"Cray Titan XK7" superkompiuteris – greičiausias pasaulyje  (5)

„Cray“ superkompiuteris, esantis JAV vyriausybės Oukridžo nacionalinėje laboratorijoje, pirmadienį paskelbtas greičiausiu pasaulyje. Iki šiol šis titulas priklausė IBM superkompiuteriui pavadinimu "Sequoia", esančiam kitame Amerikos tyrimų centre, praneša naujienų agentūra AFP.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV ir Vokietijos tyrėjų paskelbtame reitinge teigiama, kad „Titan“, „Cray XK7“ sistema, įrengta Oukridže, Tenesyje, pasiekė 17,59 petaFLOP arba kvadrilijonų skaičiavimų per sekundę greitį. „Titan“, kurį finansuoja JAV Energetikos departamentas, naudojamas energetikos, klimato kaitos, medžiagų, našių variklių ir kitiems tyrimams.

„Titan“ į antrąją vietą išstūmė „IBM Sequoia“ superkompiuterį, esantį Lawrence`o Livermore`o nacionalinėje laboratorijoje Kalifornijoje. Jo greitis – 16,32 petaFLOP.

Į penketuką taip pat pateko „Fujitsu K" kompiuteris Rikeno skaičiavimo mokslų institute Kobėje, Japonijoje, „IBM BlueGene/Q“ sistema, pavadinta „Mira“, esanti Argonne`o nacionalinėje laboratorijoje Čikagoje ir dar viena „IBM BlueGene/Q“ sistema, praminta „Juqueen“, esanti Juelicho tyrimų centre Vokietijoje.

Anot tyrėjų, 251 iš 500 sistemų yra Jungtinėse Valstijose, 105 – Europoje ir 123 – Azijoje, iš kurių 72 – Kinijoje. „Intel“ procesorius naudoja 76 proc. sistemų, AMD – 12 proc., o IBM – 10,6 proc.

Šį reitingą sudarė Mannheimo universitetas Vokietijoje, Lawrence`o Berkeley nacionalinė laboratorija ir Tenesio universitetas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(33)
(0)
(22)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: