10 ateities prietaisų kovos dėl geriausiojo titulo (Video)  (6)

Kasmet ateities buitinius prietaisus kuriantys įvairių šalių dizaino studentai, dalyvaujantys tarptautiniame konkurse „Electrolux Design Lab”, šiemet stengėsi išplėsti juslių spektrą, kurios pasitelkiamos ne tik gaminant ir ragaujant maistą, bet ir įvertinant produktų šviežumą bei keičiant aplinką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarp dešimties finalininkų pateko ne tik tradiciškai dizaino tradicijomis garsėjančių šalių, tokių kaip Danija ar Norvegija, studentų darbai, bet ir kino, brazilo, australės, naujazelandiečio, meksiliečio, ispano, rumuno ir lenko sukurtos idėjos. Į konkurso trisdešimtuką iš 1,2 tūkst. dalyvių atrinkti Vilniaus dailės akademijos studentų Vilniaus Dringelio ir Barboros Adamonytės koncepcijos į finalą atrinkti nebepateko.

1: SmartPlate

Šalis: Rumunija/Jungtinė Karalystė

Dizaineris: Julian Caraulani

Mokykla: Koventrio Universistetas

“SmartPlate” – tai išmanioji lėkštė, prie vaizdo, kvapo, skonio ir faktūros pojūčio pridedanti paskutinį iš penkių jutimų - garsą. Ji skirta apdoroti maistą ir paversti ji garso bangomis. Ši lėkštė turi bevielį ryšį su mobiliuoju įrenginiu ir, įvairiapusiškai išanalizavusi patiekalui panaudotus ingredientus, atidžiai parenka muzikos natas, harmonijas ir ritmą. Vartotojas gali ne tik klausytis, bet ir sąveikauti su receptais, juos komponuodamas.


2: ICE

Šalis: Ispanija

Dizaineris: Julen Pejenaute

Mokykla: Valensijos politrechnikos universitetas

ICE yra daugiafunkcinis šviestuvas, galima naudoti ir virš valgomojo, ir virš gaminti skirto paviršiaus. Reguliuojant intesyvumą ir apšvietimo spalvą, jis gali būti naudojamas kaip pagrindinė lempa, prisitaikanti prie kiekvienų vaišių atmosferos. Tačiau norintiems sustiprinti įspūdžius, šviestuvas sukuria interaktyvų foną, kuris reaguoja į judesius ir sukuria dinaminius ryšius tarp objektų, esančių ant stalo. Naudojamas virtuvėje ICE gali nuskenuoti ingredientus ir pasiūlyti patiekalus, kuriuos galima pagaminti iš turimų ingredientų. Šeimininkas taip pat gali naudotis gausia receptų, kuriuos pažingsniui padiktuos ICE, baze.


3: Mo'Sphere

Šalis: Meksika

Dizaineris: Yunuén Hernández

Mokykla: Industrinio dizaino tyrimų centras UNAM

Maisto gaminimą smagiu daro jaudulys ir nuotykių dvasia, lydinti kūrybos procesą, todėl “Mo'Sphere” leidžia vartotojui eksperimentuoti su skoniais ir pojūčiais, pasitelkdamas molekulines technologijas, kurios iki šiol buvo prieinamos tik besilankantiems 5 žvaigždučių restoranuose. Šis molekulinės virtuvės prietaisas gaminimui naudoja fizikines ir chemines reakcijas. Rezultatas? Staigus užšaldymas, putėsiai, želės ir netgi maistinė vata.


4: Spummy

Šalis: Brazilija

Dizaineris: Alexandre de Bastiani

Mokykla: Paranos katalikiškasis pontifiko universitetas

“Spummy” yra molekulinės virtuvės prietaisas, kuris pasitelkdamas nano technologijas, sukuria visų įmanomų skonių ar jų kombinacijų valgomąsias putas. Šį prietaisą įkvėpė Ferranas Adrià - skoninių putų išradėjas, kuri jų dėka tapo geriausiu metų restoranu keturis kartus iš eilės. Turėdamas neribotas skonių kombinacijų galimybes, tai puikus įrankis norintiems padaryti įspūdį. Su “Spummy” 5 žvaigždučių virtuvė tampa įmanoma kiekvienuose namuose.


5: Treat

Šalis: Australija

Dizainerė: Amy Mon-Chu Liu

Mokykla: Kvinslando technologijos universitetas


Tree + Eat = Treat


“Treat” apjungia klasikines maisto saugojimo technologijas (pvz. vakuuminį įpakavimą) su moderniomis mobiliosiomis technologijomis, kad būtų pasiekta tobulas šviežumas ir patogumas. “Treat” išmaniu būdu įspėja šeimininką apie besibaigiančio galiojimo maisto produktus.


