IBM prognozė: po 5 metų kompiuteriai aplinką supras taip pat kaip žmonės (Video)  (7)

Šiandien kompiuteriai ir išmanieji telefonai gali atlikti daug dalykų, pradedant rytinės kavos užsakymu, baigiant orų prognozėmis Zimbabvėje. Tačiau paprašykite jų nustatyti skanios sriubos kvapą ar medžiagos švelnumą ir atsakymo negausite. IBM teigia, kad per artimiausius penkerius metus tai pasikeis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

IBM paskelbė kasmetinę ataskaitą „5 in 5“, kurioje prognozuojami penki dalykai, kurie pasikeis per penkerius metus. Joje nurodoma, kad po penkmečio kompiuteriai kur kas geriau supras juos supantį pasaulį ir gebės atpažinti penkis žmogaus pojūčius: matyti, girdėti, jausti skonį, kvapą ir lytėjimą.

Kitaip sakant, po penkerių metų tikimasi išvysti kognityvius kompiuterius, kurie pasaulį galės suvokti taip pat, kaip žmonės, praneša Mashable.com. Pavyzdžiui, tokie kompiuteriai matydami paveikslą galėtų ne tik atpažinti naudojamas spalvas ar potėpius, bet ir suprasti, kas jame pavaizduota ir ką tai reiškia.

„Tai fundamentaliai kitoks būdas suprasti kompiuterių veikimą“, – sako IBM viceprezidentas inovacijoms Bernie Meyersonas.

Anot jo, tai smarkiai pakeis kompiuterių veikimą ir jų galimybes. Viena svarbiausių inovacijų – kompiuterių gebėjimas tyrinėti ir mokytis. „Jei atsakymas bus neteisingas ir žmogus kompiuteriui tai nurodys, jis galės nustatyti aplinkybes, kurios privedė prie klaidingo atsakymo, ir galiausiai priimti teisingą sprendimą“, – teigė B.Meyersonas.

Tuo pačiu jis ragina nesibaiminti, kad tokie kompiuteriai pradės veikti autonomiškai. Anot jo, yra didelis skirtumas tarp kognityvių kompiuterių ir tikro dirbtinio intelekto.

„Tai tik pagalbinė technologija, ji negalės veikti savaime, – pastebi IBM viceprezidentas. – Kompiuteriai bus ne protingesni, o tik turės didesnes galimybes.“

Siūlome pasižiūrėti vaizdo įrašą (anglų k.; norėdami daugiau sužinoti apie vieną iš penkių prognozių, pasirinkite nuorodą vaizdo įrašo viršuje, arba spauskite šią nuorodą):


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(7)
(0)
(5)

Komentarai (7)