JAV sukurta didelio masto sekimo internete sistema (Video)  (2)

Jungtinių Valstijų gynybos pramonės technologijų bendrovė „Raytheon“ sukūrė programinę įrangą, kuri, analizuodama socialinių tinklų informaciją, leidžia prognozuoti žmonių elgesį ir sekti jų judėjimą, pranešė britų dienraštis „Guardian“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak leidinio, penktos pagal dydį karinės pramonės rangovės pasaulyje „Raytheon“ sukurta RIOT (Rapid Information Overlay Technology) programinė įranga analizuoja itin didelius informacijos masyvus, susijusius su konkrečiais asmenimis „Facebook“, „Twitter“, „Foursquare“ ir kituose socialiniuose tinkluose. RIOT stebi dominančių asmenų naudojimąsi interneto socialiniais tinklais, analizuoja jų socialinius ryšius su kitais žmonėmis, internete paskelbtų nuotraukų duomenis bei buvimo vietos informaciją.

„Guardian“ gautame RIOT galimybių pristatymo vaizdo siužete aiškinama, kad iš socialiniuose tinkluose paskelbtų nuotraukų tam tikrais atvejais galima gauti žvalgybai svarbios informacijos: pavyzdžiui, išmaniaisiais telefonais darytose nuotraukose į šių failų EXIF metaduomenis būna įrašomos GPS imtuvo užfiksuotos geografinės koordinatės.

Remdamasi „Twitter“ paskyrose surinkta informacija RIOT suformuoja vadinamuosius žmonių socialinių ryšių voratinklius - diagramas, kuriose fiksuojami jų kontaktai „Twitter“ tinkle. „Foursquare“ paslaugos, kurią naudoja apie 25 milijonai žmonių, norinčių informuoti draugus ar artimuosius apie savo buvimo vietą, duomenys pasitelkiami nustatyti 10 pagrindinių jų buvimo vietų. Tam naudojami kitų asmenų stebėjimo duomenys ir užfiksuotas naudojimosi programa laikas.

Pasak dienraštį konsultavusių teisės specialistų, socialinių tinklų svetainėse dažnai neatskleidžiama, su kuo dalijamasi turima informacija apie vartotojus ir kaip tai konkrečiai vyksta. Esą vartotojai gali skelbti informaciją tvirtai manydami, kad prieigą prie jos turės tik jų draugai, tačiau iš tikrųjų ji gali būti pasiekiama ir JAV teisėsaugos ar specialiųjų tarnybų pareigūnams, kurie juos dominančias žinias susirenka naudodamiesi RIOT ar į ją panašiomis programomis.

„Raytheon“ atstovai RIOT vadina eksperimentine programa ir skelbia kol kas neketinantys jos pardavinėti galimiems užsakovams. Pasak jų, RIOT demonstruoja didelių duomenų masyvų analizavimo galimybes, kurios gali būti naudingos šalies nacionaliniam saugumui užtikrinti. Savo ruožtu žmogaus teisių gynimo organizacijos perspėja, kad RIOT ir kitos panašios paskirties programos, analizuojančios interneto vartotojų skelbiamą informaciją ir jų socialinius ryšius, kelia rimtą pavojų piliečių privatumui.

Šiame vaizdo siužete demonstruojama, kaip RIOT iš internete prieinamos informacijos nustato konkretaus žmogaus buvimo vietą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(6)
(0)
(0)

Komentarai (2)