Kodėl Lietuvoje trūksta IT specialistų?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Krz 2013-03-07 13:25
Tai, kad dauguma darbdaviu tikisi, kad IT specialistas moka viska, ir programuoti keliom kalbom ir DB, ir win/linux servus tvarkyti, ir tinklus priziureti, ir svetaines administruoti ir kokiu pora specifiniu buhalteriniu programu, taip pat turetu speti pora simtu klientiniu PC aplekti, budeti po 12h i para... Zinoma jis visa tai turetu daryti uz minimuma pirmus metus, veliau gal pakiltu atlyginimas iki 2000 neatskaicius mokesciu.
vvv2 2013-03-07 13:41
=- "Gariūnų mokykla", dauguma verslininkų kilo iš ten, nesimokė, negalvojo, bet viską darė patys, taip sakant "viskas viename", todėl mokymus ir testus jau laikas rengti verslininkams!
g3n1us 2013-03-07 13:44
Na ir kokie atlyginimai dabar eina tokiems "pradinukams"? Nes, kiek įsivaizduoju, tai neretas "nieko nemokantis" užsiprašo jau beveik profesionalo atlyginimo...?
g3n1us 2013-03-07 13:51
Na, nereikia žiūrėti į visokius lievus darbdavius ir komentuoti bet ką. Prašau NFQ: http://www.nfq.lt/karjera-nfq/ žr. pačioje apačioje. Tikrai neatrodo, kad ieškotų visų galų meistrelių. Jaučiu bėda yra ta, kad aplamai niekas nieko nemoka, nori daug ir dejuoja..
Arthuras 2013-03-07 13:54
Darbdaviai, kaip visada - nori, kad ateitų dirbti jau profesionalas(bet kuo jaunesnis), kuris viską moka ir viską geba. Universitetai ir neturi paruošti grynų darbininkų - profesinė patirtis ir turi ateiti dirbant. Be abejo, darbdaviai, jei galėtų - susivežtų čiurkų iš visų pasaulio šalių, kurie programuotų už maistą. Visa laimė, kad taip nesigauna. Be abejo, yra labai nemotyvuotų studentų, ką padarysi. Bet, kaip iš šio straipsnio supratau, tai darbdaviai norėtų, kad jaunuoliai pabaigę universitetą dirbtų už minimalų atlygį - juk patirties tai neturi, vadinasi, nieko nemoka ir nieko nesupranta. O dar geriau, jei ir studijuotų (suprask, ir į visas paskaitas vaikščiotų) ir dar dirbtų pilną darbo dieną. Tegul pasvajoja ir praeis. Darbas sudėtingas, kuriantis didelę pridėtinę vertę, tegul nenori, kad jaunuoliai keltų kompanijas į debesis dykai...
FtBall 2013-03-07 14:28
Pats pirmakursis IT studentas esu. Galiu patvirtint, kad pilna tokių, kurie vos vos gaudosi. Pirmam semestre buvo C/C++, buvo galima surinkti 4 balus padarant 4 užduotis minimaliais reikalavimais, tai yra, dėstytojo duotą pavyzdinę programą copy/paste/ find & replace kelis žodžius. Buvo nemažai, kurie nesurinko 4 balų, nors pats surinkau beveik 7(už 2-4 užduotis buvo galima gaut po 2 balus, jei padarai ką nors geresnio nei find & replace). Beje, čia situacija yra pirmoje grupėje, o kitose manau dar blogesnė, nes pagal anglų kalbos egzaminą skirstė į grupes.
