„Intel“ ir AMD procesoriai planšetėms nepalaikys „Linux“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

- 2012-09-18 11:52
Cha cha. Tai ką, linuksistai? Vis dar norit visko už GPL'ą ir nemokamai? Hint - mokama distribucija = apmokami darbuotojai = kokybiškas softas = įtakinga interesus ginanti kompanija = normalus suportas iš hardwaristų.
Darek 2012-09-18 11:57
http://apcmag.com/linux-now-75-corporate.htm http://radar.oreilly.com/2008/10/linux- ... h-1bn.html
Evaldas 2012-09-18 12:08
Darbuotojai apmokami. Tik gaunam nemokamą produktą.
- 2012-09-18 12:09
Dar kartą - cha cha. Kur distribucija už kuklią 50 € kainą, kuri su savim atsigabentų visus non free komponentus, būtų stabili ( cha cha - mandriva iškart atkrenta), palaikoma VISŲ PĮ kūrėjų , kurie apskritai kuria Linuxams (cha cha - mandriva atkrenta antrąkart, Ubuntu) + PĮ diegimas BŪTŲ įmanomas ir be interneto (Cha cha - atkrito VISOS distribucijos) ??? Dar norėčiau naujos, o ne nusenusios sistemos. Mandriva atkrenta trečią sykį... Cha cha ... Graudu. O tu čia pasakoji, kad kernelis vertas milijardo. Su vienu kerneliu nieks nedirba. O taikomųjų PĮ Linuxuose nerasta.
Neodan 2012-09-18 12:38
to - : Dauguma Linux distribuciju gali pilnai suinstalinti ir be interneto. Ar to padaryti neimanoma tik todel, kad tu to nezinai? Siaip manau, kad gan greitai bus parasytas modulis Linux branduoliui kurio deka linuxai prades veikti ir ant tu nauju procesoriu. Siaip M$ cia bando zaisti nesvariais budais, nes jis nesugeba sukurti nieko padoraus kas naturaliai pritrauktu vartotojus. (-;
Uogienius 2012-09-18 12:51
Įdomu ar Europos Komisijos snaus tada, ar imsis antimonoplinų tyrimų
mch0lic 2012-09-18 13:32
Paremontuos brandulį ir viskas veiks čia tik laiko klausimas...
kroitus 2012-09-18 13:37
Kadangi tau akivaizdžiai nusispjaut, kokius argumentus kas tau pateikia, tai nieko neaiškinisu, o tiesiog pasakysiu, ką daugelis, manau, nori - gal geriau patylėk, jei nieko neišmanai, ir neapsimetinėk protingu.
kestutisz 2012-09-18 14:51
Tai kaip supratau naudoti gi nedraus, tiesiog "nesuportins" (o labai jau daug hw gamintojų Linux suportino iki šiol?) Juolab, jei jau chipsetai orientuojami į planšetes, vadinasi stengsis prakišti ir androidinių įrenginių gamintojams, o Androidas vaje vaje - visgi Linux pagrindu.
rwc 2012-09-18 16:24
Baisiai čia reikia Intelio palaikymo linuxams, ypač planšetėms? Yra galų gale tokie žaidėjai kaip IBM, Oracle, Google, ARM - niša neliks neužpildyta. Šiaip ar taip, nei Intel, nei AMD niekad negarsėjo mobiliais CPU, kurie, lyginant su jų desktopiniais "pusbroliais" turėtų ką nors gudriau nei numušti dažniai ir apkarpyti kešai. Beje, pavyzdžio OSS OS, kurio nebūtų galima pilnai suinstaliuoti iš DVD, USB arba LAN (vėlgi, priešingai nei Windozių - kitaip nebūtų tokių projektų kaip nLite, vLite).
edgarasl 2012-09-18 18:42
Vėl nešvarūs Microsoft žaidimai. Subsidijuoja procesorius. Iš pradžių bando 'lockiinti' asmeninių kompiuterių rinką su UEFI, kas jiems nepavyko. Dabar bando 'lockinti' planšečių rinką, kas jiems irgi nepavyks. Laiko klausimas kada linux branduolys gaus atnaujinimą šitiems procesoriams.
deivec 2012-09-18 18:53
hmmm....kaip taip Linux nereaguoja i rinka ?
edgarasl 2012-09-18 18:55
Neperšokęs duobės nesakyk "op". Vis dėl to Intel teiks suportą Androidui (a.k.a Linux): http://www.itworld.com/hardware/295714/ ... ps-tablets
Vytax 2012-09-18 20:33
Intel ir Microsoft padėtį rinkoje nusako va šis grafikas: http://www.businessinsider.com/wintel-monopoly-2012-9 Wintel monopolis sparčiai bliūkšta. Ir natūralu, kad šio burbulo dalininkės pradeda užsiimti protekcionizmu tam, kad išsaugotų viena kitos kailį. Bet kaip rodo istorija tai dažniausiai gelbsti tik labai trumpu laikotarpiu. O linux'as moka labai gerai prisitaikyti prie visko. Bus poreikis ir atsiras tos specialios procesorių tvarkyklės, jei ne su Intel pagalba, tai atvirkštinės inžinerijos būdu, kad ir kaip tai sudėtinga bebūtų.
