Jonas Kubilius: kam švaistyti laiką darbams, kuriuos gali padaryti mašinos?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

MindaugasV85 2012-10-10 20:30
Drįsiu paprieštarauti - ne namų ruošos darbus turėtų atlikinėti mašinos, o darbo vietoje turėtų "sėdėti" mašinos, kad žmogus galėtų "tvarkytis namuose", t.y. dirbti sau, o ne vardan ekonomikos. Žinoma patys namai apskritai yra pervertinama "vertybė". Gerai, tu čia dirbi, valgai, miegi, ilsiesi nuo aplinkinių ir t.t... Grįžęs į namus tu tarsi atsiriboji nuo to "viešo" gyvenimo. Bėda ta, kad dažnai nutinka taip, kad tuose namuose praleidi didžiąją dalį savo laisvalaikio. Vaikystėje į namus užbėgdavai tik "įsimesti kąsnį į burną" ir atgal skuosdavai į kiemą pas draugus. O dabar tik darbas, namai ir savaitgalio laukimas, kad pailsėtum nuo darbo. Gal būt daugelis pasakys, kad tu esi labai geras ir atsakingas, jeigu gavęs iškvietimą čiumpi įrankių dėžę ir leki remontuoti prakiurusio vamzdžio, bet aš manau, kad tu pardavei savo laisvę. Sakysite, kad labai gerai, kai yra tokių žmonių, niekada negali žinoti kada vamzdis prakiurs pas tave, o aš pasakysiu, kad vamzdžiai apskritai neturi prakiurti - geras daiktas tarnauja ilgai ir patikimai. Geram daiktui reikia daug pinigų? Geram daiktui reikia ne pinigų, o žaliavų ir gerų technologinių procesų apdirbant tas žaliavas. Geri įrengimai kainuoja daug pinigų? Geram įrengimui pagaminti reikia tik daugiau laiko ir geresnių žaliavų... Suku link to pačio Veneros projekto - monotoniškus darbus gali atlikti šiandieninės mašinos. Žmonės turėtų kurti mašinas, o ne dirbti jų vietose (apie ką ir kalba J.Kubilius). Gal būt investavus "visus pinigus" po 10-ies metų mums užtektų kas dieną dirbti po 2 valandas, kad galėtume pavalgyti, kad turėtume ką apsirengti, kad turėtume kur patogiai ir šiltai išsimiegoti, kad galėtume keliauti, kad galėtume nevaržomi užsiimti savo hobiais... O dabar didžioji žmonijos dalis dirba vien tam, kad patenkintų primityvius fiziologinius poreikius ir papildytų "anų" kišenes, kurie ir taip nebežino ką su tais pinigais veikti. Žino tik vieną - jiems reikia darbiečių ir nereikia tokių projektų vien tam, kad patys išliktų viršūnėje ir sau galėtų leisti daugiau nei pastarieji. Aš pats dirbu prie įrengimų kūrimo ir tikrai matau, kaip pinigai stabdo jų patikimumą. Taupydamas priimi blogesnius technologinius sprendimus, taupai ant geresnės įrangos ar medžiagų. Ir žinoma kai visur yra konkurencija, tai "š" aš tau padėsiu sugalvoti geresnius sprendimus jūsų technologiniam procesui realizuoti - tu uždirbsi, tu ir galvok. Nėra tarpusavio bendradarbiavimo! Gal Petras jau turi patirties šioje sferoje ir tau nebereikia išradinėti dviračio iš naujo. Aišku Petras savo intelektualinę nuosavybę gina taip stabdydamas technologijų progresą. Matau, kad išsiplėčiau be jokios aiškios galutinės minties. Tai pabaigai pasistengsiu apibendrinti: bendraukit, dalinkitės ir nesureikšminkit popieriaus lapelių
kionig 2012-10-10 20:46
Žmonės be darbo išdurnės... Mašinos vis dar neturi galingo AI, todėl teks mąstyt ir daryt viską patiems. Robotas daržo nesukas, nors prie to dirbama. Taigi pakolkas mašinų galimybės ribotos tiek AI pajėgumais, tiek elektros resursais.
MindaugasV85 2012-10-10 21:17
Keista kaip mokykloj per vasaros atostogas durniais netapome Mano kaimynai po kelis metus nedirbę yra, nors nei pijokai, nei narkomanai. Ir tikrai nenudurnėjo - daugiau mažiau susirasdavo veiklos. Aš kažkaip labai primityviai viską įsivaizduoju: renkama komanda pradėti gyvenimui Marse... Ar mums reikės bankininkų, pardavėjų, teisininkų ir t.t... Ar stengsimės surinkti tokią komandą, kuri sugebės kuo efektyviau panaudoti planetos resursus ir pakloti lovą ateities kartoms. Na jie juk negaiš laiko stovėdami prie konvejerio ir rūšiuodami detales, o tam reikalui sukurs įrengimą, kuris tą darbą padarys už juos. Beje kas yra AI?
Wolfy 2012-10-10 21:32
AI (Artificial intelligence) - dirbtinis intelektas. P.S. Kas per mąstymas, kad žmonės be darbo išdurnėti gali. Kaip tik tada turi marias laiko ir gali veikti, kas patinka.
MindaugasV85 2012-10-11 22:24
Tai jei pvz. projektuojant produktą būtų atsižvelgiama į pilną jo gamybos automatizavimą, tai manau pakankamai gerų rezultatų būtų galima pasiekti (jei neskaičiuotume pinigų ir laiko) http://www.youtube.com/watch?v=muLmD_7DANw Mano manymu daugiausia problemų kiltų su įvairių resursų išgavimais. Kita vertus daugelio jų jau turbūt yra tiek, kad užtektų rūšiuoti "šiukšles" ir jas perdirbinėti.
ledas 2012-10-25 19:03
Ger. Jonai, jūs teisus dėl "sunkių, nuobodžių" darbų, bet tie žmonės, kurie nesugeba, neturi talento dirbti mokslinėje srityje arba sakykim protui imlioje srityje, viską automatizavus - bus nustumti tiesiog į pražūtį, nes kaip jie išgyvens ? Dabartinis pasaulinis nedarbas yra ne dėl "Krizės" -- dėl nesustabdomo automatizavimo pramonėje.
ledas 2012-10-25 19:11
Dar pridėčiau, kad "protinis" darbas irgi laikina paduoda, nes apie 2030m įsigalint AI, šimtų brangiai apmokamų programuotojų nereikės -- užteks Amazon, Google AI Cloud ir kavos pertraukėlės tam, kad sukurtumėte bet kokį grandiozinį IT projektą. Taip neliks Bug'ų , bet neliks ir programuotojų.