Ko studentui negalima daryti socialiniuose tinkluose  (6)

Jauni žmonės mažiausiai nori, kad jiems būtų taikomos kokios nors taisyklės. Tačiau socialiniai tinklai jiems perša šiokį tokį atsakomybės jausmą, nepaisant to, ar jie mokosi vidurinėje, ar baigia universitetą, rašo JAV leidinys „Mashable“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Svarbiausia, kad neatsakingas elgesys socialiniuose tinkluose gali sugriauti jūsų perspektyvas, įgyjant išsilavinimą, ir turėti neigiamos įtakos jūsų ateities karjerai, nekalbant jau apie žalą, kurią jūs galite padaryti kitiems. Tačiau daugelio tų negatyvių padarinių galima išvengti ir padaryti tai nėra labai sudėtinga.

„Mashable“ išskyrė 10 elgesio socialiniuose tinkluose klaidų, kurių studentams reikia išvengti vien dėl to, kad svarbiausa net ne „atsakomybė“. Ir turima omeny ne tik tai, kad nereikia savo dėstytojų kviesti į draugus „Facebooke“. Bendravimo aplinkybės socialiniuose tinkluose turi daug niuansų, jie skiriasi priklausomai nuo situacijos, mokyklos arba vartotojo.

1. Negalima viešinti savo neteisėtos veiklos įrodymų

Moksleiviai ir studentai dažnai eksperimentuoja su įvairiais dalykais ir medžiagomis. Tačiau jei jūs įkeliate vaizdo įrašą, kuriame matosi, kaip rūkote marihuaną arba daužote šiukšlių dėžes, tai jums gresia ne tik išmetimas iš mokyklos, bet ir baudžiamoji atsakomybė – kitaip tariant, padariniai, kurie gali turėti įtakos jūsų gyvenimo kokybei. Netgi jeigu jūsų puslapis yra uždaras pašaliniams, bet kuris jūsų bičiulis gali atsisiųsti šį vaizdo įrašą ir išsaugoti jį savo kompiuteryje, o vėliau tai panaudoti prieš jus.

Bet kokiu atveju, būtina vieną arba du kartus per metus įdėmiai peržiūrėti visą jūsų turinį ir informaciją, patalpintą socialinių tinklalapių puslapiuose. Tokiu būdu, jums neteks aptikti ir trinti nuotraukos, kur dar paauglystės laikais jūs darote ką nors neteisėto, prieš einant į darbo pokalbį.

2. Negalima engti kitų

Šiais laikais patyčios – pati rimčiausia problema mokyklose. Žiaurus elgesys ir šiurkštūs žodžiai gali sukelti smurtą, savižudybes, depresijas ir diskriminaciją tarp studentų.

Kai studentas socialiniuose tinkluose, tinklaraščiuose ir forumuose šaiposi, tyčiojasi iš kieno nors, rizika gali būti nepamatuojama. Tam studentui gresia ne tik išmetimas iš universiteto, bet ir baudžiamasis straipsnis.

3. Negalima peikti savo dėstytojų

Engimo ir patyčių sąvoka gali būti taikoma ne tik santykiams tarp studentų. Studentai, kurie šiurkščiai atsiliepia apie savo dėstytojus (arba publikuoja jų nepadorias nuotraukas), taip pat labai rizikuoja. Galų gale, dėstytojai taip pat turi teisę į privatų gyvenimą ir pagarbą.

Neigiamų komentarų apie dėstytojus viešinimas gali būti prilyginamas tam, kad jūs paimsite mikrofoną ir visiems paskelbsite apie ketinimus sudeginti tiltą – juk niekada nežinote, ar kuris nors iš profesorių neturės lemiamo balso, kai skirstys studentus į stažuotes arba turės įtakos priimant į darbą.

Taip pat reikia būti atsargiems, viešinant informaciją apie jūsų mokyklą arba dėstytojus, kuri jums gali pasirodyti nekenksminga – niekada nežinai, kieno jausmus tai gali užgauti.

Vieno universiteto dėstytojas Danas Farkas pateikė pavyzdį iš savo gyvenimo.

„Vieną kartą aš atšaukiau paskaitą ir keli iš mano studentų apie tai parašė „Tweeteryje“, išreikšdami nepaprastą džiaugsmą. Tačiau jie nežinojo, kad aš atšaukiau paskaitą todėl, kad mano žmona pateko į ligoninę. Aš iki šiol piktinuosi, kai apie tai prisimenu“, – teigė jis.

4. Negalima publikuoti smerktinos informacijos iš jūsų mokyklos kompiuterių

Daugelyje mokyklų įsigaliojęs draudimas bet ką daryti interneto tinklalapiuse, tiesiogiai nesusijusiuose su mokslais. Dažniausiai prie šio draudimo priskiriami ir bet kokie veiksmai socialiniuose tinklalapiuose, ypač, jei tie veiksmai smerktini (pavyzdžiui, įžeidinėjimai arba pasityčiojimai). Ir negalvokite, kad niekas nepastebės, jeigu jūs tuose tinklalapiuose ką nors rašysite – daugelyje mokyklų veikia sistemos, kurios padeda atsekti vartotojo IP-adresą. Kitais žodžiais tariant, jus esate nuolat stebimas.

5. Negalima publikuoti konfidencialios informacijos

Šis patarimas bus naudingas bet kuriam socialinių tinklų vartotojui, ne tik studentui. Tačiau jauni žmonės yra itin pažeidžiami interneto-grobuonių ir asmeninių duomenų vagių.

Viešųjų ryšių specialistas Jennifer Newman Galluzzo papasakojo įspėjančią istoriją: „Praėjusį savaitgalį mano dukterėčia, kuri šiuo metu yra vienuoliktokė, paviešino savo pamokų tvarkaraštį „Facebooke“. Ji tiesiog jį nufotografavo ir patalpino tinklalapyje, nes jai norėjosi pasidalinti savo jausmais su draugais – tame pačiame lape buvo jos medicininio draudimo numeris, moksleivio pažymėjimo numeris, vardas, pavardė, gimimo data ir kita asmeninė informacija. Aš iškart paskambinau jos motinai ir pranešiau apie tai, o ji man atsakė: „Visi vaikai taip daro!“ Aš vos nenualpau“.

Tik pagalvokite, kaip lengva dalintis informacija „Facebooke“. Jeigu kas nors iš draugų patalpins šią nuotrauką savo puslapyje, ši asmeninė informacija taps prieinama visiems – ir čia jau net nebūtina būti programišiumi. Būtent taip lengvai galima pavogti asmeninius duomenis.

6. Negalima per daug detaliai rašyti apie savo buvimo vietą

Taip pat, kaip ir asmeninių duomenų apsaugos atveju, stenkitės nelabai tiksliai rašyti apie savo buvimo vietą. Nepaisant to, kad jūsų tėvai, tikėtina, tai įvertintų, tačiau tokio pobūdžio „skelbimai“ suteikia galimybę „grobuonims“ jus stebėti. Niekada socialiniuose tinkluose nerašykite, kad jūs esate namie arba kur nors išvažiavote.

Socialinių tinklų analitikas Bradas Hinesas pataria: „Socialiniuose tinkluose geriausiai neskelbti apie savo buvimo vietą, jeigu esate vienas, arba tuo atveju, jei palikote savo namus be priežiūros“.

7. Negalima meluoti, sukčiauti arba užsiimti plagijavimu

Įsivaizduokite: jūs įtikinote dėstytoją perkelti kursinio darbo pridavimo laiką, nes privalote savo „sergančią“ močiutę nuvežti į ligoninę. Vietoj vizito pas močiutę jūs keliaujate į „Foo Fighters“ koncertą – „Facebook“ tinkle jūs rašote viešai apie koncertą, įkeliate nuotraukas iš koncerto per programą „Instagram“. Nenustebkite, jei jūs sugrįšite iš koncerto ir aptiksite, kad jūsų kursinis darbas įvertintas žemiausiu balu.