Anonymous 2012-09-18 21:10
Tai matyt linux didesnis konkurentas, nei jie viešai sako - jei jau taip elgiasi
Shinigami 2012-09-18 21:25
Kaip Clover Trail chipa pritaikė win8 taip žada sukurti platformą skirta tiktai Linux/Android sistemai. Bet tokiu atveju win8 nebus optimizuota šiai sistemai. Dėl ko win8 liks ant ledo, jei planšečių gamintojai pasirinks Linux skirta platforma, o ne Clover Trail.
lmn 2012-09-18 23:59
Ojektyvumo dėlei reikia pastebėti, kad langinės oficialiai instaliuojasi iš USB nuo Win7. http://emea.microsoftstore.com/UK/en-GB ... nload-Tool Greitas pagogolinimas sako, kad visais tavo išvardintais būdais neišeis instaliuoti ReactOS (neužsikrauna per tinklą), Aros (neradau kad kam būtų pavykę per tinklą), GNU Hurd (nepalaiko USB). Kalbant apie straipsnį - gal pavadinimas per daug grėsmingai suformuluotas, lyg Linux ten neveiks. AMD sako, kad veiks, o Intel netgi testuoja įrenginius su Tizen ir Android. Galų gale Intelis pats ir nuportino Androidą x86 platformai, matyt, naujiesiems procesoriams http://www.pcadvisor.co.uk/news/mobile- ... its-chips/ O nepalaikymas pasireikš specifikacijų neskelbimu ir draiverių nerašymu (tuose procuose dar GPU integruos). Kadangi, bent jau Intel procesoriaus naujovės susijusios su energijos taupymu, Linux tose planšetėse bus bevertis. Microsoft su Intel susitarė, kad energijos taupymo specifika neskelbiama: http://arstechnica.com/information-tech ... inux-zone/
Kilgoras Trautas 2012-09-19 11:51
Man kažkaip keistai atrodo ta masinė paniką ar pasipiktinimas, o kai kuriu forumo dalyvių pasitenkinimas (nors iš visu OS, Linux palaiko didžiausia spektrą visokios įrangos). 1. Manau, kad problemos čia absoliučiai nėra. Paprasčiausiai MS nutarė išleisti savos "gamybos" (specifikacijų) procesorių saviem produktams (kaip ir Apple A4-A5), tik jo nepavadino MS vardu. Pati rinka kurioje dalyvaus šie produktai yra užimta kitu rinkos žaidėjų ir MS kartu su intel ir AMD laukia dar labai sunkus darbas atriekti bent dali šios rinkos. 2. Manau, kad MS toks elgesys parodo, kad labai bijoma su kitais programinės įrangos gamintojais žaisti visiškai atviromis kortomis. Jei bijo vadinasi gerbia Analogiška situacija buvo 1996 kai MS pajuto tokiu kompanijų, kaip red-hat staigu augimo bumą ir inicijavo uždaras, patentuotas ACPI specifikacijas desktop kompiuteriuose. (Tarp kitko, kaip ir šiuo atveju energijos valdymas pasitelkiant os) 3. Tai visiškai nereiškia, kad intel ar AMD "nusisuko" nuo linux, manau paprasčiausiai MS jiems davė "užsakymą" pakonkuruoti naujoje rinkoje. O MS atžvilgių manau būtu labai nemalonu, sukišus didelius pinigus į tokios rinkos įsisavinimą, kad jiems trukdytu kokie nors Canonical su Ubuntu. 4. Niekas gi nedraudžia ir Canonical užsakyti pas intel ar AMD procesorius su savomis ar atviromis energijos valdymo specifikacijomis. O gal ir pačios Intel ir AMD kompanijos išleis tokius procesorius tik su atviromis energijos valdymo specifikacijomis. Manau priklausys nuo to kaip jiems išviso seksis toje rinkoje konkuruoti su ARM. 5. IMHO vis tiek kaip minimum kažkas padarys Reverse engineering'a ir linux veiks su šiomis MS energijos valdymo specifikacijomis. Aišku jei kas panorės išleisti produktus ant šių procesorių ir juos parduoti Amerikos rinkoje gali būti patampyti po teismus
rwc 2012-09-22 12:24
. Taigi summa summarum, koks iš šio susitarimo nuostolis vartotojams? Jokio! Bėda - Inteliui ir AMD. Bėda - programeriams, kurie turės pasirinkti barikadų pusę(-es). Entuziastams, kurie vis dėlto užsimanys Debiano planšetėje - pasaulis neapsivers. Jie šiaip ar taip arba yra pripratę nepirkti neveikiančių kartoninių žaisliukų (winmodemai, aifonai, dabar prisidės ir planšetės), arba poreikį ieškoti work-aroundų priims kaip asmeninį iššūkį.
lmn 2012-09-23 23:28
! Kaip tik neseniai teko apsispręsti - tabletė ar netbook'as. Netbookas, nes galiu instaliuoti norimą OS. Ant planšečių labai norėčiau išbandyti Gnome3 bei E17 (pvz. Bodhi linux su E17: http://www.youtube.com/watch?v=JlOjW93LITE ). Ir taip, aš noriu turėti galimybę instaliuoti programas iš repozitorijų. Kas mėgsta KDE, manau, laukia Vivaldi planšetės ( http://shop.open-slx.com/product.php?id ... &id_lang=1 ), o nekantriausieji jau nusipirko pigesnį ZeniThink C71 ir susiinstaliavo patys ( http://opentablets.org/topic/13-install ... e__pid__70 ). Aš noriu planšečių, prie kurių prijungęs USB laikmeną užsikraučiau live linux ir galėčiau nuspręsti, kurią distribuciją įsidiegti. O jei nepatiktų noriu galėti įdiegti kitą distribuciją. Netinka variantai "Pirmas porą savaičių hackeriai pasikompiliuos kernelius, paskui reverse-engineerins", o aš skaitysiu kilometrines instrukcijas kaip crosscompile'inti kernelį ir visą Ubuntu userland'ą. Noriu įmesti į SD gatavą "image" ir jį užsikrauti. Noriu, kad tai būtų paprasta, be jokių maikrosoftinių kliūčių.