2012-ieji – mitų griovimo metai: virusai puolė „Mac“ kompiuterius ir mobiliuosius telefonus  (1)

Apibendrindama 2012 metus, kompiuterinio saugumo kompanija „Kaspersky Lab“ pastebi, kad šįmet buvo sugriautas ne vienas mitas. „Apple“ kompiuterių „Mac“ vartotojams teko įsitikinti, kad jų įrenginiai nėra atsparūs virusams, o kadaise teorine grėsme laikyti virusai mobiliesiems telefonams tapo kasdienybe.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kompanija skelbia, kad 2012 metais buvo galutinai sugriautas mitas apie visišką „Mac“ prietaisų saugumą: „Mac OS X“ sukurtų antivirusinių įrašų skaičius padidėjo 30 proc., lyginant su 2011 metais, o garsiajam „Trojos“ virusui „Flashfake“ pavyko sukurti didžiausią istorijoje tinklą iš daugiau nei 700 tūkst. užkrėstų kompiuterių visame pasaulyje.

Kad patektų į operacinę sistemą kenkėjai išnaudojo silpnąsias „Java“ vietas, kurios „Mac“ prietaisuose buvo atviros keletą mėnesių. Beje, 2012-uosius drąsiai galima vadinti „Java“ silpnųjų vietų metais – pusė visų atakų buvo nukreipta būtent į silpnąsias „Java“ vietas.

Šiais metais sparčiai augo mobiliosios operacinės sistemos „Android“ kenkėjiškų programų skaičius: kas mėnesį apie 99 proc. „Kaspersky Lab“ užfiksuotų visų mobiliųjų grėsmių buvo nukreiptos būtent į šią platformą. Iš viso per metus aptikta beveik 35 tūkst. kenkėjiškų programų „Android“ įrenginiams – apytiksliai šešis kartus daugiau nei 2011 m. Be to, ekspertai pažymi mobiliosios kenkėjiškos programinės įrangos istorijos naujo etapo pradžią, kai išmanieji telefonai tapo tikslinių ir šnipinėjimo atakų taikiniais, kaip ir įprasti kompiuteriai.

Internetinės bankininkystės sistemos taip pat buvo kibernetinių nusikaltėlių dėmesio centre, jų atakų aukomis vis dažniau tampa ne tik privatūs, bet ir korporatyviniai vartotojai. Populiarūs tapo specialūs bankiniai „Trojos“ virusai, nukreipti į organizacijų finansų darbuotojų kompiuterius, kuriuose saugomi banko sąskaitų nuotolinio valdymo duomenys. Pirmiausia kliuvo mažoms ir vidutinėms bendrovėms, kurių informacinio saugumo biudžetas tradiciškai ribotas.

Didžiausią rezonansą šįmet sukėlė kibernetinių ginklų taikymo incidentai. Iki šiol IT bendruomenė žinojo ir turėjo tik du realaus kibernetinio ginklo pavyzdžius – „Stuxnet“ ir „Duqu“. Šįmet ne tik kelis kartus padidėjo realių incidentų skaičius, bet ir pasitvirtino ilgalaikis bei rimtas daugelio pasaulio šalių įsitraukimas į kibernetinio ginklo kūrimą.

Viskas prasidėjo nuo mistinio „Trojos“ viruso „Wiper“, panaikinusio dešimties bendrovių duomenų bazes Irane ir nepalikusio kokių nors pastebimų pėdsakų. Tirdami šį incidentą „Kaspersky Lab“ ekspertai aptiko sudėtingas kibernetinio šnipinėjimo sistemas „Flame“ ir „Gauss“, kurios, pasak ekspertų, buvo sukurtos padedant valstybei. Visa tai leidžia minėtas kenkėjiškas programas priskirti prie kibernetinių ginklų. Pažymėtina, kad visi incidentai buvo užfiksuoti Artimuosiuose Rytuose, kur visus metus vyravo politinis nestabilumas.

„Pagrindinės 2012 metų grėsmės nebuvo netikėtos IT bendruomenei. Tačiau įprastas kibernetinės erdvės saugumo vaizdas pasikeitė. „Apple“ kompiuteriai jau neatrodo saugūs, į pirmąją kenkėjiškų programų reitingo vietą pamažu kyla mobiliosios grėsmės, o tikslinės bendrovių atakos ir sudėtingi kibernetinių ginklų pavyzdžiai verčia kitaip žiūrėti į apsaugą. Tačiau visi šie kibernetinių nusikaltėlių iššūkiai neleidžia mums nuleisti rankų. Mes ir toliau tobuliname savo produktus ir technologijas. Ir pasistengsime mūsų pasaulį padaryti dar saugesnį“, – pabrėžė Eugenijus Kaspersky, „Kaspersky Lab“ generalinis direktorius.

„Kaspersky Lab“ prognozuoja, kad kitąmet grėsmės ir toliau plėtosis pagal šių metų tendencijas. Numatomas valstybių finansuojamų sudėtingų kibernetinių atakų skaičiaus augimas.

Be to, „Kaspersky Lab“ analitikai tvirtina, kad ateinančiais metais bus vis daugiau tikslinių atakų ir kibernetinio šnipinėjimo, kurių tikslas – patekti į bendrovės korporatyvinę sistemą.

Šiais metais pasižymėję „Mac“ prietaisų kenkėjai ir mobiliosios grėsmės ir ateinančiais metais liks kenkėjų mėgstamiausių būdų sąraše.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(5)
(0)
(6)

Komentarai (1)