vvv2 2013-03-07 14:34
g3n1us 2013-03-07 14:46
, nesutinku su tavimi visiškai, atlyginimas mokamas pagal kompetenciją. Tie tik ką baigę normaliose firmose neša nuostolį, jei savarankiškai neišmoko daugiau.. Apie tai ir šnekama, kad universitetai neparuošia specialistų kurie galėtų iš kart dirbti. Beja, jei gerai moki programuoti, tai gausi gerą atlyginimą ir be diplomų, pats tokių pažįstu. Asmeniškai manau, kad univere turėtų mokyti tam tikrus specialistus, tarkim web developeris ir pan., o ne suplakti viskas kas įmanoma ir tuo pačiu palikti studentus savarankiškam mokymuisi ten kur labiausiai patiko. Vietoj to prigalvoja visokių IT verslo pakraipas (kurias baigę ateina dirbti ir atneša milžiniškus nuostolius), sulipa ten visi ir žiūri, kad darbo neina gauti. Beja dar būna ir tokių, kurie pradirbo programuotojais kelis metus, bet vis tiek neša nuostolį, dėl per didelio atlyginimo ir nekompetencijos programavime. Paimkit bet kurios įmonės eilinės su keliais programuotojais ar tokios, kaip NFQ darbuotojus, skirtumas bus kaip tarp dienos ir nakties, nes NFQ jau žmonės dirba, o kitur dažnai siurbčioja kavutes ir galvoja, kaip apeiti objektinį programavimą arba kaip aš sakau, tai būna kopy paste stiliaus programuotojai, kurie nelabai kažką moka, bet ale "programuoja". Aplamai, nieko čia neprikalbėsi, kaip ir rašė straipsnyje lietuviai eksportuoja programavimą, tai reiškia, kad yra sąlygos, yra įkainiai, jei darbuotojas netelpa į rėmus, tai arba į jį investuoji ir lauki, kada atsipirks, arba tiesiog nesamdai. Ir tikrai niekas neivestuos į žmogų kuris atėjęs sako noriu "milijono", bet nieko nemoku. Investuoja tik į tuos kurie su perspektyva, kad vėliau atsipirks. O žmogus kuris nieko nemoka ir atėjęs prašo milijonų, tai tikrai nepasižymi protiniais sugebėjimais. p.s. gerų specialistų trūksta visose srityse ir jie yra vertinami tik didžiausiose įmonėse, nes mažesnės neturi galimybių ir sąlygų išlaikyti jį pelningai.
g3n1us 2013-03-07 14:53
, patariu jau dabar rinktis kuo norėsi tapti ir pradėti gilinti žinias, tada ieškotis darbo, jei nori būti vienas iš tų apie kuriuos visi kalba, kad gauna milžiniškus atlyginimus, bet turėsi gilinti žinias ir mokytis net po univero. Kada pasieksi profo lygį priklauso nuo tavęs pačio, o ne nuo universiteto, universitete daug ko neišmokys iš vis.
Simplicity 2013-03-07 15:14
IT sritis niekuo nesiskiria nuo kitų sričių. Kur pirštu besit — visur trūksta specialistų. Jokia paslaptis, kad dauguma specialistų krizės metais susikrovė savo mantą ir išmovė į tą pačią Norvegiją žuvims vidurių versti su viltimi, kad pramokę vietinių kalbą ir apsišlifavę susiras darbą pagal specialybę ar bent jau patinkančioje sferoje. Pats pasidomiu ką man galėtų pasiūlyti Lietuvos „provincijos“ darbdaviai (čia ta Lietuvos dalis už Vilniaus) — Maximos kasoj uždirbčiau daugiau nei IT įmonėj Tai apie ką dar galima kalbėti? Na o tai, kad trūksta programuotojų, yra visai normalu, nes Lietuvoj tikrai geras specialistas kodą rašo už 2-3 tūkstančius į rankas, o vakaruose „junioras“ kodą rašo už 30-40 tūkstančių eurų, tikėdamasis jog vieną dieną taps ekspertu ir rinks 50+ tūkstančių eurų.
g3n1us 2013-03-07 15:27
Tu kalbi apie gerą "specialistą", o ne apie tikrą specialistą. Jei lygini Lietuvos mėnesinį atlyginimą su vakarų valstybių metiniais atlyginimais, tai tik parodo, kad bereikalo atrašinėjau.
Niemand 2013-03-07 15:38
Teisės srityje situacija lygiai tokia pati, bet univerkių perdarinėti į proftechnines kažkaip niekas neketina... Nors pagalvojus, kai užduodi klausimą, ką tam tikras įstatymas sako, kaip ir žino, bet kaip tą sakymą surišti su realiu gyvenimu - niekaip. Čia daugiau mąstymo trūkumas, kurį mokymo įstaiga vargiai išspręs.
