"CES 2012 Unveiled Stockholm": naujausios elektronikos tendencijos (Video)  (1)

Spalio 29 dieną, Stokholme, įvyko žurnalistams skirtas renginys – „Consumer Electronics Show Unveiled Stockholm“. Tai pirmasis šios asociacijos renginys skandinavijos regione, bei antrasis visoje Europoje. Žurnalistai, suvažiavę iš Lietuvos, Danijos, Suomijos, Norvegijos bei tos pačios Švedijos, išgirdo apie esamą vartotojiškos elektronikos rinkos situaciją, artėjančias tendencijas ir kas lauks kasmetinėje „CES Las Vegas“ parodoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vartotojiškos elektronikos asociacijos („CEA“) pranešimą pradėjo Švedijos ambasadorius Jungtinei Karalystei Mark Francis Brzezinski. Pradžioje jis priminė, kodėl šis renginys vyksta Stokholme. Pasak ambasadoriaus, 90% visos Švedijos gyventojų naudojasi internetu. Vienintelis ne JAV esantis „Facebook“ socialinio tinklo duomenų centras yra taip pat Švedijoje. Šioje šalyje gausu technologijų startupų, o NFC įgauna pagreitį: šios technologijos pagalba, galima ne tik atsiskaityti už pirkinius, bet ir, pavyzdžiui, atsirakinti savo viešbučio kambarį. Ši Skandinavijos šalis į Jungtines Amerikos Valstijas investavo jau 39 milijonus JAV dolerių, o tai reiškia, kad Švedija yra trečia pagal dydį investuotoja.

Kitas pranešėjas dalinosi savo mintimis apie esamus connected (prijungtus prie interneto) ir išmaniuosius televizorius. Pagrindinė šio pranešimo mintis, nepaisant mažėjančių TV pardavimų, yra interaktyvumas. Televizoriaus interaktyvumas su planšete pristatymo metu buvo pademonstruotas „Yahoo! IntoNow“ programėlės reklama.


Rinkos analitikų kompanijos „GfK“ atstovas Stefan Bergdahl žurnalistams pristatė gan įdomius skaičius apie vartotojiškos elektronikos pardavimus tiek Skandinavijos, tiek Baltijos šalyse. Įdomiausi statistiniai skaičiai buvo išmaniųjų telefonų pardavimai tam tikrose šalyse pagal operacinę sistemą. Apačioje pateikiami grafikai pagal „GfK“ pristatytus duomenis. 2011 ir 2012 metų išmaniųjų telefonų pardavimai pagal operacinę sistemą bendrai paėmus Skandinavijos ir Baltijos šalis (2011 metų laikotarpis nuo sausio iki rugsėjo ir tas pats laikotarpis 2012 metų). 2011 ir 2012 metų išmaniųjų telefonų pardavimai pagal operacinę sistemą atskirose Skandinavijos ir Baltijos šalyse (2011 metų laikotarpis nuo sausio iki rugsėjo ir tas pats laikotarpis 2012 metų). Tiesa, pagal „GfK“ duomenis, išmaniųjų telefonų pardavimai kyla fotoaparatų, MP3 grotuvų ir GPS imtuvų sąskaita. Prie vis didėjančios išmaniųjų rinkos, auga ir telefonų aksesuarų pardavimai. Stefan Bergdahl paminėjo įdomų faktą liečiantį televizorių pardavimus: nors jų pardavimai neženkliai mažėja, vartotojai yra linkę pirkti brangesnius ir geresnių specifikacijų plokščiaekranius. Lietuvoje labiausiai parduodami televizoriai yra su LED apšvietimu, toliau eilės tvarka rikiuojasi LCD ir plazminiai televizoriai. Tendencijos Ko gero pati įdomiausia pranešimo dalis buvo apie tendencijas. Pasak, pranešėjų, gan smarkiai keičiasi žmonių dovanojamos atostogų dovanos. Tie, kurie galvojo dovanoti ką nors iš elektronikos, 2008 metais, 73% tų žmonių, dovanojo žaidimų konsoles, 2009 m. – 73% skaitmeninius fotoaparatus, 2010 m. – 74% nešiojamuosius kompiuterius, 2011 m. – 76% planšetinius kompiuterius (daugiausiai iPad). Planuojama, kad 2012 metais žmonės, kurie dovanos elektroninį prietaisą, net 76% iš jų pirks išmanųjį įrenginį – telefoną arba planšetę. Ateinančiais metais didės planšetinių kompiuterių rinka, keisis strategijos. Žmonės, kurie turi planšetės, žino kaip jas mėgsta jų vaikai. Būtent į juos yra nusitaikiusi žaislų kompanija „Toys R Us“, kuri planuoja išleisti „Tabeo“ planšetę su skambiu šūkiu: „Mama ir Tėti, jau galite atgauti savo planšetę (mum and dad you can have your tablet now)“. Verta paminėti ir kitų kompanijų bandymus: „Microsoft Surface“, „iPad Mini“, „Best Buy Insignia Flex“. Sekanti tendencija, manoma, bus sveikatos diagnostika ir asmeninis treneris mobiliajame įrenginyje. Pranešėjai teigia, kad ateityje telefone bus galima pasitikrinti savo svorį, širdies ritmą, kraujospūdį, gliukozės kiekį kraujyje, kiek ir kokius vaistus išgėrėte. Taip pat bus priminimai apie neišgertus medikamentus. Tuo tarpu tokie įrenginiai kaip „emWave2“ integruosis į telefonus ir veiks kaip asmeniniai treneriai.

Daug žadančios bus technologijos naudojamos automobiliuose. Jau dabar „Kia“ automobiliuose naudojamas informacinis ekranas tiesiog ant priekinio stiklo primena filmus iš ateities. Šis informacinis ekranas praneša ne tik apie kelio ženklus, saugų greitį, maršrutą, bet ir apie automobilį esantį „aklojoje zonoje“.

„Ford“ irgi nesnaudžia, kuri yra pristačiusi iš tiesų daug naujovių. Viena tokių yra „Keyfree Login“ – išmanusis telefonas tarnauja ir kaip automobilio raktas.

„Mutewatch“

„Consumer Electronics Show Unveiled Stockholm“ renginyje buvo skaitomi ne tik pranešimai, bet ir demonstruojami keli įdomus produktai. Vienas įdomiausių jų – „Mutewatch“ laikrodis.


Laikrodis yra valdomas pirštais tiesiog braukiant per liečiamą ekraną. Yra kelios funkcijos: laikrodis, atbulinis skaičiavimas, žadintuvas. Įdomu yra tai, kad skambant žadintuvui ar pasibaigus atbuliniam skaičiavimui laikrodis ne skamba, o tik vibruoja. Toji vibracija yra dviejų tipų – ilgoji arba trumpoji. Trumpoji tiesiog suvibruoja ir viskas, o ilgoji vibruoja tol, kol ant ekrano suspaudinėjate visus esamus kvadratus. Pasak demonstrantės trumpoji vibracija ypač patogi pranešėjams.

Dar viena įdomi „Mutewatch“ detalė – ekrano rodymo kampas. Su paprastais laikrodžiais, norint pamatyti valandas, mes esame įpratę ranką pasukti ir taip žiūrėti į teikiamą informaciją, kai tuo tarpu novatoriškas laikrodis yra sukurtas taip, kad atpratintų nuo rankos pasukimo.

Šio laikrodžio baterija ištveria apie 45 dienas, o atsinaujina ir kraunasi per USB jungtį. Kaina apie 200 eurų. Plačiau apie tai - mutewatch.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: FWD.lt
FWD.lt
Autoriai: Edgaras Apšega
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)