Interneto istorija Lietuvoje: kodėl mes turime greičiausią internetą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

kestutisz 2012-10-12 12:16
Į "istoriją" kažkodėl nepateko pagrindiniu spyriu į teo užpakalį buvę pusiau ir visai "namudiniai" tinkliukai (tarkim iki dabar išgyvenę kabelių tarp namų karaliai Dokeda, tie patys Baltneta ar Omnitel ir daugybė smulkesnių tiekėjų per WIFI), dar iki DSL įsigalėjimo siųlę geresnius greičius. Jau neskaitant to paties Skyneto nuo kurio Teo ir nusižiūrėjo idėją, kad vartotojai visai nori didelių greičių netgi namie (kas galėjo pagalvot)
g3n1us 2012-10-12 12:44
Proto bokšte, ta tavo dokeda ir yra MegaNET, apie ją jau rašė straipsnį. Be to MegaNET perparduoda TEO internetą.
kestutisz 2012-10-12 12:52
Aš labiau apie tą dalį "DSL atvėrė kelią spartaus interneto plėtrai Lietuvoje, tačiau dar didesniems greičiams pasiekti reikėjo pereiti prie šviesolaidžių." - visiškas briedas, didesni greičiai tikrai jau buvo iki DSL, DSL buvo tik Teo desperatiškas bandymas išgelbėti telefono linijas miestuose, kur juos jau buvo suspardę kiti konkurentai turėję jau ir 100mbs lan'us į daugiabučius (ar per orines linijas su degančiais portais, ar per optikas rūsiuose per tų pačių teo šulinius)
lizunas 2012-10-12 13:26
Apie kokį tu laikotarpį čia rašai? Beje, kiek tuo metu skynet, meganet aprėpė teritorijos su "greitais" tinklais ir kiek TEO su DSL, ADSL?
rwc 2012-10-12 14:37
MegaNET, Dokeda, Parabolė orientavosi į namų vartotojus miegamuosiuose rajonuose. Kaune visas studentamiestis (įskaitant privačius butus) jungėsi tiesiai prie LitNet turbūt dar kokiais 96 metais. Kokiais 2000-tais turbūt 80% namų ūkių daugiabučiuose turėjo plačiajuostį internetą, o įmonės vis dar jungėsi per dial-up - ir, beje, dažniau ne per Taką, o per Omnitel. Nekantriai laukėm, kol Teo įves DSL centre, ir tegu tik jie neaiškina, kad padarė kažkokią revoliuciją. Kainos verslui kosminės, patikimumas ir greičiai žemiau kritikos. Dar 2003-ais mokėjom Omniteliui už dial-up paslaugas, nes centre tai buvo vienintelė alternatyva trūkinėjančiam monopolistiniam DSL. Grįžtant prie MegaNET'ų, tai ir dabar jie pernelyg nesistengia kabeliais užraizgyti privačių namų kvartalų - neapsimoka. Kaune rasi ne vieną rajoną, kur be Zebros pagausi nebent Mezon. Beje, tokių kvartalų su 10 privačių namų yra ir pačiuose miegamųjų rajonų centruose, kur 40 Mb/s nieko nebestebina. Dar apie straipsnį. Atrodo, kad autorius nelabai supranta, ką rašo. Istorinės datos gal ir teisingos (nors kai kurias man norėtųsi pora metų paankstinti - kiek pamenu, kai kurias technologijas naudojau gerokai anksčiau, bet ne esmė). Na, kad ir toks: kaip 3 MB failas atitinka 25 Mb? Pirma, nuo kada failų dydžiai matuojami megabitais (teoriškai įmanoma, bet šiaip megabitai naudojami tik junginyje Mb/s). Antra, 3MB duomenų perduoti, priklausomai nuo technologijos ir tinklo apkrovimo, gali nepakakti nė 30Mb srauto (paprastai neapkrautame tinkle laikoma 1B=10b).
ezg 2012-10-12 14:48
3 * 8 = 24Mb. Pasidomek skaitmenines informacijos matavimo vienetais ir suprasi, kad bitus galima matuot ir failu dydziam ir tinklo pralaidumui, nera jokio skirtumo. 1 baitas yra 8 bitai ir tiek, taigi tas vertimas is 3 i 25 is esmes yra teisingas. O ta pati tinklo pralaiduma sekmingai galima matuot baitais, ne bitais, esmes tai nekeicia.