Pirmiausia „vaisius“, kuriame laikomas konkretus produktas, pakeičia spalvą, signalizuodamas, kad galiojimo laikas arti ribos arba baigėsi. Prie „Treat“ galima prisijungti mobiliąja programėle ir nurodyti pašildyti patiekalą kol sugrįšite.

6: Impress

Šalis: Naujoji Zelandija

Dizaineris: Ben de la Roche

Mokykla: Meisio Universitetas

Kiek kartų palikote maisto likučius šaldytuve ir apie juos pamiršote, kol po savaitė radote juos sugedusius? “Impress” pilnai pakeičia maisto saugojimo šaldytuve būdą. Šis ateities šaldytuvas patiekalus ir gėrimus laiko matomoje vietoje, todėl jūs visada atsiminsite į darbą susiruoštus priešpiečius ar lengvai surasite ko užkrimsti naktipiečiams. Kai jo lentynos tuščios, “Impress” nešaldo ir taupo energiją, jei jame mažiau produktų.


7: Tastee

Šalis: Danija

Dizaineris: Christopher Holm-Hansen

Mokykla: Danijos technikos universitetas

Ar norėtumėte tokio subtilaus skonio pojūčio kaip profesionalus šefas? “Tastee” yra skonio indikatorius, naudojamas gaminimo metu ir skaninant patiekalą. Jis yra panašaus dydžio ir formos kaip įprastas šaukštas, tačiau turi esminį skirtumą – jis ragauja už jus. Naudodamasis žmogaus skoniui prilygstančiais receptoriais, “Tastee” pasako, ko trūksta patiekale ar galbūt kuo dar jūs galėtumėt netikėtai jį pagardinti. “Tastee” padeda pagaminti tobulai subalansuotą, skoniais turtingą patiekalą jūsų ir šeimos malonumui.


8: Easystir

Šalis: Norvegija

Dizainerė: Lisa Frodadottir Låstad

Mokykla: Norvegijos mokslo ir technologijų universitetas

“Easystir” yra specialus patiekalų maišytuvas, prie kurio šeimininkui nereikia kišti net rankų: maišymą užtikrina magnetai, veikiami indukcinės kaitlentės. Dėl to šio prietaiso nereikia įkrauti, keisti baterijų ar įjungti jo į elektros tinklą. Prietaisas prisitaiko prie bet kokio puodo, o šeimininkas gali nustatyti norimą maišymo greitį. Jį galima plauti indaplovėje, o jo laikymui pakanka tiek pat vietos, kiek ir bet kuriam kitam virtuviniam įrankiui.


9: Memory

Šalis: Kinija

Dizaineris: WenYao Cai

Mokykla: Guangdong Industry Technical College of China

Mažas, tačiau svarbus malonumas daugelio žmonių gyvenime, yra savas barista, kuris prisimena ne tik jūsų veidą, bet ir kokią kavą jūs mėgstate. “Memory” yra kavos aparatas, kuris naudojasi delno atspaudu jus atpažindamas ir pagamindamas specialią kavą kiekvienam šeimos nariui – silpną, vidutinę ar stiprią; espresso ar latte; t.y. bet kokią kavą, kokia jums atrodo tobula. Kartą pažymėjus, ko norite, aparatas nuskenuos jūsų delną, ir kitą kartą jūsų lauks paruošta būtent tokią kava, kokios jūs tikitės.


10: Aeroball

Šalis: Lenkija

Dizaineris: Jan Ankiersztajn

Mokykla: Poznanės meno universitetas

“Aeroball” revoliucingas oro valytuvas, įnešantis naujovių į gyvenamąją erdvę. Tai maži burbuliukai, kurie sklando ore, jį filtruodami. Be valymo, “Aeroball” orui gali suteikti ir norimą aromatą. Šis oro valytuvas yra įkvėptas gamtos ir panašus į jonvabalį, nes spindintis sferos kiautas dienos metu sugeria šviesą, kurią spinduliuoja naktį.


Iš šių 10-ies temai “Potyrių dizainas“ sukurtų prietaisų jau spalio 25 d. bus išrinktas nugalėtojas. Tarptautinę vertinimo komisiją sudarys „Electrolux“ dizaino viceprezidentas Henrik Otto, Milane įsikūrusio restorano „D‘O“ savininkas ir vyriausiasis šefas, Tinklaraščio Designcrushblog.com autorė amerikietė Kelly Beall ir Milane veikiančios Domus dizaino akademijos magistro studijų vadovas Dante Donegani.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)