Lietuvos ateitis be atominės elektrinės – kokia ji?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

wolas 2012-10-15 17:21
Reiktų surengti dar vieną referendumą - "Ar perpilant žmonėms kraują, naudoti kraujo priemaišas xxx ar ne?" kaip pasakys tauta taip ir darysim.
vvv2 2012-10-15 17:28
straipsnį.
T 2012-10-15 17:38
Ta AE jokios nepriklausomybės neduos, tik dujas pakeis uranas ir finansiniai įsipareigojimai. Kai kurie argumentai už AE: Ekologiškai švari; Elektros kaina mažiau įtakoja kuro kaina. Kai kurie prieš: Šią sekunde net esant jos kainai 18 centų už 1 kWh bus brangesnė nei perkame iš Rusijos; Nutraukus urano tiekimą jai reikėtu elektros; Avarijos tikimybė.
wolas 2012-10-15 17:47
Labai bijau. O tu šiaip manai, kad turi bent lašelį kompetencijos spręst ar reikia mums tos elektrinės ar ne? (sorry jei esi koks super ekonomistas, o ne šiaip studžius ar dar kas), bet eilinis Lietuvos runkelis neturi nė lašo kompetencijos šioje srityje, čia turi spręst prityrę Lietuvos ekonomistai(kurie gauna atlyginimus dabar neaišku už ką) ir dar bala žino kas, bet ne Lietuvos eiliniai runkeliai tokie kaip tu ar aš.
Fostil 2012-10-15 17:54
Politiku gobsumas, plaunant milijardus litu. Man slykstu net paziureti i dabartines aferas uzdarant IAE, tai baisu net pagalvot kas desis su naujos AE statybom; Valstybes skola, kuria turesiu ismoket iki pat senatves su kosminem palukanom.
Tas_pac 2012-10-15 18:05
Baisiausiai tai kad bus su šita elektrine kaip su valdovų rūmais, dėl to daug kas ir balsavo prieš. Nėra visiškai jokio pasitikėjimo valdžia, kad ir kokią patys išsirenka.
enternald 2012-10-15 18:39
IAE aferos nėra tokios vienašališkos, įmonė turėjusi tvarkyti atliekas pasiplovė ir su didžiojo rytų kaimyno pagalba. Jei smirda kvepuoti nebaigsi. Politikus reikia tvarkyti ir stebėti, o ne svarbių projektų atsisakyti. Sutinku, kad VAE gali baigtis ir neskaidriais dalykais. Tas pats su ekologiniais ir kitais projektais, subsidijos labai gardus kąsnelis. Lietuvos skola progresavo baisiai, bet ji yra proto ribose, palyginus su kitomis ES šalimis. Elektrinės kaina taipogi ar ją statysime ar ne vienaip ar kitaip sumokėsime per svetimą ar alternatyvią elektros energiją. Šiuo metu Lietuvai svarbūs projektai būtų dujų terminalas ir vietinės reikšmės elektrinės bei vėjo parkai: atominis projektas panašu, kad žuvo.
Arthuras 2012-10-15 19:13
Kaip tai neduos nepriklausomybės? Kurą galima pirkti iš kitų valstybių nei Rusija, tai viena. Dujas ar taip, ar taip turėsim pirkti laivais, kitaip vis tiek paliksim priklausomi nuo Gazpromo. Taip, perkam pigiau iš Rusijos. Kol kas. Sugalvos rusai kainą kelt. Ką tada? Vėl šiknon lįst, kad pigiau parduotų?.. Kada žmonės supras, kad su rusais reikalų geriau turėt kuo mažiau?..
kurmis 2012-10-15 19:39
Ateitis. Elektros kainą viršyja 2 litus/kWh, elektros gamyba ir tiekimas nepastovus dėl atsinaujinčių šaltinų.
Rukis 2012-10-15 19:49
O GAL geriau reikėjo pirma nusitiest elektros linijas iki vakarų Europos, o po to žiūrėt ar reikia, ar nereikia AE? Debiloidai
andriulis 2012-10-15 20:53
Kazkaip niekas nekalba apie tai, kad ne politikai statys sita atomine, o japonai. Net negalima lyginti tokio projekto su valdovu rumais ar kitu brudu. Reikia mastyti taip! Kiek Hitachi pastate atominiu? Kiek statybu metu jos isbrango? Ir suprasim, kad japonams pabrangimas yra neigiamas irasas i ju CV. Isbrangus atominei milziniska suma, daugiau nei viena salis pasaulyje nepirktu is ju tu reaktoriu. Baimes pagristos valdovu rumais, bet manau sitoje vietoje japonas butu saziningesnis. Kas del uzdarymo, tai galim greitai pasidometi kam priklauso NUKEM? Rusams? Tai elementarus pagaliu kisimas i ratus.
Otto 2012-10-15 21:34
O gal statom iš karto tris AE, ką ten su viena? Kur dėsim elektros energiją? Ogi paskui sugalvosim. Juk ir dabar nebus kur dėti, o pirkti niekas nenorės, nes pašonėje bus sočiai pigesnės, iš kitų AE. O jei rimčiau, ar nevertėjo rinktis mažesnės galios? O "ne" pasakiau todėl, kad kai kuriems suskiams atrodo, jog visa tauta kvaila ir užteks Čekuolio pasakos, kad visi plotu rankomis. Taigi, proto bokštai, duokite realius skaičius tautai, tada nereiks priekaištauti.
sigitas69s 2012-10-15 21:36
Taigi apie tai jau daug daug metu kalbeta ir kalba- rezultatu jokiu, juk cia lietuvele?
wolas 2012-10-15 22:23
Man labai įdomu kur šalis nukeliautų jei kiekvieną klausimą spręstų "forumų ekspertai" įvairias referendumais Tokie klausimai ne mūsų nosims. Tik būtų neblogai, kad valdžia bent jau pasirinktų normalius ekspertus ir viskas į "balą" nekristų. O dabar naudoja tokius subinlaižiavimo technika prieš rinkimus? ar kokia prasmė tą referendumą rengti tai ir nesuprantu.
Xdmin 2012-10-15 22:54
Prasides statybos, baigsis pinigai, ir tada susisiksim reputacija dar ir pries japonus. Lietuviai visada ras budu kaip pinigus praplaut, net per televizija kiek kartu rode, net parodo kas blogai ir kas kaltas, ir visiems pofik, lyg nelieciamuma koki turetu. Siuo metu manau reiktu kuo maziau skolintis, nes tik gaunam pinigu iskart jau plauna juos kas nors. O skolas atiduodam tai mes.
richmondas 2012-10-15 23:00
Iš planuojamos 1350MW galios Lietuvai tektų apie 500MW. Ir tiek vargo, problemų, investicijų bei rizikos dėl tokios santykinai nedidelės galios. Dabartinė Lietuvos (Elektrėnų) elektrinė dirbdama visu pajėgumu gali generuoti 1800MW galią. Taip, brangu dabar ten gaminti elektrą, todėl ji ir dirba rezerviniu ir bazinio elektros gamintojo režimu. Geriau vystyti vėjo ir biokuro jėgaines, ir nesunkiai priartėsim prie tų 500MW. Aš asmeniškai nesutinku su dabartine sistema, kad skatinant saulės elektrinių statybą, jos supirkimo kaina subsidijuojama iki visiškai nekonkurencingos ~1,40Lt/KWh kainos. Reiškia, ne laikas jai dar. Nesvarbu, kad "žalia". Turi būti ir "protinga" kaina.
infoguru 2012-10-15 23:03
O tu skiri vaikuti milijonus kainavusį abejotinos vertės muziejų nuo mažiausiai trims kartoms šimtams aukštos kvalifikacijos žmonių darbo vietas suteiksiančio projekto kuris atsipirks po keleto metų ir kuris produktą kur čia, pas mus, o ne Kinijoje, ne Rusijoje ar kur kitur? Jau nekalbu apie statybos metu atsiradusias naujas darbo vietas. Ką dabar dėl tokių trumparegių kaip TU dirbs tie žmonės? Ką jiems pasiūlysi? Gal į Angliją važiuoti?
Nerkashis 2012-10-15 23:05
Japonai montuos patį reaktorių ir pagalbines jo dalis. Montuos tai, ką jie sukūrė. Na, o statybos ir kiti panašūs projektai liks mūsų "statybininkams" ir jų prarabams Vat čia ir prasidės dar vieni atominiai valdovų rūmai. Dėl NUKEM. Toks įspūdis, kad pasamdėm firmą, kuri pjauna grybą ir mums gerai? Toks jau dirbtinis mūsų purkštaujimas, kad net ES juokinga.
Arns 2012-10-15 23:45
Jei taip greitai atsipirks, tai gal tegu tikintieji tuo susiburia į kokią asociaciją ir investuoja ten savo pinigus? "Vilniaus prekyba" irgi neatsirado iš kart su 100 parduotuvių ir žinomu vardu. Tik kažkodėl tas "neabejotinai sėkmingas" projektas nesusilaukia nedidelių investuotojų? Jei atsipirkimas geras, tai ne LT vyriausybė turėtu ieškoti paskolos, o patys bankų investuotojai turėtu siūlyti savo paslaugas, gi galėtu investicinių fondų klientams pasiūlyti puikius rezultatus ir atsipirkimą žadantį paketą.
T 2012-10-15 23:52
O jei rusai kaip tik sumažins dujų kainas?