Slaptažodžiai tinginiams (Video)  (1)

Tikriausiai dažnas pasvajoja, kaip būtų gerai, jei nereiktų įsiminti šitiek daug skirtingų slaptažodžių. Atrodo jūsų svajonės po truputi pildosi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

El. pašto, „Facebook“, „Skype“, PIN, SIM ir kiti slaptažodžiai užima ypatingą vietą mūsų gyvenime, nes be jų – veikiausiai akimirksniu sužlugtų jūsų darbas ir bendravimas. Atsiminti visus juos, gyvenant „Google“ laikais (kai žmonės nebesivargina įsiminti, o tik ieško jei prisireikia žinių) - didžiulis iššūkis. Jei seniau atsiminti didžiąją dalį draugų ir giminių telefonų numerių buvo menka problema, tai šiandien net kas trečias lietuvis neprisimena net savo mobiliojo telefono numerio. Kaip ši problema sprendžiama su slaptažodžiais? Jie arba užsirašinėjami kur nors, arba stengiamasi visur kur tik galima naudoti tą patį slaptažodį, o tai žinoma nėra saugu.

Tačiau tinginių maldos išklausytos. Naujausios technologijos leis apjungti kriptografiją ir neurologijos mokslą, kad sukurti slaptažodžius, kurie bus saugomi jūsų smegenyse, be galimybės juos išgauti kitiems. Mat jų ir jūs pats neprisiminsite.

Šios apsaugos idėja remiasi žmogaus smegenų gebėjimu įsiminti vieną ar kitą atliekamų judesių sekas, nesuvokiant, kad tai sekos. Eksperimento metu, Stanfordo universiteto mokslininkai bandomosioms pelėms, t. y. prie kompiuterių pasodintiems žmonėms liepė žaisti žaidimą, kuriame buvo gaudomi krentantys blokai. Skirtingose vietose krentantiems blokams pagauti, reikėjo paspausti skirtingus klavišus. Žaidžiančiajam atrodė, kad blokai krenta atsitiktine tvarka, tačiau išties buvo 30 skirtingų kombinacijų, kurios vis kartojosi ir kartojosi 45 minutes trukusio žaidimo metu. Žaidimo pabaigoje, žaidžiantieji darydavo vos keletą klaidų. Kai reikėjo žaidimą sužaisti iš naujo po dviejų savaičių, žmonės jį žaidė darydami maždaug tiek pat klaidų. Smegenys įsiminė sekas, nors net nesuprato kad tai sekos. Nei vienas iš žmonių, dalyvavusių bandyme, nepajėgė užrašyti nei vienos sekos. Nors prisėdęs atgal prie kompiuterio, sėkmingai sužaisdavo žaidimą.

Tokiu pačiu principu ateityje galbūt bus galima įsiminti el. pašto ar kitus slaptažodžius. Jums duodamas žaidimas, jūs jį sužaidžiate ir geriausiai sužaista/įsiminta „seka“ ir bus jūsų slaptažodis. Tačiau žinoma, visa tai – vis dar toli ateityje.

Tačiau jei jūsų tinginystė didi, ir jau norite kažko apčiuopiamo šiandienai, pasidomėkite natūralia naudotojo sąsaja. Tai kitas, žmogaus sąveikos su mašinomis etapas – gebėjimas bendrauti su kompiuteriu balsu, gestais ir lytėjimais. Judesio ir balso atpažinimo technologijos, šiandien itin aktyviai naudojamos žaidimuose, po truputį keliasi ir į kasdieninį gyvenimą. Naudojantis natūralia naudotojo sąsaja – jums nebereikės įsiminti jokių slaptažodžiu, nes sistema jus atpažins iš veido ir pagal balsą.

Smagu, kad ir ieškoti nereikia toli. Šioje srityje aktyviai reiškiasi ir lietuviai. Bendrovė ETRONIKA jau prieš kurį laiką pademonstravo balsu ir gestais valdomą el. bankininkystės sąsają, kuri vartotoją identifikuoja be slaptažodžių.

Siūlome pasižiūrėti šį vaizdo įrašą:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (1)