Tas pats ir dėl melo apie jūsų profesionalius arba akademinius pasiekimus, kai kalbama apie universitetą arba stažuotę. Žmonės bando prisikasti iki tiesos. Be to, jie tikrins jūsų profilį socialiniuose tinkluose, ar jūs nesukčiaujate ir ar neužsiimate plagiatu.

8. Negalima grasinti susidorojimu

Grasinimas susidoroti su vienu arba keliais žmonėmis – bet kokiu atveju labai sudėtinga situacija. Netgi anoniminio, beprasmiško grasinimo publikavimas abejonių keliančiame tinklalapyje arba forume, kur daugybė pašalinių žmonių, gali kelti grėsmę. Ir kai tik valdžia nustatys, kurioje vietoje kilo grasinimas, ji turi teisę pradėti tyrimą.

Studentas, vardu Alexanderis Songas, tinklalapyje Reddit parašė apie savo ketinimus „užmušti pakankamai žmonių, kad tai pakliūtų į nacionalines žinias“. Policija surado šį jaunuolį ir areštavo jį pamokų metu, nepaisant to, kad jis neturėjo jokio ginklo. Kitais žodžiais tariant, socialiniai tinklai – tai ne ta vieta, kur galima dalintis savo nelaimėmis arba žiauriomis mintimis. Geriau aptarti problemas su mokyklos psichologu.

9. Negalima publikuoti savo neprofesionalumo įrodymų

Nepaisant to, kad jūs esate mokslo įstaigos mokinys, kuris ieško darbo vietinėje kavinėje, arba universiteto absolventas, siekiantis karjeros, jūsų puslapis socialiniame tinkle turi liudyti apie jūsų atsakingumą.

„Kai ėmiausi ieškoti darbo, ištryniau iš savo profilio visas abejotinas nuotraukas, kurios buvo padarytos mokymosi universitete metu“, – pasakoja Kristina Barkovski, neseniai baigusi universitetą. – Ištryniau visas abejotinas nuotraukas, kurias tik galėjau rasti“.

Nepriklausomai nuo to, ar naujos įmonės darbuotojai pasinaudos Google paieška ir patikrins jūsų asmeninį puslapį socialiniame tinklalapyje, tikimybė, kad jie norės ką nors apie jus sužinoti, pakankamai didelė. Kartais net per daug asmeninė informacija, patalpinta socialiniame tinkle, gali sukelti abejonių potencialiam darbdaviui. Šiuolaikinėje epochoje idealus yra profesionalus profilis.

„Kai aš matau potencialų darbuotoja, aš visada atkreipiu dėmesį į tas vietas „Facebook“ profilyje, kurios yra pasiekiamos visiems“, – pasakoja „What's Next Marketing“ vice prezidentas Ryanas Cohnas. – Mano praktikoje buvo du atvejai, kai atsisakiau įdarbinti universitetinį išsilavinimą turintį žmogų. Jie abu turėjo pakankamai daug žinių ir patirties, ir jeigu ne tos nuotraukos, aš būčiau pakvietęs juos į darbo pokalbį“.

10. Negalima publikuoti informacijos apie jūsų emocinį susijaudinimą

Visi mes kartais sakome ir darome dalykų, dėl kurių vėliau gailimės. Sugebėjimas veikti neapgalvotai yra žmogaus prigimtyje. Tačiau tada, kai tai įmanoma, sustokite minutėlei ir pagalvokite apie tai, kaip jūsų pareiškimas gali paveikti jus supančių žmonių saugumą, jausmus ir dvasinę pusiausvyrą – net gi jei tai būtų jūsų priešai. Pykčio proveržiai gali dalinai nuraminti, tačiau tai tik minutę trunkantis malonumas, kuris nevertas tos potencialios grėsmės, kurią jūs sau keliate. Sustokite akimirkai, giliai atsikvėpkite, pagalvokite ir persikraukite.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(1)

Komentarai (6)