"Google" nori "Android" vientisumo, tačiau "Alibaba OS Aliyun" laiko atskira platforma  (5)

Kaip jau rašėme anksčiau, kompanija Acer atšaukė savo išmaniojo telefono A800 CloudMobile debiutą Kinijoje – šis įrenginys turėjo dirbti su operacine sistema Aliyun, tačiau dėl Google spaudimo (grasinant atsisakyti palaikyti Acer mobilios platformos Android atžvilgiu) numatyta prezentacija buvo atšaukta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po to "Google" pabandė paaiškinti visuomenei savo poziciją šiuo klausimu, tačiau jos pareiškimas tapo eiliniu faktu to, jog "Android" nėra visiškai atvira ekosistema. Štai paieškos giganto pareiškimas: „Suderinamumas – "Android" ekosistemos širdis, tai garantuoja bendrą aplinką kūrėjams, gamintojams ir vartotojams. nesuderinamos "Android" versijos, tokios kaip "Aliyun", silpnina ekosistemą. Visi aljanso "Open Handset Alliance" (OHA) nariai turėtų dalyvauti vienos "Android" platformos kūrime ir netiekti rinkai nesuderinamų "Android" produktų. Tai, beje, nėra kliūtis OHA nariams dalyvauti konkuruojančiose ekosistemose“. Taip pat vienas iš aukščiausio lygio "Google" vadovų Andy Rubin pareiškė: „Mes buvome labai nustebę, perskaitę "Alibaba Group" strategijos direktoriaus Zeng Ming žodžius: „Mes norime sukurti kinų "Android" fenomeną“, tuo tarpu praktikoje "OS Aliyun" turi pagrindines "Android" bibliotekas ir, be jokios abejonės, yra išvestinis "Android" produktu“. Šie pareiškimai leidžia aiškiai suprasti, jog "Google" ketina priešintis "Android" atšakų pasirodymui, kurie „išplauna“ platformą ir padalina vartotojus. Visai logiška – tokia politika leido "Android" suderinamiems įrenginiams pavyko pasiekti jau 500 mln. vienetų ribą. Problema slypi tame, kaip sužinoti, ar yra platforma suderinama su "Android", o gal ji yra visiškai atskira (nors ir kurta "Android" pagrindu) operacinė sistema. Pavyzdžiu gali tapti "Amazon" planšetinių kompiuterių "Kindle Fire" linija. Šie įrenginiai dirba "Android 4.0 Ice Cream Sandwich" pagrindu, tačiau ši OS nėra neturi oficialios prieigos prie "Google Play" ir kitų paieškos giganto pasiūlymų. Tokiu būdu, mes galime stebėti situaciją, o kartu ir kaistančias aistras. Kinų internetinio giganto "Alibaba", kuris stovi už "OS Aliyun", teigimu, situacija, panaši į "Kindle Fire", stebima ir "Aliyun" atveju. "Alibaba" paskubėjo atsakyti į "Google" pareiškimą, įkasdama paieškos gigantui dėl bandymo kurti uždarą platformą: „Operacinė sistema "Aliyun" nėra "Android" ekosistemos dalis, todėl, žinoma, "Aliyun" nėra ir neturi būti suderinama su "Android". Ironija tik tame, jog kompanija, kuri nuolat kalba apie atvirumą, sukūrė ir palaiko uždarą ekosistemą“. Tokiu būdu, panašu į tai, jog organizacijos "Open Handset Alliance" nariai, kuri kuria ir plėtoja "Android", sutinka su tuo, jog būtina palaikyti "Android" vientisumą, kad galų gale laimėtų visi. Narystė organizacijoje tokiai kompanijai kaip "Acer" nėra kliūtis dirbti su kitomis operacinėmis sistemomis (Windows Phone, Firefox OS, Tizen, Bada ir t.t.), tačiau reikalauja plėtoti tik vieną "Android" platformą.

Taigi "Alibaba" kalba, jog jos operacinė sistema nėra "Android", o "Google" tvirtina, jog yra. Tai privertė kinų kompanijos tarptautinių korporatyvinių reikalų viceprezidentą John Spelich užduoti visai logišką klausimą: „Galbūt kažkas paprašys "Google" pateikti "Android" apibrėžimą?“

Įdomi ir dar viena aplinkybė: kodėl kinų "Haier", kuri yra OHA aljanso narė ir taip pat gamina išmaniuosius telefonus su "OS Aliyun", nesulaukia spaudimo iš "Google", kaip mūsų jau minėta "Acer"? Apie "Amazon" čia kalbėti nederėtų, kadangi ji nėra šio aljanso narė.

Vienaip ar kitaip, tačiau "Acer" bei  potencialiai kiti OHA nariai, yra tarp dviejų ugnių. Ši situacija taip pat kelia apie "Google" planus kinų rinkoje, kur "Alibaba" labai stipri. Deja, panašu, jog "Acer" teks peržiūrėti savo strategiją išmaniojo telefono "CloudMobile A800" atžvilgiu vienoje iš didžiausių pasaulyje rinkų. Galbūt greitu metu teks konstatuoti, jog "Acer" įrenginys gaus platformą "Android 4.1 Jelly Bean"?

FACEIT.LT – IT Naujienos
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: