Prasta gramatika gali virsti geru slaptažodžiu  (0)

Gimimo datos, augintinių vardai ir vienas paskui kitą sekančių skaičių sekos – to primygtinai patariama vengti galvojant slaptažodžius. Tačiau tyrėjai šį sąrašą siūlo papildyti dar vienu dalyku – taisyklinga gramatika, rašo NewScientist.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ashwini Rao su kolegomis iš Carnegie Mellono universiteto Pitsburge sukūrė algoritmą, kuris lengvai atspėja ilgus slaptažodžius, kurie kaip vientisa frazė turi gramatinę prasmę, net jei juose yra simbolių ar skaičių.

A.Rao algoritmas spėlioja dėliodamas žodžius ir frazes iš slaptažodžių atskleidimo duomenų bazės į gramatiškai teisingas frazes. Kitos panašios programos dėlioja įvairius duomenų bazėje esančio žodžio variantus, pavyzdžiui, „kateskates“ ar „katessetak“ ar tik žodį „kates“, tačiau nė viena jų negali sujungti kelių žodžių ar frazių taip, kad jos būtų prasmingos gramatiškai, pavyzdžiui „Ašturiu3kates“.

Dešimt procentų ilgų slaptažodžių, kuriuos A.Rao su kolegomis išbandė, buvo atspėti naudojant vien šį gramatinį metodą.

Duomenų apdorojimui vis labiau pingant, pasirinkti slaptažodžius, kurie būtų lengvai atsimenami ir saugūs, bus vis sunkiau. 3 tūkst. JAV dolerių kompiuteris, naudojantis tinkamus algoritmus, per sekundę gali pateikti 33 mlrd. slaptažodžio spėjimų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(5)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: