Vėjo jėgainė - be sparnų!  (12)

Vėjo turbinos menčių skleidžiamas triukšmas, galimybė sužeisti pro šalį skrendančius paukščius ir net pati vėjo jėgainių išvaizda – tai buvo priežastys, dėl kurių New York’o dizaino įmonė nusprendė sukurti visiškai kitokią elektros energiją generuojančios sistemos koncepciją. Kaip teigia patys kūrėjai, jų vėjo jėgainės primena plonas kačių uodegas, kurioms banguojant yra gaminama elektros energija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši idėja buvo pasiūlyta Madsar miestui, surengusiam Land Art Generator konkursą. Jėgainė turėtų užimti apie 2,3 kvadratines mylias. Šią koncepciją sudarytų 180 pėdų (~54 m) aukščio 1203 stiebai, kurių betoniniai pagrindai būtų 10-20 m pločio. Iš anglies pluošto pagaminti stiebai, sustiprinti derva, yra maždaug pėdos pločio (~30 cm) apačioje ir siaurėjantis iki 5 cm viršuje. Kiekvienas stiebas yra sudarytas iš vienas po kito einančių elektrodų ir keramikinių diskų, pagamintų iš pjezoelektrinės medžiagos, sluoksnių. Tokia struktūra generuoja srovę, kuomet yra veikiama tam tikro slėgio, tai yra, pučiant vėjui ir dėl to judant stiebui yra kuriamas elektros krūvis. Kiekvienas stiebo pagrindas yra skirtingas ir turi nuolydį, kurio dėka lietaus vanduo nuteka į sritis tarp betono, kuriose laisvai gali augti įvairūs augalai. Tokios sritys ne tik kuria tam tikrą parko erdvę, bet ir tarnauja technologiniams tikslams. Kiekvienas iš jų turi sukimo momento generatorius, kurie kinetinę energiją iš stiebų konvertuoja į energiją, naudojamą amortizatoriuose. Vėjas nėra pastovus, tad siekiant užtikrinti energijos tiekimą, esant poreikiui, po betoniniais pagrindais būtų įrengiama energijos kaupimo baterija. Po žeme esančioje viršutinėje kameros dalyje esantis vanduo teka turbinomis į apatinę kameros dalį ir tokiu būdu išlaisvindama energiją, kuri reikalingi, kol vėl pradeda pūsti vėjas.

Vėjo jėgainės stiebo viršuje yra LED šviestukas, kuris įsijungia pradėjus pūsti vėjui – intensyviau, esant stipriam vėjui, ir silpniau prie nedidelio vėjuotumo. Toks parkas beveik neskleidžia jokio garso ir primena kviečių lauką. Kūrėjai mano, jog, realizavus tokį parką, žmonėms tai taptų dar viena poilsio zona, kur galima pasivaikščioti – ypatingai vakare, kuomet šviestų “nuosavas dangus”.

Tokia vėjo jėgainė turėtų gaminti panašų elektros kiekį kaip ir įprasta vėjo turbina. Vienas iš teigiamų aspektų – vėjo jėgainių parkas gali būti žymiau tankiau apstatytas nei su įprastais elektros generavimo įrenginiais, paremtais vėjo pagrindu (nes vėjo jėgainės – stiebai neturi rotorių).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Žalia Idėja
(67)
(0)
(17)

Komentarai (12)