Windas 2013-03-07 15:41
Na siek tiek galiu nupasakoti kaip IT srities darbuotojas savo situacija.... tai vyk priesh 5m.. siek tiek daugiau.. gal pirma neesu baigias univero.. man teko nuo vaikystes dirbti ir mokytis tad su labai blogais pazimiais baigiau mokykla.. bet kaip draugai zaisdavo CS ar mirkindavo priesh 10m.. ash pradejau kurti mirc scriptus paskui html ir php .. galima sakyti programinti php pradejau labai anksti.. 19m kazkur pirma karta pradejau ieskotis darbo kaip PHP programeris... nors nieko nebaigias anglu kalbos zinios nekokios rusu tik suprantu, lietuviu ir rasyt sunku, bet mano darbai buve viska kalbejo uz mane.. esme pries pradedant ieskotis PHP programuotojo darbo as daug buvau atlikias nemokamai draugu imonems visokiu modeliu nemokamai ir kitu dalyku... tad pirma darba man gauti gan pavyko per 1sav nuo CV idejimo..... alga.. zinoma man pasiseke bet ir dirbau ne taip kad 17h ir lekiu namo o darau tai ka prizadejau ta diena padaryt tai jei reikia prasededavau ir 14h darbe... ar per net per naktis.. bet tai mano pirmas darbas buvo IT sferoje tad labai savimi didziavausi alga tuo metu tikrai gera dave 2k i rankas. aisku nuo to laiko daug praejo ir pradirbau ne tik toj kompanijoje bet ir su uzsieniu teko padirbeti kaip laisvai samdomam ir t.t. vnz dabar 25m dauguma jusu tokiu metu baigia studijas... as gaunu alga kelis kart didesne nei tada pries 5m, bet tai pasiekia ne sh maldamas, o ardamas... Kiek teko primineti zmoniu i darba, mane labai nustebino keli dalykai (pagrinde priiminedavau zmones web developerius) 1. Yra buvo tokiu asilu kur ateina dirbti lyg ir moka ka reik sutikti apmokyti ir sakau kils klausimu klausk ko nori o jei labai sunku galim po darbo pasilikti papsakosiu ko reik.. simple uzduotys budavo jiems.... dauguma po 3~5dienu jie net neateidavo i darba nei pranesia kazka nei ka.. tiesiog ishnyksta... o kai skambini jiems sakau kodel ishejai ar kazka pn sako, kad per sunku.. nors tikrai prasem dirbti tik nuo 8 iki 17h jokiu virshvalandziu + pietus... tik atidirbk savo darbo laika nei spaudem su deadline... 2. Zmones kurie per pokalbi paklausti ar gerai ishmano javascript jie man atsakydavo: jo moku JAVA, as sakau ne java o javascript... o tie sako na taip moku as ta java jug ten tas pat... 3. Zmogui davius uzduotis pasakai kaip padaryt ir ka padaryt jis per daug laiko tobulina savo koda.. paraso ir sako zinai as vel perrasineju nes ten galima patobulinti (vnz nesibaigiantis ratas tik paraso ir visada gali patobulinti tai taip ir neuzbaigia to ko reik niekad) 4. Dar tokiu pasitaike kur ieskant programeriu ateina ir sako jo moku programuoti exceliu.. tai apie juo ishvis patyliu nors buna aiskiai parasyta ko ieskom...
Arthuras 2013-03-07 15:41
Man įdomu, kaip jūs ieškot, ir ką siūlot? Galbūt tokia situacija, kad protingi pas jus, dėl tam tikrų priežasčių, net neateina?..
01 2013-03-07 15:45
BŪTENT!
vvv2 2013-03-07 15:46
- Lietuvoje visiem ir visur mokama tik minimumas, taip pat ir IT, o visi "geri specialistai" tiesiog turi "gerų dėddžių" valdžioje, bet visą programavimo darbą padaro pagalbiniai eiliniai už minimumą.
Windas 2013-03-07 15:47
Citata: Na o tai, kad trūksta programuotojų, yra visai normalu, nes Lietuvoj tikrai geras specialistas kodą rašo už 2-3 tūkstančius į rankas Čia patikrintos žinios, ar iš lubų nurašei skaičius? Smile ------------ geras specialistas gauna nuo 5k iki 10k ar daugiau i rankas ir cia kalbama vien apie lietuvos rinka
Windas 2013-03-07 15:49
nusishneki.. nei ash per dedias isidarbinias nei ka.... pagrinde isidarbinu per cvbankas arba paskutinius jau kelias darbovietias gavias esu per rekomendacijas ish darbdaviu.. nes tekdavo isheiti ish ju nes mazai mokedavo tad surasdavo kas daugiau moka
vvv2 2013-03-07 15:54
Windas 2013-03-07 15:54
vvv2, ash be tevu augau jei ka.. kokios dar dedes? as ju seip nlb turiu