Kariniai lėktuvai apsiginkluos lazeriais  (5)

Naujos technologijos eilinį kartą privers karo pilotus keisti oro mūšių taktiką: iki šiol priešininkui mirtinai pavojingas „pakibimas ant uodegos“ netrukus gali tragiškai pasibaigti tokį manevrą atlikusiam persekiotojui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV Gynybos departamento Priešakinių gynybos tyrimų agentūra (DARPA) pranešė su bendrove „Lockheed Martin“ pasirašiusi 9,5 mln. dolerių vertės sutartį dėl bombonešiams ir kitiems kariniams lėktuvams skirtos gynybinės lazerinės sistemos sukūrimo. Pagal ją bus vykdomas vadinamasis ABC (Aero-Adaptive/Aero-Optic Beam Control) projektas, kurio tikslas – sukurti didelės energijos aviacinius lazerių pabūklus, kurie galėtų apsaugoti taktinės paskirties aviaciją nuo priešo lėktuvų ir raketų atakų iš užpakalinės apatinės sferos dalies pusės.

Šiuo metu kai kurie JAV bombonešiai ir transportiniai lėktuvai turi paskuigalyje įrengtus aviacinius pabūklus, skirtus apsiginti nuo priešo naikintuvų. Tačiau tokios paskirties lazeriniai ginklai, pasak specialistų, būtų kur kas efektyvesni. Lazeriniai pabūklai turėtų praktiškai neribotą „šaudmenų“ arsenalą, šaudytų itin tiksliai, galėtų numušti iš paskos paleistas raketas, be to, pasižymėtų mažais netiesioginiais nuostoliais. Be to, DARPA atstovų teigimu, aviacinius lazerius būtų galima įrengti ne tik bombonešiuose ar transportiniuose lėktuvuose, bet ir naikintuvuose bei atakos lėktuvuose.

Kuriamas lazerinis aviacinis pabūklas naudos adaptyviąją optinę sistemą, tai yra, keisdama veidrodžių ir lęšių formą ši sistema galės užtikrinti maksimalų lazerio spindulio efektyvumą nepriklausomai nuo atmosferinių sąlygų, sakoma pranešime. Pagal pasirašytą sutartį „Lockheed Martin“ pagamins lazerinio pabūklo tvirtinimo ir nukreipimo įrenginio prototipą, optinę ABC sistemą, atliks bandymus aerodiniame vamzdyje ir įrengs aviacinio lazerio prototipą kariniame lėktuve.

Manoma, kad karo lėktuvų paskuigaliuose įrengti aviaciniai lazeriai labai padidins karinės aviacijos gyvybingumą. Antžeminiai koviniai lazeriai puikiai užsirekomendavo ginantis nuo priešo raketų ir bepiločių lėktuvų, jie labai efektyviai apakina priešo lėktuvų ir raketų optinius daviklius. Naujieji gynybiniai lazeriai galės ne tik apakinti pilotus ar blokuoti raketų nukreipimo infraraudonųjų spindulių daviklius, bet ir pramušti lėktuvo fiuzeliažą ar pilotų kabiną bei raketos korpusą, sakoma pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(15)
(0)
(0)

Komentarai (5)