintas tinkamu, duodi tarkim 2 metus laiko susitvarkyti arba iskraustai privalomaja tvarka bei uzsuki/isjungi visus komunalinius ir uzdedi spyna ant iejimo duru. Nes laukti, kol koks namas nugrius - nereikia.
Nerkashis 2012-07-23 18:53
Visad maniau, kad daugiabutininko nuosavybė prasideda nuo durų į butą. Visa kita valstybinė. Žemė, ant kurios stovi daugiabutis ir aplinka, tai berods valstybinė? Na, bet kokiu atveju, tarkim, namas avarinės būklės. Niekas butų iš gyventojų nepirks. Tai kas jiems daryt? Retas kuris gali įpirkt kitą butą. Toli gražu neteisinu neveiklių gyventojų, kurie tik ir laukia subsidijų ar paramos iš valstybės.
immortallt 2012-07-23 19:10
Visos bendrosios patalpos yra bendrasavininku, tai yra visu buto savininku, o ne valstybes. Cia tarybiniais laikais gal taip buvo. O del zemes, na nezinau, kaip su senais namais, bet naujuose tai zeme yra visu buto savininku kartu - bendrasavininkai. Tad viskas yra privatu, o ne valstybine. Reiktu tai imusti kazkaip i visu zmoniu galvas, kad baigtu inksti ir tiketis, kad renovacija padengs 100%, nes tada tegul man nuperka nauja BMW M530, vietoj senojo.
Nerkashis 2012-07-23 19:25
Pritariu.
bla0 2012-07-23 19:44
" kaip pragmatikui man įdomios net ne specialistų nuomonės, bet jų žinios...
deivec 2012-07-23 20:54
kazkas pradejo dali tiesos sakyti.....
Vytax 2012-07-23 21:10
Na aš praeitą vasarą savo individualaus namo sienas apšiltinau. Tai išties esu patenkintas ir nelabai suprantu čia kai kurių skeptikų. Šilumos sutaupymai dideli, atsirandantis papildomas komfortas ir estetinis vaizdas.
Nerkashis 2012-07-23 21:23
Savo namą apšiltinęs aš taip pat pajutau komfortą. Bet straipsnyje buvo minėta, kad per esamus sienų įtrūkimus, namas ventiliuodavosi. Apšiltinus, uždaroma ventiliacija ir namas pūna. Nuosavas namas, tai ne penkiaaukštis, statytas paskubom.
immortallt 2012-07-23 22:23
Turbut zmones pamirsta, kad namus reikia vedinti atidarius langus, nes priprate gyventi kiauram name. Tai ne namo problema, o zmoniu nesugebejime naudotis ir priziureti savo turta. Tevai pries kelis metus daresi remonta name - namo apsiltinimas su ipurskiama puta i oro tarpa, nauji langai, nauji radiatoriai ir vamzdziai - efektas pakankamai ryskus buvo. Zenkliai (galbut net iki 50%) sumazejusios sildymo sanaudos ir padidejusi temperatura. O kas del daugiabuciu renovacijos, tai draugas, kurio nama renovavo nesenai - patenkintas. Problema, kai niekas nesirupina is namo gyventoju, kad projektas apsimoketu gyventojams ir kai pasisamdo pacius pigiausius bei tikisi, kad darbus atliks gerai.
Nerkashis 2012-07-23 22:33
Teko ne kartą daugiabutyje keisti instaliaciją. Mačiau ne vieną įtrūkusią sieną. Kas ir norėta straipsnyje pasakyti. Pirmiausiai reikia žiūrėti ar verta tą namą renovuoti. O vėdinti patalpas - būtina. Dar geriau nuolatinė ventiliacija. Gal net su rekuperatoriumi. Bet tokią sistemą daugiabutyje įrengt, manau, nerealu.
Arthuras 2012-07-23 22:47
Ventiliacija atidarant langus yra DIDELIS karvašūdis. Statytuose namuose ventiliacija ir buvo "numatyta" per mikro plyšius, tarpus. Susidedant plastikinius langus, apsišiltinant ta ventiliacija dingsta ir namas pūna bei pelija. Bet vis vien, renovacija tikrai atsiperka ir yra verta atlikti.
immortallt 2012-07-24 00:40
Sudintis nereikia, taip gyvena normalus zmones ir niekas jiems nepelija. Ar tau rankos nukris jei per diena 1-2 kartus langa atidaryti reikes ? Patinka pridvisusiam ore sedet ? O tarybiniais laikais niekas ten nebuvo skaiciuota. Tie namai pelijo ir taip, kiek prisimenu bute, kuriame gyvenome iki kol man buvo 6 pelesis buvo ir peciukas elektrinis veikdavo visa ziema, nes salta buvo (jau buvo nepriklausoma Lietuva kokie 3-4 metai). Jo rekuperatorius butu gerai... Bet deja deja, net naujuose daugiabuciuose jo neideda zarazos - taupo.
HardAxe 2012-07-24 01:14
šiaip renovaciją reikia pradėti nuo šildymo sistemos. kai kiekvienas mokės už tiek, kiek prišildo ir langai visur pasikeis į normalius, ir apie sienų šiltinimą galvoti pradės... aš būčiau už šildymo sistemos renovaciją su skaitiklių įvedimu, o tada žmonės jau tegul galvoja... Beje, 196x statyti namai kokybiškesni, tapesni už 198x-199x statybos. Dar nebuvo išmoke tauyti darbininkai Užtenka pažiūrėti į užlopytų skylimų skaičių. Tačiau 196x daug prastesnis išplanavimas.
Arns 2012-07-24 08:46
HardAxe, ko norėti,apie 196x metus dar vis buvo atsigaudinėjama po karo, nes nemažai žmonių po jo jau nebe grįžo į kaimus, o į miestus. Taigi ir išplanavimas nei šis nei tas. Nuo 197x, kai prasidėjo didysis statybų bumas, vadinamasis TSRS "aukso amžius", pastatų kokybė ir nebebuvo planuojama šimtmečiams statyti. Kitas reikalas, pats išplanavimas atitiko to meto realijas. Sakykim mažos virtuvės. Buvo tikima kad žmonės nebe labai ką gamins, papusryčiaus, nes pietus valgys darboviečių valgyklose, na o vakarienė mieste, leidžiant laisvalaikį su draugais ar šeima.