kas 2012-10-12 14:50
Teo iš vis paskutniai ką nors padarė ir jie merdėjo, net nebuvo jiems ko lygintis kol jie nenusprendė šviesolaidžio diegti. Pvž pirmi vilniuje kažką padoresnio pradėjo daryti SKYneta (5nki kontinentai), įsikūrė šeškinėj raudonam pastate širvintos 2001metais, atsimenu tada tik keli namai turėjo 1megabaitai/s greitį, tai buvo kažkas iš už fantastikos ribos. Telekomo dsl'as net netraukė iki "naminių chebros" kokybės, kurie buvo baltnetas, technetas ir pan. namudiniai projektai. Jie čia tik neseniai pradėjo "vytis" nes pamatė, kad numirs ir užsirauks po to kai pasklido gandai jog skyneta nebepirks triubų į užsienį iš teo o savo darys.... taip kad straipsnis yra akivaizdžiai subjektyviai parašytas.... nežinau kodėl.. nu žinau bet tipo nežinau...
g3n1us 2012-10-12 14:59
Ką jūs čia svaigstat, dokeda ir yra meganet, jie keitė firmos pavadinimą gal keturis kartus ir nebuvo ten jokių 100megabitų tinklų, nes iš pradžių dėjo įrangas su 10megabitų, o tik vėliau pradėjo keisti į šimtą megabitų, galų gale pagrindines magistrales pradėjo keisti į šviesolaidžius. Va kažkur tuo metu ir teo pradėjo savo šviesolaidžių tiesimus į daugiabučius. TEO dabar vedžioja šviesolaidžius į nuosavus namus, bet prie to daug prisidėjo valstybės projektai. Dėl megabaitų ir megabitų neskyrimo, tai išvis patyliu. Koks skirtumas kas daugiau nutiesė kabelio? DSL pasiekiamas praktiškai visur, o greičiai siekia iki 12megabitų. O tai jau yra gan neblogai.
kestutisz 2012-10-12 15:04
Net tik, kad neapsimoka, bet kartais ir praktiškai neįmanoma kiek teko kažkada girdėti apie vieną tokią nelabai gražią strategiją kaip vienas toks tiekėjas praktiškai tampa laidinio ryšio monopolinku - naujame kvartaliuke išperkamas sklypukas dėžei ir tampama sklypo bendrasavininku, be kurio sutikimo neįmanoma vykdyti kasinėjimo darbų. O saviem kabeliam jeu nebetiesia plačių šachtų (nes jas pagal privatizavimo sąlygas privalu išnuomoti to pageidaujantiem), tik mažytį vamzduką savai optikai į kurį daugiau niekas netelpa. Aš bent dviejose gyvenvietėse šalia Vln buvau susidūręs su situacija kai internetas/televizija minimi kaip privalumai, bet praktiškai yra privalomi, nes statytojas yra įsispareigojęs, kad kiekvienas namas bent 3 metus tom paslaugom naudosis ir tą įsipareigojimą mielai perkelia į namo pirkimo sutartį :)
Borland 2012-10-12 15:07
Ne ta norėjo pasakyti. Siunčiant duomenis siunčiami ne tik duomenų bitai, bet visokie headeriai ir t.t. dėl to jei tavo failas yra 3*8 bitų, tai duomenų viso bus išsiųsta daugiau. Todėl jei tavo failas 3 MB tai dar nereiškia, kad siunčiant 24 Mb/s greičiu, failas nukeliaus lygiai per 1 s. Jis keliaus ilgiau.
g3n1us 2012-10-12 15:21
Tarkim ryšys uždelsė 25milisekundes iki susijungimo su serveriu... Bet jei failas 3GB, tai apie tai, ką tu kalbi prailgins siuntimą nebent mikrosekundėm, o ne milisekundėm. Straipsnyje buvo tik orientacinis ir bendrai supratimui skirtas pavyzdys. Ir išvis, kas per durnelis turėtum būti, kad straipsnyje pradėtum gilintis į tai, čia nebent tik ale "protingas" komentatorius gali "bandyti" pasirodyti protingiausias iš visų. Čia gerai tinka vienas posakis: "Iš didelio rašto išėjo iš krašto."
ezg 2012-10-12 16:07
Kiek tu headeriu prisides 24MB failui? 1kb? Toks "didelis" duomenu kiekis, tikrai neprailgins siuntimo laiko juntamai.
rwc 2012-10-12 16:29
, taip. Labai daug prie interneto plėtros prisidėjo tarybinė infrastruktūra, kurią tiesiant buvo negailima šachtų pločio su mintimi, kad ateityje būtų galima pratempti daugiau kabelių, kad juos būtų paprasčiau prižiūrėti ir negalvojant, kad kada nors valstybinei įmonei atsiras konkurentų.
lithium 2012-10-12 16:45
Kai kur NEMOKAMAS LitNet internetas vis dar yra, greitis pakankamai neblogas ( siunčiant is Lietuvos būna iki 10MB), tik pakankamai dažnai lužineja.
qriuqriu 2012-10-12 20:37
keistas straipsnis, i klausima: kodel? visgi neatsake o ir prioritetus ne toj pusej sukabino..
g3n1us 2012-10-12 23:36
Daugelis valstybių neturi tokių vidutinių greičių, kaip pas mus DSL. Aš tai norėjau pasakyti.
rwc 2012-10-13 02:25
, nebent čia priskaičiuoji Afriką ir Š.Korėją. Plius, kai kur nėra galimybių nutiesti net kokybišką DSL (Aliaska, Alpės), o kai kur tiekėjai tiesiog turi monopolį, ir broadband'o kainas nerealiai užlaužia (ta pati JAV su savo AOl'ais ir vietiniais provaideriais). Galų gale, žiūrėkim vartotojų poreikius. Prieš porą metų MegaNET'ą downgradinau į pigiausią planą, 10Mb/s, berods - ir jo man vis tiek per akis. Serverius statau nebe namie, o nuomojamame VPS'e arba cloude (asmeninius - nemokamuose clouduose), filmų jei ir siųsčiausi - tai tik retenybes, kurių šiaip ar taip "gerai užmaitintų" torrentų nerasi - tad "paskutinė mylia" nėra stabdis. Youtube puikiausiai veikia, Futuramą irgi realiu laiku žiūriu. Kam man daugiau? Be to, mano WiFi labai daugiau per du aukštus netraukia - max. 36Mb/s. Dar primeskim, kad didelėje dalyje (turbūt čia tiktų "daugumoje") išsivysčiusių valstybių vartotojai nesisiunčia torrentų - ar iš baimės, ar kad paprasčiau nusipirkti, tad kam jiems broadbandas? Susimokėti Paypal'ą, paskaityti Wikipediją ir per modemą galima.
g3n1us 2012-10-13 11:50
rwc, aš ir nesakau, kad 10 megabitų yra prastas internetas, priešingai, sakau, kad net DSL didesnius greičius išspaudžia... Žinoma, nėra viskas taip gražu, kaip norėtųsi, nes kaimuose teko girdėti, kad vos vieną megabitą išspaudžia...
rwc 2012-10-13 16:23
, tai gyvai jutūbės be buferizavimo nepažiūrėsi, bet spręsti pingo problemas platinant kanalą ne išeitis. Pas mus įmonėje megabodo limitas specialiai įkaltas nežinomiems įrenginiams ir nežinomiems išoriniams IP ir kol kas per keletą metų neoficialūs skundai sklando tik kai keli kolegos vienu metu sugalvoja pasižiūrėti Youtube (lyg darbinis inetas būtų tam skirtas). Kitka, be reikalo dievini tą DSL. Problema ne su greičiais ar technologijomis - bet, kaip ir anksčiau minėta, su monopoliu. Kaimuose (ir net didžiųjų miestų "aklosiose zonose") vienintelė alternatyva - Mezon ir mobilus internetas (jei traukia). Tačiau nelimituotas, padorios kokybės mobilus ryšys visgi yra santykinai brangus (daugumoje valstybių tai būtų normali kabelinio ryšio kaina, kuri mūsuose nudempinguota). Tuo Teo ir naudojasi. Teo puikiai žino, kad dėl kaimų ir kelių privačių namų miestuose mobilaus ryšio tiekėjai nesiplėšys, o kabelinio - neinvestuos. Palaiko patenkinamą kokybę už įkandamą kainą ir nieko nesiruošia tobulinti. Neužtenka megabito? Bandyk ieškot - gal Vodafone po 60 Lt kabins, gal Omnitelis pasiūlys "net" 10 GB kepurę "tik" už 50 Lt..
stiklas 2012-10-13 17:16
Ir kas čia keisto? Teo ne labdaros organizacija, kad i vienkiemį tiestų šviesolaidį. Visame pasaulyje tas pats, kur apsimoka, ten nutiestas, o jei tau patinka gyventi ramybėje, toli nuo miesto tai susitaikyk ir su tuo, kad ir greitoji pas tave ilgiau važiuos, ir žiemą kelio nieks neskubės nuvalyti ir juo labiau šviesolaidžio neprives iki durų.